Ceferiştii, victimele excesului de zel al Poliţiei Transporturi
0Dosare penale pentru muncitorii care traversează "liniile la o distanţă mai mică de cinci metri de tampoanele vagoanelor" Călătoria cu trenul devine pe zi ce trece o adevărată
Dosare penale pentru muncitorii care traversează "liniile la o distanţă mai mică de cinci metri de tampoanele vagoanelor"
Călătoria cu trenul devine pe zi ce trece o adevărată aventură, din cauza hoţilor de cabluri electrice, care pun în mare pericol siguranţa traficului feroviar. Numai întâmplarea a făcut ca până acum să nu se producă o catastrofă. Deşi în cadrul poliţiei există o structură specializată în combaterea infracţiunilor pe calea ferată, foarte puţini hoţi ajung în spatele gratiilor. De ce? Pentru că poliţiştii se ocupă de cu totul alte activităţi.
Neputincioasă în faţa hoţilor, Poliţia Transporturi Feroviare (TF) îşi umflă muşchii... la lucrătorii CFR. Zeci de ceferişti s-au trezit peste noapte cu dosare penale pentru neglijenţă în serviciu. La prima vedere, am fi tentaţi să credem că respectivii muncitori s-ar face vinovaţi de fapte foarte grave.
În realitate, "infractorii" au comis abateri minore, a căror încadrare la neglijenţă în serviciu s-a făcut abuziv, datorită excesului de zel şi a obtuzităţii gândirii unor poliţişti. Unele dintre aceste cazuri sunt de-a dreptul ridicole. "R. Iulian, fiind în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, nu a respectat prevederile din fişa postului, în sensul că a traversat liniile la o distanţă mai mică de cinci metri de tampoanele materialului rulant. (...) Învinuitul a avut o atitudine sinceră în timpul cercetărilor, recunoscând fapta comisă, de asemenea, acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, fiind astfel la prima încălcare a unei norme juridice penale". Aşa sună actul de urmărire penală a unui amărât de ceferist, transformat de anchetatorii poliţiei într-un veritabil inamic public. Tot cu dosar penal s-au ales şi Gheorghe I. şi Paul B., care, "fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu la Revizia de Vagoane Ploieşti Sud, nu au respectat procesul tehnologic de pregătire a trenului 7065, pe care trebuiau să-l efectueze între orele 12.30-14.45".
Alţi ceferişti au fost cercetaţi pentru că "nu au luat măsura de notificare a lipsurilor constatate cu ocazia dezechipării vagoanelor" sau "s-au prezentat cu întârziere la defilarea trenului (...)". Şi exemplele pot continua la nesfârşit.
Din fericire, procurorii pe mâna cărora au ajuns aceste dosare, care sunt "opera" Poliţiei TF Ploieşti, au dispus scoaterea de sub urmărire penală a nefericiţilor şi aplicarea unor amenzi, cum era şi normal. Prin urmare, în timp ce poliţiştii TF îşi irosesc energia şi banul public în cercetarea abuzivă a unor muncitori, ale căror fapte se încadrează la abateri administrative, şi nicidecum la infracţiuni, adevăraţii infractori îşi văd liniştiţi de treabă.
CFR acuză teroarea
Poliţia se ascunde în spatele regulamentelor pentru a justifica excesul de zel al lucrătorilor săi. "În momentul în care s-a comis o faptă penală, nu putem să nu o înregistrăm. Avem nişte sarcini de serviciu care trebuie respectate", a declarat comisarul-şef Sorin Gîfei, şeful Direcţiei de Poliţie Transporturi, din cadrul IGPR. În plus, spune poliţistul, procurorii sunt răspunzători în aceeaşi măsură cu poliţiştii pentru instrumentarea acestor dosare. "Cel care supraveghează activitatea de urmărire penală este procurorul.
Încă de la primul act de urmărire penală, dosarul este înregistrat la Parchet, care dispune măsurile ce trebuie luate", a mai spus comisarul-şef Sorin Gîfei. Potrivit acestuia, poliţiştii din subordinea sa îşi fac cu prisosinţă datoria, dovadă fiind numărul mai scăzut de furturi înregistrate anul acesta faţă de anii precedenţi. La rândul său, SNTFC Călători SA şi sindicatele din CFR acuză poliţia de presiuni asupra salariaţilor săi care lucrează la siguranţa circulaţiei în actul de exploatare.
Ceferiştii spun că sunt târâţi pe la poliţie şi Parchet pentru abateri care ţin de regulamentul intern şi instrucţiunile de serviciu, nicidecum de Codul Penal.
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Ramurii Vagoane, această vânătoare de vrăjitoare "creează presiune psihică asupra salariaţilor, slăbindu-le puterea de concentrare în activitatea pe care o desfăşoară la siguranţa circulaţiei".
Aventură pe calea ferată
În timp ce poliţia se ocupă cu fabricarea de dosare penale ceferiştilor pentru te miri ce, hoţii îşi văd liniştiţi de treabă. Nenumăratele furturi demonstrează că măsurile de prevenire adoptate de CFR Infrastructură şi poliţie nu pot împiedica nici pe departe acţiunile infracţionale. În urmă cu câteva săptămâni, SNTFC CFR Călători SA s-a văzut obligată, nici mai mult, nici mai puţin, să ieftinească biletele pentru trenurile Intercity şi Rapid, din cauza întârzierilor uriaşe provocate de furturile cablurilor electrice.
Când se fură agregate din instalaţiile de semnalizare, traficul CFR paralizează, iar călătorii plătesc cu ore de aşteptare. Consecinţele acestor furturi pot fi însă mult mai grave decât întârzierea trenurilor. Numai o minune a făcut ca până acum să nu se întâmple o catastrofă. Au fost nenumărate situaţii în care hoţii au aruncat, din marfare în mers, fiare vechi direct pe calea ferată. Orice tren care ar fi venit din urmă ar fi riscat să deraieze şi să producă astfel victime omeneşti.
CFR SA a apelat la toate mijloacele posibile, inclusiv la emisiuni de radio şi de televiziune, pentru a arăta consecinţele criminale pe care le pot avea furturile componentelor sistemelor de siguranţă a trenurilor. Din păcate, la vremea respectivă, efectul acestor demersuri a fost unul contrar aşteptărilor. Lipsiţi de scrupule, hoţii au învăţat cum şi ce să fure. Dovadă, numărul brusc mai mare al infracţiunilor înregistrate la infrastructura CFR.