Caramidă contra hrană: cum sunt exploataţi copiii din India pentru Jocurile Commonwealth-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocurile Commonwealth-ului vor fi în acest an la a 19-a ediţie şi se vor disputa în India. 71 de tări se vor întrece la 17 discipline. Ceremonia de deschidere va avea loc pe stadionul Jawaharlal Nehru Stadium. Arena, care se află în New Delhi, este reconstruită, asta şi cu participarea copiilor, încălcându-se mai multe tratate internaţionale care interzic exploatarea minorilor. Dacă toată lumea a fost cu ochii pe China din momentu

În India, pe şantierul stadionului dinn Delhi, poţi găsi la tot pasul copii care muncesc ca nişte sclavi cot la cot cu părinţii. Cară pietre, trag de coşuri împletite umplute de cataroaie, sapă, ridică în mâini cărămizi cât ei de mari, iar răsplata constă într-o masă zilnică. Părinţilor li s-au promis recompense în schimbul exploatării copiilor, deoarece lucrările la stadion şi la alte complexe sportive au întârziat şi autorităţile nu cred că lucrările se vor termina în vară, deşi, din declaraţiile oficiale, a reieşit optimismul. Se presupune că, în India, 23 de milioane de copii lucreaza în diferite locuri, iar 1 milion munceşte la cariere de piatră.


Foto: Getty Images/Guliver

Copil exploataţi la renovarea stadionului din New Delhi

"Trăim, respirăm şi mănâncăm acolo unde muncim", spun muncitorii. Pentru ei, aceasta este normalitatea. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Africa de Sud, acolo unde lucrătorii care au participat la construcţia stadionului unde se va disputa finala Campionatului Mondial de fotbal, erau recompensaţi cu incredibila sumă de 8 dolari pe săptămână! Pentru a răspune criticilor, Mallikarjun Kharge, ministrul Muncii şi al protecţiei sociale, a declarat că autorităţile fac tot ce le stă în putinţă pentru a elimina exploatarea copiilor, folosirea lor la muncile cele mai grele. "Vrem şi noi să intrăm în rândul lumii, dar trebuie să discutăm mult această problemă până când să ajungem la un consens."

Autorităţile iau însă în considerare interzicerea exploatării copiilor cu vârsta sub 14 ani. Restul... "Este foarte uşor să interzici lucruri, important este să vedem cum se va pune legea în practică", a spus Rita Panicker, coordonatorul unui centru de reabilitare din New Delhi.

India, Somalia, Sierra Leone şi Myanmar sunt câteva dintre ţările care nu au semnat Convenţia 182 elaborată de Organizaţia Internaţională a muncii, care interzice folosirea şi exploatarea minorilor. În acest timp, muncitorii primesc mai nimic pentru efortul depus. Şi-au improvizat corturi pe şantier, deşi, noaptea, este destul de răcoare în capitala Indiei. Aceşti oameni nu au acces nici la minimele condiţii igienice şi în fiecare zi îşi pun sănătatea în pericol. Mai mult, pentru a asigura curăţenia oraşului, 100.000 de oameni ai străzii care îşi construiseră adăposturi provizorii au fost aruncaţi în stradă în mijlocul iernii.

"Este foarte important să privim cu atenţie problema acestor copii, deoarece nu primesc o educaţie şi nici nu sunt pregătiţi pentru muncă, ceea ce înseamnă că, viitorul acestor oameni este pus în pericol. India va avea o populaţie nepregătită", a opinat Hervé Berger, specialist în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pentru New York Times.

Se pare că o instanţă din New Delhi a hotărât ca oficialii Guvernului să-i înregistreze şi să le facă acte celor 17.000 de oameni care muncesc pe şantierele Jocurilor Commonwealth-ului şi să le ofere toate facilităţile şi asigurările medicale de care au nevoie, pentru a intra în legalitate. Abia astăzi membrii unei comisii se vor întruni pentru a discuta pe marginea hotărârii şi pentru a decide un plan de bătaie.

Muncitor pe şantierul stadionului New Delhi




71 de ţări vor lua parte la Jocurile Commonwealth-ului: Anguilla, Antigua şi Barbuda, Australia, Bahamas, Bangladeş, Barbados, Belize, Bermuda, Botswana, Insulele Virgine, Brunei, Camerun, Canada, Insulele Caiman, Cipru, Republica Dominicană, Anglia, Insulele Maldine, Gambia, Ghana, Gibraltar, Grenala Guernsey, Guyana, India, Isle of Man, Jamaica, Jersey, Kenya, Kinbati, Lesotho, Malawi, Malaiesia, Maldive, Malta, Mauriţiu, Montserrat, Mozambic, Namibia, Nauru, Noua Zeelandă, Nigeria, Niue, Insula Norfolk, Irlanda de Nord, Pakistan, Papua Noua Guinee, Saint Helena, Saint Kitts şi Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent şi Grenadines, Insulele Samoa, Scoţia, Seychelle, Sierra Leone, Singapore, Insulele Solomon, Africa de Sud, Sri Lanka, Swaziland, Tanzania, Tokelau, Tonga, Trinidad, Insulele Caicos, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Ţara Galilor, Zambia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite