Caracatiţa din dosarul privatizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codruţ Şereş, omul lui Voiculescu, lucra şi pentru grupul Luca-Vântu

privatizărilor frauduloase.
Dosarul privatizărilor strategice scoate la iveală lucruri extrem de interesante. Omul lui Marc Rich, bulgarul Stamen Stanchev, lucra cu grupul Sorin Ovidiu Vântu-Liviu Luca sprijinit de unul dintre liderii Partidului Conservator, Codruţ şereş, considerat un apropiat al lui Dan Voiculescu. De mai mult timp, între Voiculescu şi Vântu are loc un război nu numai mediatic. Chiar una dintre afacerile grupului Vântu-Voiculescu care a beneficiat de lobby-ul lui şereş, cea legată de preluarea a 8 la sută din acţiunile PETROM, a dus în urmă cu câteva luni la o reacţie dură din partea lui Dan Voiculescu. şi ministrul comunicaţiilor, Nagy Zsolt, ar fi făcut lobby în guvern pentru grupul amintit, conform datelor furnizate de anchetatori.
Miniştri ai PC şi UDMR, lobby-iştii lui Stanchev
Bulgarul Stamen Stanchev pare un personaj-cheie al multor afaceri derulate în România. El ar fi implicat în vânzarea băncii Romexterra legată de grupul Vântu-Luca, dar şi în cea a pachetului de acţiuni pentru salariaţii PETROM - afacere tot a grupului amintit. La afacerea PETROM, Stanchev a lucrat din greu împreună cu Codruţ şereş, ministrul demisionar al economiei. Acesta din urmă a nesocotit poziţia propriului partid, PC, faţă de grupul Luca-Vântu antagonic, în raport cu cel condus de Dan Voiculescu. În cazul PETROM, Stanchev a acţionat şi în calitate de consilier personal al preşedintelui companiei austriece OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. În această calitate, bulgarul a lucrat pentru ca pachetul de opt la sută din acţiuni să ajungă la sindicatul salariaţilor din PETROM, condus de Liviu Luca. Pentru promovarea actului normativ în guvern a fost folosit Codruţ şereş, datorită relaţiei apropiate pe care o avea cu Stamen Stanchev. Conform referatului de arestare preventivă din dosarul privatizărilor strategice, Stanchev i-ar fi solicitat lui şereş să promoveze în guvern patru variante de hotărâri în sprijinul afacerii. Bulgarul însă nu s-a bazat numai pe şereş, ci şi pe alte persoane influente din guvern. Cel mai important dintre aceştia era Nagy Zsolt. Potrivit înregistrărilor convorbirilor telefonice efectuate de SRI, acesta s-ar fi angajat să obţină "sprijinul şi al altor membri ai Executivului". Despre Nagy Zsolt nu se cunosc deocamdată eventuale conexiuni cu grupul Luca-Vântu. Ceea ce se ştie este că mai mulţi lideri ai UMDR, printre care Marko Bela şi Attila Verestoy, sunt printre persoanele care au fost văzute frecventând vila lui Sorin Ovidiu Vântu din zona Dorobanţi.
Aluminiul lui Marc Rich
Codruţ şereş a discutat cu bulgarul şi despre o afacere de furnizare de energie electrică la preţ minim pentru Combinatul ALRO Slatina, controlat oficial de grupul rusesc MARCO. Despre combinat se spune că ar aparţine, de fapt, controversatului afacerist Marc Rich, condamnat în SUA la 325 de ani de închisoare pentru fraude. MARCO controlează, în acest moment, industria românească de aluminiu. În această afacere, şereş ar fi jucat rolul principal, contractul fiind trimis direct lui.

Prietenie
şereş, excursii cu bulgarul
Relaţia dintre Codruţ şereş şi Stamen Stanchev a fost una foarte apropiată. Bulgarul nu ezită să îl caracterizeze - conform interceptărilor SRI - drept "prieten". Cei doi au avut în 2005 şi 2006 mai multe întâlniri în afara României, cele mai numeroase în Austria şi Turcia. În Austria, Stanchev era consilier personal al preşedintelui grupului OMV.

Biografie
Fiul unui nomenclaturist comunist
Nagy Zsolt este fiul unuia dintre membrii importanţi ai CC al PCR, Ferdinand Nagy. Din 1972, Nagy senior a fost membru al CC al PCR. Între 1982 şi 1989 a fost ministru secretar de stat la Agricultură, iar între 1978 şi 1982, membru al Consiliului de Stat. De asemenea, a fost deputat în Marea Adunare Naţională şi prim-secretar al judeţului Covasna şi preşedinte al Consiliului Judeţean între 1978 şi 1982.

Declaraţie
Credit Suisse First Boston: "Nu avem motive să ne îndoim de angajaţii noştri"
La solicitarea ziarului Adevărul, Credit Suisse First Boston şi-a exprimat poziţia oficială faţă de acuzele aduse de autorităţile române unor angajaţi ai acestei bănci: "Înţelegem că anumite persoane, inclusiv anumiţi angajaţi ai Credit Suisse, au fost acuzaţi de organele de anchetă româneşti de spionaj şi conspiraţie în vederea exploatării unor secrete de stat. Nu avem niciun motiv să credem că vreun angajat al Credit Suisse a acţionat necorespunzător. Luăm aceste afirmaţii nesigure într-un mod foarte serios şi suntem pregătiţi să cooperăm pe deplin în cadrul investigaţiilor. Ar fi prematur să facem alte comentarii până ce nu vom avea o înţelegere clară a bazelor acestor afirmaţii". Precizarea ne-a fost făcută de Gavin Sullivan - şef de comunicare al Credit Suisse First Boston pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Zsolt Nagy, ministrul comunicaţiilor:
"Imaginea ministerului amână listarea Romtelecom"
Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei neagă faptul că o eventuală întârziere a listării Romtelecom ar fi adus vreun prejudiciu financiar statului român şi recunoaşte că la nivelul instituţiei pe care o conduce există o problemă de imagine ce antrenează amânarea demarării acestui process.
- Aţi pierdut startul în ceea ce priveşte vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom. Cum a fost afectat statul din cauza acestei întârzieri?
- Afirmaţiile referitoare la o posibilă pierdere pe care statul român ar fi suferit-o ca urmare a nelistării pachetului de acţiuni de peste 45% sunt simple supoziţii. Statul român nu a pierdut niciun leu. Am spus mereu că vom lista aceste acţiuni în momentul în care putem maximiza profitul. Poate că un asemenea moment prielnic a fost sfârşitul anului 2004, asta dacă s-ar fi făcut pregătirile necesare. Însă vreau să vorbesc doar de ceea ce s-a întâmplat pe timpul mandatului meu.
- Aţi solicitat rezilierea contractului cu Credit Suisse. De ce?
- I-am invitat pentru a discuta rezilierea pe cale amiabilă a contractului, pentru că mediul investiţional trebuie să aibă încredere în ceea ce priveşte o eventuală listare. În acest moment, este clar că există la nivelul ministerului pe care îl conduc o problemă de imagine.
- Prin faptul că solicitaţi rezilierea contractului nu recunoaşteţi, implicit, că există ceva nereguli în legătură cu el?
- Nu. Investitorii trebuie să aibă încredere. Măsura a fost luată pentru a alunga orice urmă de îndoială.
- În aceste condiţii, listarea Romtelecom se amână pentru câtă vreme?
- Este evident că, pe fondul acestor probleme de imagine, maximizarea profiturilor nu se poate realiza. În plus, acţionarul majoritar al Romtelecom, grupul OTE, şi-a exprimat dezacordul pentru listare în perioada următoare, precizând că îşi vor da acordul doar după un an de redresare a societăţii.
- Vorbim atunci de o eventuală listare de-abia în 2008?
- Având în vedere situaţia existentă şi declaraţiile celor de la OTE, listarea ar putea avea loc după începutul anului 2008.

Comisie de anchetă pentru Ministerul Economiei
Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, componenţa comisiei de anchetă, instituită pentru a analiza activitatea Ministerului Economiei şi Comerţului. Comisia va avea în componenţă trei liberali, doi democraţi, un udemerist, un conservator, un reprezentant al minorităţilor naţionale, cinci pesedişti şi doi peremişti. Începerea unei investigaţii parlamentare a fost decisă în urma izbucnirii scandalului privind tranzacţiile din domeniul energetic (A.M.)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite