Bulgarul Stanchev: Am făcut afaceri, nu spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul bulgar Stamen Stanchev, cel în jurul căruia s-ar fi constituit gruparea de spionaj şi trădare în domeniul energetic, a fost audiat două zile la rând la Parchetul General. Bulgarul

Cetăţeanul bulgar Stamen Stanchev, cel în jurul căruia s-ar fi constituit gruparea de spionaj şi trădare în domeniul energetic, a fost audiat două zile la rând la Parchetul General. Bulgarul s-a declarat nevinovat, arătând că tot ce a făcut a fost legal şi şi-a exprimat mirarea că a fost monitorizat, dar mai ales că, în luna iunie, s-a făcut o percheziţie la domiciliul său fără a fi înştiinţat. Măsura interdicţiei de a părăsi Capitala instituită de procurori pe numele lui Stanchev a fost catalogată de avocatul acestuia, Ovidiu Buduşan, ca fiind nefondată, în condiţiile în care clientul său este cetăţean străin. "Seamănă cu obligarea la un domiciliu forţat", a declarat Buduşan.
Stanchev, pus sub acuzare pentru spionaj, a acuzat anchetatorii că nu cunosc regulile după care se fac activităţile de consultanţă. El nu a negat întâlnirile cu miniştrii români, însă a precizat că acestea au avut loc numai în cadru oficial, inclusiv cu ministrul economiei, Codruţ şereş. Bulgarul a explicat că, deşi activitatea de consultanţă este grav afectată de acest scandal, el se bucură în continuare de sprijinul companiilor din străinătate, mai ales că acele pentru care a lucrat ar fi investit aproximativ trei miliarde de euro în România."
Activitatea de consultanţă pe care o desfăşor în România am derulat-o şi în Bulgaria, Iugoslavia şi Ucraina", a explicat consultantul. Avocatul lui Stanchev a susţinut că niciun document ridicat de la clientul său nu îl poate incrimina pe acesta de spionaj, fiind vorba despre contracte comerciale legale. Ieri, Stanchev a venit la Parchet în jurul orei 15.00, însă a fost reprogramat pentru ora 19.00. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cetăţeanul american de origine rusă Vadim Benyatov, care s-a arătat surprins de acuzaţiile aduse, mai ales că astfel de operaţiuni ar fi făcut şi în alte ţări fără a fi condamnat de cineva.
Reprogramat a fost şi rusul Mustafa Oral. Tot ieri, au mai fost audiaţi şi Dorinel Mucea, fostul adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizare în Industrie din cadrul MEC, precum şi Mihai Donciu Radu, fost consilier al MCTI. Acesta a stat la Parchet peste cinci ore, declarând că a lămurit mai multe aspecte cu anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite