Axa imobiliară "Băsescu-Cocoş", sub spectrul sechestrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele megaafacerii din Parcul Herăstrău sunt nule de drept. Avocaţii cer ca Traian Băsescu să răspundă pentru ceea ce a semnat… ca primarul. Mai sunt două săptămâni

Contractele megaafacerii din Parcul Herăstrău sunt nule de drept. Avocaţii cer ca Traian Băsescu să răspundă pentru ceea ce a semnat… ca primarul.

Mai sunt două săptămâni până când firma Trei Cocoşi ar putea scăpa definitiv de interdicţia de revânzare a produsului unei lovituri imobiliare despre care ziarul Adevărul a făcut recent dezvăluiri incendiare. Este vorba despre clădirile în care funcţionează, în prezent, restaurantele Quattro Stagioni, fost La Trattoria, şi El Bacha, fost Trei Cocoşi. Clădiri vândute cu girul fostului primar general Traian Băsescu, în baza unor contracte semnate de primarul sectorului 1, Vasile Gherasim, şi de sora lui Dorin Cocoş. Contracte de vânzare-cumpărare care, potrivit legii, sunt nule de drept.

Pe rolul celei mai importante instanţe din Bucureşti - Curtea de Apel - se află un proces cu mare miză: recursul moştenitorilor la respingerea de către tribunal a instituirii sechestrului pe două imobile aparţinând firmei Trei Cocoşi. Imobile aflate la o adresă - Şoseaua Nordului nr. 7-9 - unde au loc, printre altele, şi recrutări pentru bazele militare americane din Irak. Derulată în aprilie 2004, pe axa "Băsescu-Cocoş", vânzarea cu sfidarea legii a imobilelor revendicate de Doina Iliescu, moştenitoarea de drept, poate fi considerată un tun imobiliar perfect.

Procesul sechestrului din Herăstrău

Moştenitoarea de drept a imobilelor Trei Cocoşi (clădiri în care funcţionează restaurantele El Bacha, fost Trei Cocoşi, şi Quattro Stagioni, fost La Trattoria) a cerut Tribunalului Bucureşti să instituie un sechestru judiciar pe cele două clădiri. Motivul: faptul că respectivele imobile ar putea fi înstrăinate deşi se află în litigiu, în instanţă, după ce au fost vândute ilegal de primărie. Tribunalul Bucureşti a respins cererea de sechestru pentru un motiv mai mult decât bizar: "Măsura sechestrului judiciar se poate lua numai asupra unui bun în legătură cu care are loc o judecată şi numai dacă este necesară pentru conservarea dreptului"! Doina Iliescu a făcut recurs, cauză care se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, după două amânări succesive. Următorul termen la care Curtea de Apel Bucureşti ar putea să se pronunţe asupra instituirii sechestrului este 5 aprilie 2007. Cu două zile înaintea expirării termenului-limită de interdicţie a înstrăinării celor două imobile! În varianta în care instanţa admite cererea de sechestru, înstrăinarea ar putea fi blocată. Dacă şi numai dacă se comunică în timp util decizia instanţei la Oficiul de Cadastru. Într-o a doua situaţie, cea în care Doina Iliescu ar pierde şi recursul la instituirea sechestrului, firma Trei Cocoşi poate revinde cele două imobile, în varianta în care este considerată cumpărător de bună-credinţă de Primăria Capitalei. Primărie care, prin fostul primar general Traian Băsescu, este în culpă.

Primăria, în dublă culpă: faţă de moştenitor şi de Trei Cocoşi

Una peste alta, firma Trei Cocoşi poate să-şi permită chiar să piardă procesul cu moştenitorii celor două imobile din Herăstrău. Asta pentru că, în varianta în care va pierde, conform Codului Civil, va trebui să fie despăgubită de primărie. Şi nu oricum, ci la preţul de piaţă actualizat. Adică primăria ar trebui să-i dea lui Cocoş, din banii contribuabililor, câteva milioane bune. De euro. În varianta în care va câştiga, Trei Cocoşi va putea oricum să înstrăineze imobilul la preţul pieţei. Ingineria este fără cusur. Şi fără precedent. Cu mai puţin de 100.000 de euro investiţi, Trei Cocoşi ar putea câştiga, după revânzare, conform analiştilor imobiliari, între 1-1,5 şi 4-5 milioane de euro pe imobil. La pachet, cam 10 milioane de euro. Şi într-un caz şi-n altul, Trei Cocoşi este în câştig. În schimb, în ambele variante, primăria este de două ori în culpă: şi faţă de Doina Iliescu, şi faţă de Trei Cocoşi.

Imperiul Trei Cocoşi, cu voie de la primărie

Firma Trei Cocoşi fusese înfiinţată în anul 2000 de controversatul om de afaceri Dorin Cocoş, magnat, investitor strategic şi soţ al fostului consilier prezidenţial Elena Udrea. De menţionat că Dorin Cocoş, împreună cu diverşi apropiaţi (dar, uneori, şi cu Elena Udrea), mai apare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în acţionariatul mai multor firme, precum: Centrul de Evaluare Medicală şi Testare a Forţei de Muncă SA, Medcomplex SRL, Clamari Trading Impex SRL, Euro Hotels International Co SRL, Elan Group SRL, E.H.I. Întreţinere şi Curăţenie SRL, E.H.I Restaurant SRL, Eurohotels şi Asociaţii SRL şi New Global Investments SRL. Una dintre clădiri (fostul restaurant "Trei cocoşi", care găzduieşte acum localul "El Bacha-Herăstrău"), a fost vândută de primărie cu aproape 3.140.000.000 ROL (inclusiv TVA), iar cealaltă (unde funcţionează restaurantul "Trattoria IL Calcio") a fost vândută pentru o sumă totală de aproape 1.400.000.000 ROL. Concesionarea terenurilor de sub clădiri a cuprins valori jenant de mici: de exemplu, contractul de concesiune pentru terenul de 771,85 mp al restaurantului "Trei cocoşi", semnat pe o perioadă de 49 de ani, stabilea o redevenţă totală de 72.000 de euro, cu o rată de 1.469 de euro (plus TVA) pentru primii 48 de ani (inclusiv anul 2004).

Recrutări pentru Irak în Nordului 7-9

Imobilele disputate de firma Trei Cocoşi în Herăstrău nu au apărut întâmplător în preferinţele cumpărătorilor. Zona este exclusivistă, păzită cu bariere şi firme de pază şi frecventată de "băieţii răi" care au părul scurt şi mâna lungă. Previzionari, cei de la Trei Cocoşi au ştiut că oferta de terenuri din centrul Capitalei va sărăci rapid în contextul unei cereri aflate în continuă creştere şi că mulţi dintre investitori se vor reorienta către terenurile, mult mai întinse, ale parcurilor publice. Practic, multe dintre afacerile demarate în prezent în Şoseaua Nordului la numărul 7-9 arată că cei care au deja "capete de pod" cucerite în Herăstrău se află într-o stare "de aşteptare", motivată minunat de potenţiala posibilitate de extindere în perimetrul parcului. Pitorescul locului este completat şi de faptul că la aceeaşi adresă cu imobilele "Trei cocoşi", dar la hotelul "Herăstrău", s-au desfăşurat în 2006 traininguri de recrutare a muncitorilor români pentru bazele militare americane din Irak.

Contractele parafate pe axa "Băsescu -Cocoş", nule de drept

Invocând art. 24 din Legea 550/2002, avocatul Doinei Iliescu, Lea Pardău, susţine că vânzarea imobilelor este nulă de drept.

"Alin. 1. În cazul spaţiilor comerciale sau de prestări de servicii trecute în proprietatea statului în condiţiile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, procedurile de vânzare sunt suspendate de drept până la data încheierii procedurilor de restituire, prevăzute de Legea nr. 10/2001, cu modificările şi completările ulterioare (…) Alin 2. Contractele de vânzare-cumpărare încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1) sunt nule", reglementează art. 24 din Legea 550/2002.

"Băsescu trebuie să răspundă pentru ce a semnat"

"Băsescu trebuie să răspundă, Băsescu trebuie întrebat. Dacă a semnat ca primarul Băsescu, trebuie să răspundă tot ca el. În cazul nostru, Băsescu a încălcat în primul rând Constituţia, prin încălcarea dreptului la proprietate. În al doilea rând, a încălcat Legea 10/2001 şi Legea 550/2002. În al treilea rând, a încălcat Codul Civil. Şi va trebui să răspundă civil. Primăria Capitalei este în culpă şi faţă de Trei Cocoşi, şi faţă de noi. Tot colectivul, de la ultimul raportor până la cel care a semnat dispoziţia, trebuie să răspundă, trebuie să plătească", spune Lea Pardău, avocata moştenitorilor din Herăstrău.

Saga familiei Doinei Iliescu şi culisele unui tun imobiliar fără precedent

Fostul medic veterinar Doina Iliescu, acum pensionar, a moştenit de la părinţi şi bunici, în Parcul Herăstrău, o adevărată comoară imobiliară: peste 18.000 de metri pătraţi de teren şi două clădiri care acum valorează mulţi bani. Foarte mulţi bani. Prima clădire, cea în care s-a născut şi a copilărit Doina Iliescu, este ocupată în prezent de restaurantul El Basha (restaurant din lanţul de firme "Taher Investments Group", aparţinând lui Fathi Taher).

O a doua clădire moştenită în parcul Herăstrău de Doina Iliescu este o fostă magazie, care, după un misterios incendiu, a devenit un imobil de lux în care a funcţionat mult timp restaurantul La Trattoria Il Calcio, devenit ulterior Quattro Stagioni.

La un moment dat, în perioada 1999-2001, clădirile din Herăstrău moştenite de Doina Iliescu au intrat în zona de interes a omului de afaceri Dorin Cocoş, care, în cele din urmă, a obţinut închirierea celor două imobile prin contractele 838 din 8.02.2001 (Trei Cocoşi) şi 7909 din 19.11.2001 (La Trattoria). Spaţiile au fost închiriate de firma SC Trei Cocoşi - Complex Internaţional SRL, cu sediul declarat în Şoseaua Nordului 7-9, firmă condusă de Dorin Cocoş. Firmă la care, atunci, avea acţiuni şi generalul de justiţie Gabriel Oprea. Cam în aceeaşi perioadă, respectiv în data de 22 iunie 2001, moştenitoarea de drept a terenului şi clădirilor, Doina Iliescu, a notificat Primăria Capitalei că revendică terenul şi cele două spaţii.

Într-o a doua fază, după intrarea în vigoare a Legii 10/2002, imobilul Trei Cocoşi a fost revendicat de Doina Iliescu, în calitate de moştenitor legal. Revendicarea a fost respinsă de primarul general de atunci, Traian Băsescu, care a uitat sau s-a făcut că uită să comunice reclamantei respingerea notificării, pentru ca aceasta să-şi poată exercita dreptul legal de a contesta în instanţă decizia primăriei. Pentru ca justiţia, şi nu primarul general, Traian Băsescu, să se pronunţe definitiv şi irevocabil în această dispută imobiliară. Curios este însă că primarul general Traian Băsescu nu a uitat să comunice Primăriei Sectorului 1 că imobilele pot fi vândute, întrucât notificările pentru cele două imobile au fost respinse.

Una peste alta, întâmplător sau nu, dispoziţia de respingere a ajuns cu întârziere la reclamantă, dar la timp la cei care râvneau cele două imobile, respectiv cei de la Trei Cocoşi. Astfel stând lucrurile, aceste manevre de culise pe axa "Primăria Capitalei-Trei Cocoşi", respectiv axa "Traian Băsescu-Dorin Cocoş", i-au permis firmei Trei Cocoşi să cumpere la preţuri de nimic, respectiv 2,63 miliarde de lei vechi (cam 64.000 de euro) şi 1,15 miliarde (cam 28.000 de euro). Astfel, cu nici 100.000 de euro, Cocoş a pus mâna, dintr-un foc, pe două imobile care, individual, valorau peste un milion de euro.

Posibilul adevărat proprietar al imobilului, Doina Iliescu, care nu s-a putut opune vânzării pentru că primarul Traian Băsescu i-a comunicat postfactum decizia de respingere, se luptă şi astăzi, după trei ani, în justiţie, să i se facă dreptate. În tot acest timp, potrivit preţului pieţei, Doina Iliescu ar fi putut obţine pe închirierea fiecărui imobil cel puţin un milion de euro.

Băsescu (foto) trebuie să răspundă, Băsescu trebuie întrebat. Dacă a semnat ca primarul, Băsescu trebuie să răspundă tot ca el.
Lea Pardău, avocat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite