Autorii represiunii au fost aceiaşişi înainte, şi după 22 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Teroriştii nu au existat. S-a minţit pentru a-i ascunde pe adevăraţii criminali"

investigaţiile în acest caz îngropat de mai multe ori în ultimii 17 ani. Detalii exclusive despre cele întâmplate la Revoluţie prezentăm azi, luni şi miercuri în interviul acordat în exclusivitate de generalul Voinea pentru Adevărul.
- Domnule general, în ce stadiu este dosarul Decembrie "89?
- Dosarul Decembrie "89, acum, se află într-o situaţie nouă, ca să zic aşa. Pentru că dosarul ăsta a fost secţionat în atâtea părţi câte zone de conflict au existat în România şi s-au făcut cercetări separate pe unităţi militare, pe victime, la Ploieşti, la Timişoara, la Cluj, la Târgovişte, la Iaşi, la Târgu Mureş, Braşov, Bucureşti şi aşa mai departe. Am considerat oportun pentru o mai bună înfăptuire a justiţiei să conexez toate aceste dosare într-unul singur. Pentru că dirijarea operaţiunilor militare din România s-a făcut de la centru. De aici, din Bucureşti. Nimeni nu a ieşit cu tancul pe stradă fără să aibă aprobarea sau ordinul comandantului ierarhic superior, aşa cum e la Armată. Fiind conexe aceste fapte, la fel şi răspunderea penală, am considerat oportun să le unesc, pentru ca să percepem mai bine ce s-a întâmplat în decembrie "89.
Nu au existat terorişti de nici un fel
- Care e stadiul conexării? Mai este de anchetat?
- Da, mai este.
- Cine sunt vinovaţii? Cine a tras după 21 decembrie?
- Avem vinovaţi în mai multe categorii. De exemplu, trăgători avem din rândul armatei, gărzilor patriotice, civili care au primit arme atunci şi le-au folosit, precum şi din rândul celor de la Ministerul de Interne. Deci, ca să-l poţi acuza, de exemplu, pe şeful gărzilor patriotice că a făcut activităţi represive, atunci trebuie să dovedim că îi aparţine un anumit număr de victime. Poţi să îl pui sub acuzare pe generalul Pârcălăbescu, iar el o să spună ca n-a ucis pe nimeni, demonstrează-mi. Ei stau liniştiţi pentru că sunt cei care au lansat versiunea cu teroriştii, care au venit, au tras şi au plecat cu avionul, nu?
- Să înţeleg că nu credeţi în terorişti? Nu confirmaţi această versiune?
- Nu, cum să confirm. Nu am nici un terorist în România. Unul de sămânţă nu am... Nu eu trebuie să demonstrez teoria, trebuie să ne demonstreze cei care s-au lăudat atunci că se luptă cu teroriştii. Toţi cei prinşi atunci şi reţinuţi la unităţile militare au fost români. S-a dovedit apoi că nu au avut nici un fel de activitate teroristă.
- Adică s-a minţit?
- S-a minţit.
S-a minţit pentru a-i ascunde pe adevăraţii criminali
- Cu ce scop?
- Ca să-i apere pe adevăraţii trăgători. Scopul de a ascunde adevăraţii criminali.
- Aveţi vreo explicaţie de ce au murit mai mulţi oameni după 22 decembrie şi nu înainte?
- Explicaţii există, sigur că da. Nu ştiu dacă trebuie să facem o diferenţiere netă între represiunea dinainte de 22 decembrie 1989 şi cea de după. Lucrurile undeva se îmbină. Aceiaşi oameni care fac represiunea din ordinul lui Ceauşescu continuă s-o facă după 22 decembrie. Aceiaşi comandanţi militari. Aceiaşi oameni care se unesc la Timişoara să înăbuşe revoluţia începută în Timişoara, după 22 decembrie vin în Bucureşti sau din zonele în care fuseseră aduşi la Timişoara, şi acolo fac diversiunea, cu teroriştii...
Scopul diversiunii - păstrarea unora la putere
- Stănculescu şi Chiţac?
- Nu numai. Pentru că de la Timişoara au plecat comandanţi militari la Lugoj, la Arad, la Sibiu, şi acolo s-au dus şi au continuat să ţină degetul pe trăgaci şi să invoce acest inamic invizibil, teroriştii, ca să motiveze ocuparea cu militarii, a primăriei, a radioului, a televiziunii.
- O politică la conducerea Armatei?
- Nu Armata! Noi vorbim de anumiţi militari interesaţi în represiune şi în conservarea unor puteri ale lor pe care le-au avut pe timpul lui Ceauşescu. O bună parte din ei i-am trimis în instanţă.
Generalii Carp, Marin şi Iliescu, încă liberi
- Dar pentru cei care s-au plimbat cu tancurile pe aici, pe Magheru, de exemplu, ştim cel putin trei nume. Carp, Dumitru Iliescu şi actualul general SRI, Marin...
- Mai mulţi generali. Trei e puţin…
- Trei mai importanţi…
- Aici a fost piaţa generalilor.
- Dar confirmaţi rolul generalului Marin, adjunctul de la SRI…
- Dacă mă întrebaţi direct, aşa...
- A avut vreun rol actualul general SRI Ionel Marin, care lucra atunci în Armată...?
- Toţi ofiţerii care au fost scoşi din unităţi să intervină în 21, în Piaţa Universităţii au făcut represiune. Toţi, nu e vorba numai de cei nominalizaţi de dumneavoastră.
- Dar la Arad, implicarea generalului Bădălan? E confirmată?
- La Arad se întâmplă acelaşi fenomen ca la Bucureşti şi Timişoara, ca şi în alte locuri. Am trimis însă unii în judecată…
- Dar cei de care vorbeam: Carp, Marin, Iliescu şi alţii de acelaşi calibru?
- Încă nu au fost trimişi în judecată. Vreţi să vă povestesc eu ce ştiţi foarte bine? Stănculescu şi Chiţac au fost trimişi de mine în judecată şi condamnaţi la 20 de ani de închisoare. Atunci, domnul procuror general Joiţa Tănase a făcut recurs în anulare ca să îi scoată din puşcărie. Acum se judecă recursul celui care a fost procuror general al României.
- A fost vorba de un grup organizat care a preluat puterea?
- Nu rezultă că a fost vorba de un grup organizat care a preluat puterea.
- S-au organizat după 22 decembrie?
- Din mers, aşa...

Generalii dispăruţi misterios în decembrie 1989 şi după
- Au dispărut în felurite moduri diferite persoane care ştiau multe lucruri?
- Sunt morţi suspecte. Moartea generalului Milea, moartea generalului Voinea, şeful Armatei Întâi, care a fost găsit mort în biroul de la Armata Întâi. Moartea generalului Safta. Moartea şefului de la USLA, care s-a zis că a murit intoxicat cu nu ştiu ce substanţe când stropea pomii. Sunt foarte multe morţi suspecte.
- Ce anume lucruri puteau să ştie oamenii ăştia?
- Toţi ştiau amănunte legate de preluarea puterii în decembrie "89.
- Cei vinovaţi sunt oarecum vinovaţi şi pentru moartea acestor oameni?
- Sigur. Trebuie cercetate şi aceste morţi suspecte.
- Aţi studiat şi morţile acelor generali, morţi după decembrie "89?
- Nuţă şi Mihalea, omorâţi…
- Doicaru?
- Doicaru nu moare la revoluţie.
- A murit după aceea, dar într-un mod suspect. Sunt vreo 13…
- Da, sunt mulţi.
- Au murit ba la vânătoare, ba la...
- Aşa şi generalul Cerbu, cel care a întrerupt legăturile telefonice la Securitate. A murit şi el, şi fiul său. Amândoi ofiţeri. Sunt enigme care încă n-au fost cercetate.

"Brateş a minţit tot timpul la televiziune"
- A fost o diversiune ce s-a dat la televizor?
- A fost o diversiune.
- Au fost sfătuiţi de mai marii FSN-ului să spună acele lucruri pe post?
- A plecat din Bucureşti, bineînţeles, dar, pe plan local, peste tot au avut...
- Brateş, şeful transmisiunii de la TVR. De unde a luat el acele informaţii?
- Teodor Brateş a minţit tot timpul pe postul de televiziune.
- Pus de cineva?
- Păi, bineînţeles, nu a făcut-o de capul lui.
- De puterea politică?
- Da. Deci, Teodor Brateş a fost tartorul atunci, al emisiei, era şeful emisiei, nimeni nu îndrăznea să dea ceva pe post fără aprobarea lui. Au mai fost şi alte păcăleli atunci. Prima a fost atunci când Dinescu şi Caramitru s-au dus la etajul 11. De acolo, cei doi actori au fost îndrumaţi în Studioul 4 şi ceilalţi s-au ocupat de organizarea diversiunii în continuare. S-a format un comandament, unde au fost chemaţi la ordin, ştiţi foarte bine, cei care urmau să preia puterea. În după-amiaza zilei de 22 s-au perindat pe acolo, întâi au mers la televiziune şi pe urmă au mers la CC şi la Stănculescu, la Înalta Poartă la Drumul Taberei.
- Deci, Televiziunea a fost cheia revoluţiei?
- Da.

Turiştii sovietici erau… moldoveni
- Ce se confirmă despre acei misterioşi turişti sovietici?
- Nu au niciun amestec în ceea ce s-a întâmplat. Erau moldoveni, români…
- Adică din Republica Moldova?
- Da, din Republica Moldova. A fost prima dată când li s-a permis, când s-a deschis frontiera, au avut ca ţintă Iugoslavia. Toţi s-au dus să facă cumpărături. De aceea au trecut pe la Timişoara. Aveam victime în rândul lor, avem o coloană de şase maşini care se întorcea din Iugoslavia. S-a tras în ei, înainte de Craiova. S-a făcut un dispozitiv militar şi ăştia i-au aşteptat şi au tras în ei.
- Din ce motiv? Aveau numere sovietice sau ce...
- Pentru că erau terorişti. Aveau maşinile lor, Lada. Patru morţi au fost atunci. Cei care au rămas în viaţă s-au constituit părţi civile. E o profesoară, un gestionar…
- Indicii privind alte agenturi străine aveţi?
- Nu, nu. E un lucru lămurit, l-a lămurit şi Stănculescu cu ocazia audierilor. A fost întrebat dacă a existat vreo putere străină care a atacat România în decembrie "89? Dacă spunea că a fost, care a fost? Trebuia să ştie. A declarat: Nu. Deci, a fost diversiunea... Îmi pare rău că nu v-am arătat câteva declaraţii de la Constanţa. Acolo, jurista Consiliului Judeţean spune că în noaptea de 22 spre 23 cineva i-a spus să dea telefoane la toate unităţile şi instituţiile din Constanţa şi din judeţ să spună că apa e otrăvită. Şi a dat… Deci, uite de unde s-a dat telefon: din primărie. Am găsit şi declaraţia unui inginer chimist care, în seara de 22, a fost chemat la sediul Miliţiei din Constanţa şi a fost pus să facă analiza chimică a apei…

Citiţi luni
A doua parte a interviului cu gen. Dan Voinea. Unul dintre consilierii lui Năstase a furat la Revoluţie obiecte de artă din casa lui Nicu Ceauşescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite