Atac la identitatea românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Voronin, ajutat de aşa-zişi istorici, face tot ce-i stă în putinţă să implementeze teza sovietică a "celor două popoare" - moldovean şi român Regimul de la Chişinău

Vladimir Voronin, ajutat de aşa-zişi istorici, face tot ce-i stă în putinţă să implementeze teza sovietică a "celor două popoare" - moldovean şi român

Regimul de la Chişinău şi-a intensificat eforturile în vederea legitimării principiului sovietic al existenţei a două popoare pe cele două maluri ale Prutului.

Acces interzis la funcţiile publice pentru persoanele care deţin cetăţenie română, sărbătorirea înfiinţării aşa-zisului stat moldovenesc, impunerea noţiunii de limbă moldovenească în acordurile cu UE.

Acestea sunt cele mai recente episoade ale campaniei declanşate de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova care, de la venirea la putere, în 2001, a transformat în politică de stat obsesia împotriva cuvintelor "popor român"şi "limbă română".

"Neacceptând prevederea şi noţiunea de limbă moldovenească înseamnă că nu accepţi Constituţia ţării respective, nu accepţi această ţară care şi-a pronunţat dorinţa de a intra în familia europeană", declara Andrei Stratan, ministrul de externe al Republicii Moldova, într-un interviu acordat recent postului Europa Liberă.

Afirmaţiile şefului diplomaţiei de la Chişinău au venit pe fondul disputei apărute ca urmare a faptului că Republica Moldova a folosit noţiunea de limbă moldovenească în textele acordurilor cu Uniunea Europeană. Preşedintele Vladimir Voronin a lansat, în prealabil, noi acuzaţii la adresa autorităţilor de la Bucureşti. El a afirmat că România periclitează statalitatea şi identitatea naţională a Republicii Moldova, prin simplificarea legii de acordare a cetăţeniei române moldovenilor.

Interdicţii extinse la dubla cetăţenie

În acelaşi ton, Parlamentul de la Chişinău a extins interdicţia privind deţinerea dublei cetăţenii şi la primarii şi prefecţii din Republica Moldova.

Aceştia sunt obligaţi să deţină numai cetăţenia moldovenească, conform unui amendament adoptat de majoritatea parlamentară comunistă şi care va fi inclus într-un proiect mai larg de lege ce prevede incompatibilitatea unor funcţii cu deţinerea cetăţeniei altui stat.

Opoziţia de la Chişinău a criticat acest proiect, considerându-l o măsură de combatere a românismului şi de consolidare a "statalităţii moldoveneşti''. La sfârşitul anului trecut, guvernul comunist de la Chişinău a retras "Istoria românilor", introducând un manual de "Istorie Integrată", care vorbeşte de Moldova Mare, Moldova lui Ştefan cel Mare.

Ideea înlocuirii cursului de istorie a provocat atunci proteste de stradă vehemente. Majoritatea profesorilor din şcoli şi universităţi au acuzat autorităţile de la Chişinău că încearcă să falsifice istoria.

Vasile Stati, "naşul moldovenismului"

Cel mai vocal susţinător al "limbii moldoveneşti" de la Chişinău este Vasile Stati, fost membru al comitetului central al comuniştilor moldoveni în perioada sovietică. Stati a devenit celebru după ce a scos pe piaţă "Dicţionarul moldovenesc-românesc", în încercarea de a dovedi că în Republica Moldova nu se vorbeşte româna, ci o altă limbă, distinctă, cea moldovenească.

Apariţia dicţionarului a stârnit critici puternice din partea oamenilor de ştiinţă de pe ambele maluri ale Prutului, iar teoria acestuia, ce are ca instrument de lucru falsificarea istoriei şi a limbii, a fost demontată minuţios. Invocând datele recensământului populaţiei din anul 2004, în care două procente din populaţia Republicii Moldova s-a declarat română şi 76% moldoveană, Stati a fondat o nouă formaţiune politică - "Patrioţii Moldovei".

>> Autorităţile Republicii Moldova sunt în măsură să asigure în mod independent integrarea europeană a ţării, precum şi dezvoltarea internă democratică a statului, ameliorarea nivelului de trai al populaţiei, fără prieteni şi avocaţi, care ni se impun de peste Prut

Vladimir Voronin preşedintele Republicii Moldova

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite