Apa minerală agreată de Băsescu, în afacerea "Răpirii din Bagdad"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, cesiunea de acţiuni dinspre Omar Hayssam către Mohammad Munaf s-a făcut în luna ianuarie 2005 - cu puţin timp înainte ca ziariştii Marie

Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, cesiunea de acţiuni dinspre Omar Hayssam către Mohammad Munaf s-a făcut în luna ianuarie 2005 - cu puţin timp înainte ca ziariştii Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci să devină protagoniştii "telenovelei" "Răpirea din Bagdad". Procentul de acţiuni este de 8,6 la sută, restul acţiunilor aparţin omului de afaceri Abdul Kasem. Interesant este faptul că - fără a avea neapărat o legătură cu variantele de scenariu privind răpirea - apa minerală "Bucovina" era, la vremea respectivă, una dintre băuturile nealcoolice prezente pe masa prezidenţială cu ocazia dineurilor festive. Practic, preşedintele Băsescu făcea reclamă la apa minerală produsă de fabrica tandemului Hayssam/Munaf. şi astăzi, "Bucovina" este apa minerală favorită la Cotroceni, însă pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale nu mai sunt prezentate etichetele. De asemenea, "Bucovina" a fost o vreme sponsor şi la FC Steaua, mai precis în perioada de când echipa a fost preluată de Gigi Becali. Despre Hayssam s-a spus că ar fi fost prieten cu Viorel Hrebengiuc, un apropiat al latifundariului din Pipera.
Nevasta lui Munaf nu a avut acces la banii din profit
Declaraţiile soţiei lui Munaf, Georgette, că nu ar avea bani de avocat par veridice, cu toate că americanul-irakian recent condamnat la moarte avea acţiuni de ordinul milioanelor de dolari la diverse firme din România.
Pe de-o parte, Parchetul a blocat toate conturile lui Munaf, pe de alta - profitul obţinut de S.C. Bucovina Enterprises SRL a fost reinvestit în întregime. Suma reprezentând profitul net este de aproximativ un milion de euro - performanţă economică remarcabilă, în condiţiile în care firma are doar 100 de angajaţi. Decizia a aparţinut Consiliului de Administraţie al fabricii. Dacă Georgettei Munaf i s-ar fi dat partea din dividende, ar fi obţinut aproximativ 87.000 de dolari venit brut. Sumă arhisuficientă pentru a angaja un avocat de top.
"Fiind acţionar minoritar, nu avea cum să încaseze vreun leu"
Cel care este practic conducătorul fabricii de apă minerală "Bucovina" se numeşte Dumitru şovea, chiar dacă oficial este director adjunct. Are 40 de ani, este sucevean şi ne-a declarat încă de la începutul discuţiei că pe el îl interesează "producţia, nicidecum politica sau terorismul". Spirit pragmatic de tehnocrat. Aflăm cu ocazia asta că "Bucovina" dă angajaţilor "cele mai mari salarii din zona Vatra Dornei, cele mai mici sunt de 250 de euro". "Fiind acţionar minoritar, Munaf, reprezentat de soţia sa, nu avea cum să încaseze vreun leu. Aceasta a fost decizia Consiliului de Administraţie, a trebuit să o aplicăm. Vreau să precizez că episodul din Irak nu a afectat cu nimic activitatea economică a fabricii, şi nici faptul că Mohammad Munaf este acţionar. Cât despre soţia domnului Munaf, vă pot spune doar atât: nu a venit niciodată aici, nu o cunosc şi nici măcar nu a delegat pe cineva să o reprezinte. Mai pe scurt, nici cu dl. Munaf nu am avut vreo treabă", ne-a declarat Dumitru şovea.
Georgette Munaf nu ştia de transferul de acţiuni
Soţia lui Mohammad Munaf, Georgette Munaf, a declarat, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, că nu ştie mare lucru despre transferul, pe numele lui Munaf, al acţiunilor de la firma "Bucovina" aparţinând lui Omar Hayssam. Transferul a fost realizat printr-un contract de cesiune la 4 ianuarie 2005, Georgette Munaf susţinând că a semnat doar la insistenţele soţului său. "Am semnat la insistenţele soţului meu, deşi nu am fost de acord cu această operaţiune", a susţinut Georgette Munaf. Reamintim că o mare parte din averea lui Omar Hayssam a fost transferată pe numele lui Mohammad Munaf.
Conturi blocate la cererea Procuraturii
De banii proveniţi din afaceri nu poate beneficia însă nimeni, fapt pentru care soţia lui Munaf a ajuns în situaţia de a nu dispune de suma necesară angajării unui avocat pentru a-l reprezenta pe Munaf în dosarul privind răpirea jurnaliştilor români. Toate conturile şi utilajele aparţinând firmelor din grupul Manhattan au fost puse sub sechestru ca urmare a cercetărilor desfăşurate în dosarele economice deschise pe numele lui Omar Hayssam. Conform procurorilor, la începutul lunii septembrie 2004, au fost obţinute informaţii de la Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, privitoare la tranzacţii suspecte realizate între diverse firme ale grupului Manhattan, precum şi cu alte firme. În data de 11 noiembrie 2004, anchetatorii au dispus efectuarea unei percheziţii în sistemele informatice ridicate de la locaţiile percheziţionate, prin care s-a urmărit în principal stabilirea modalităţilor de ţinere a evidenţelor contabile. Ulterior, pe 3 decembrie 2004, s-a luat măsura instituirii sechestrului asigurător, prin blocarea tuturor conturilor deschise la bănci ale grupului de firme în cauză.
Sechestrul, contestat în instanţă
De altfel, SC Bucovina Enterprises SRL, cu sediul în Vatra Dornei, a atacat în instanţă decizia de a se institui sechestru asupra bunurilor societăţii. Reprezentanţii societăţii comerciale susţin că instituirea sechestrului asigurător s-a făcut cu încălcarea legii, întrucât această măsură se poate lua doar în ceea ce priveşte bunurile învinuitului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente până la concurenţa valorii probabile a pagubei. "Astfel, prin ordonanţa de aplicare a sechestrului sunt trecuţi în calitate de învinuiţi Omar Hayssam, Nasture Mihai şi Adnan Khaitib. În tot cuprinsul ordonanţei nu sunt menţionate alte persoane fizice care ar fi învinuite sau inculpate, sau persoane juridice care ar avea calitatea de părţi responsabile civilmente", se arată în plângerea SC Bucovina Enterprises SRL împotriva sechestrului instituit asupra conturilor şi utilajelor. Astfel că Munaf, care devenise, cu aproximativ o lună înainte de instituirea sechestrului, proprietarul societăţii, nu era implicat în dosarul în care s-a dispus instituirea sechestrului.

Moştenitorul lui Omar, prietenul preşedintelui
Mohammad Munaf şi doctorul Mohammad Yassim, un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, sunt cele două persoane care înainte cu câteva luni de răpire au preluat o mare parte a afacerilor şi bunurilor lui Omar Hayssam. Despre Yassim, negociatorul trimis de preşedinte la Bagdad, Traian Băsescu a spus că ar fi fost un moştenitor de bună credinţă. Detaliile acestor tranzacţii ciudate nu au fost lămurite. Doctorul Yassim refuză să vorbească despre răpire şi legăturile sale cu cuplul Omar-Munaf. Ca, de altfel, şi despre modalitatea în care a preluat moştenirea Hayssam.

Firmele condamnatului
Mohammad Munaf deţine acţiuni (majoritar sau minoritar) la următoarele societăţi comerciale, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului:SC Orezco SRL, Buftea. Nu are bilanţul anual depus la Registrul Comerţului pe ultimii trei ani, capitalul social este de 1.880 RON, din care 1.000 USD. Obiectul principal de activitate: morăritul. Munaf deţine 89,8 la sută din acţiuni. SC Bucovina Enterprises SRL, Vatra Dornei. Capital social 57.000 RON, obiectul de activitate: producţia de ape minerale şi băuturi nealcoolice. Munaf are 8,6 la sută din acţiuni. Eli COM SRL, Mărăcineni. Nu are bilanţul depus la Registrul Comerţului pe ultimii doi ani. Capital social: 600 RON. Obiect principal de activitate: comerţ cu amănuntul. Munaf are 90 la sută din acţiuni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite