Anchetă de proporţii în scandalul bombelor biologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma articolelor publicate de Adevărul, Prefectura Capitalei a iniţiat o serie de întâlniri cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu şi cu cei ai Direcţiei de Sănătate Publică

În urma articolelor publicate de Adevărul, Prefectura Capitalei a iniţiat o serie de întâlniri cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu şi cu cei ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a lua măsuri de protejare a populaţiei . În paralel cu anchetele Gărzii de Mediu şi Direcţiei de Sănătate Publică, "teroriştii biologici" au fost reclamaţi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curios, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti nu au recoltat probe din deşeurile contaminate pentru a le analiza în laboratoarele cu care este înzestrată instituţia

Investigaţia realizată de reporterii cotidianului Adevărul despre firma Sterifant Est SRL, din cercul de afaceri al fostului ministru al mediului Petru Lificiu, nu a rămas fără urmări: în primă fază, atât Garda de Mediu, cât şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti au descoperit numeroase nereguli, sancţionate deocamdată contravenţional.

Ancheta prezentată exclusiv în Adevărul, săptămâna trecută, dezvăluia modul în care Sterifant Est SRL atentează grav la sănătatea publică transportând neglijent "bombe biologice": deşeuri medicale (organe umane, seringi sau recipiente) infectate cu bacili şi viruşi din toate categoriile, de la TBC la HIV. Mai grav, potrivit unui fost angajat al firmei, aceste deşeuri nu erau neutralizate, cum prevedea obiectul de activitate al firmei, ci aruncate, pur şi simplu, la groapa de gunoi: "terorism biologic", după cum afirmă specialiştii.

Proba fundamentală - factura de curent electric

Primele concluzii în urma controlului Gărzii de Mediu, la sediul Sterifant Est SRL, sunt că "operatorul desfăşoară activităţi neautorizate, prin colectarea de materiale biologice excluse din autorizaţia de mediu, prin transportul deşeurilor sanitare periculoase, cu mijloace de transport nespecificate în autorizaţie şi că, de asemenea, acesta nu exploatează corespunzător instalaţia autorizată". Cu alte cuvinte, instalaţia de neutralizare a deşeurilor nu funcţiona, ceea ce confirmă declaraţia lui Pavel Negrea, sursa ziarului Adevărul, până de curând angajat la STERIFANT EST. În decembrie anul trecut, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a prelungit valabilitatea autorizaţiei de mediu până la data de 19.12.2010, cu condiţia vizării anuale. Procedeul de neutralizare a deşeurilor consta în "tocarea" şi trecerea printr-un jet de abur foarte fierbinde a resturilor respective, proces tehnologic asigurat "în acte" de un utilaj special, produs în Germania.

Utilajul de "neutralizare" a fost pornit o singură dată

Pavel Negrea afirmă că nu a văzut decât o singură instalaţie de neutralizare funcţionând în ultimele luni, cât a lucrat la Sterifant Est SRL: "În primul rând, se poate proba că instalaţia nu funcţionat, verificând contoarul de curent electric. Dacă se neutralizau 14 tone de deşeuri medicale pe lună, cum a spus dl Deteşan, instalaţia de neutralizare ar fi trebuit să funcţioneze zi-lumină. Se poate face un calcul foarte simplu: cât curent consumă utilajul, raportat la factura electrică din ultimele luni. Dar eu nu am văzut instalaţia să funcţioneze. În momentul când eu am fost angajat, Mitache, unul dintre directori, şurubărea pe acolo. I-am zis că, dacă este nevoie să o repare, îi aduc eu un specialist, care a lucrat la Automatica. A zis că se descurcă. După aceea, utilajul a fost pornit o singură dată, cred că făceau o probă", ne-a declarat fostul şofer de la Sterifant Est SRL. De asemenea, consumul de apă mai poate fi un indiciu. Dacă se calculează consumul de apă şi curent al instalaţiei de neutralizare, în condiţiile funcţionării normale, raportat la cantitatea de deşeuri care apare în actele firmei, se poate vedea foarte uşor dacă instalaţia a funcţionat sau nu.

Goana după bani, o posibilă explicaţie a "terorismului biologic"

Legislaţia prevede ca fiecare unitate medicală, de la un simplu cabinet "de apartament" până la spitalele mari, să încheie un contract cu o firmă autorizată, care să asigure neutralizarea deşeurilor în condiţii de securitate deplină. Spitalele, clinicile şi cabinetele medicale plătesc sume serioase companiilor specializate: preţul pieţei este în jurul sumei de 50 RON pentru fiecare kilogram. În cazul Sterifant Est, după cum a declarat administratorul, Vasile Deteşan, fluxul lunar era de circa 14 tone: deci, aproximativ 700.000 RON încasaţi lunar. Costurile majore ar fi fost cele pentru plata curentului electric - instalaţia de neutralizare este, practic, un sterilizator industrial, mare consumator de energie electrică. Restul cheltuielilor sunt mult mai mici: câteva salarii modice, benzina autoutilitarelor şi taxele pentru depozitarea la groapa de gunoi a deşeurilor. Eliminând costurile energiei electrice prin neutilizarea instalaţiei de neutralizare, profitul firmei creştea serios.

DSP Bucureşti verifică dacă există săpun la baie

Două zile le-au trebuit celor de la DSP Bucureşti ca să încropească un răspuns oficial faţă de cele semnalate de Adevărul şi de Garda de Mediu. Chiar şi aşa, răspunsul oficial este unul demn de analizat prin prisma competenţei sau a incompetenţei instituţionale. "În urma sesizării transmise instituţiei noastre de Garda de Mediu a Municipiului Bucureşti în ziua de 22.02.2007, personalul Inspecţiei Sanitare de Stat a efectuat un control igienico-sanitar la punctul de lucru din Şoseaua Berceni nr. 86, sector 4, pentru a verifica dacă activitatea de neutralizare a deşeurilor medicale periculoase se desfăşoară corespunzător. Au fost constatate neconformităţi privind depozitarea acestora şi neefectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie a depozitului şi recipienţilor de depozitare temporară. Pentru neconformităţile constatate, firma a fost sancţionată contravenţional conform Legii 98/1994, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă în valoare de 3.900 lei. La revenirea echipei de control în data de 28.02.2007, în urma publicării articolului din ziarul dumneavoastră, s-a constatat că firma nu mai desfăşoară activitatea de neutralizare a deşeurilor medicale periculoase", se menţionează în comunicatul remis redacţiei noastre. Nimic despre probe, nimic despre analize, nimic despre măsuri pentru protejarea populaţiei în astfel de cazuri: elementele preliminare ale oricărei investigaţii serioase. Atitudinea DSP trebuie plasată în cadrul legislativ, care îi "conferă" acestei instituţii şi atribuţii. Una dintre acestea este următoarea: "Identifică principalele probleme de sănătate publică şi alocă prioritar resursele spre intervenţiile cu cel mai mare randament în ameliorarea stării de sănătate". Mai mult, în structura DSP Bucureşti există două compartimente de "Epidemiologia Bolilor Transmisibile şi Netransmisibile", trei laboratoare de microbiologie, un laborator de chimie sanitară, un laborator de igienă a radiaţiilor şi un laborator de toxicologie. Or, faptul că reprezentanţii DSP nu au fost interesaţi să preia probe nici pentru laboratorul de toxicologie, nici pentru cel de radiaţii sanitare, nici pentru cel de microbiologie, dar nici măcar pentru analizele epidemiologice ne poate duce cu gândul fie la neglijenţă în serviciu, fie la o anumită formă de complicitate. Nu credem că este exagerată această ipoteză, mai ales că, în timpul inspecţiei din 22 feb. a.c, redactorii Adevărului erau sunaţi din interiorul SC Sterifant Est SRL pentru a li se comunica faptul că unul dintre reprezentanţii DSP a mai "vizitat" firma în culpă.

Ancheta Gărzii de Mediu a confirmat investigaţia realizată de Adevărul: "Au fost constatate neconformităţi privind depozitarea deşeurilor medicale periculoase şi neefectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie a depozitului şi recipienţilor de depozitare temporară".

Adevărul a provocat anchete oficiale în toată Capitala

În urma dezvăluirilor ziarului Adevărul, Prefectura Capitalei, prin subprefectul Cătălin Deaconescu, s-a întâlnit cu reprezentantul Gărzii Naţionale de Mediu, comisarul general adjunct Octavian Pătraşcu, pentru a discuta măsurile ce se impun pentru a îndeplini normele de siguranţă a deşeurilor medicale infecţioase din spitalele bucureştene. În urma discuţiilor, subprefectul Deaconescu a cerut un raport complet al controalelor ce se efectuază în aceste zile, de către Garda de Mediu, în spitalele din Capitală. Controlul se axează pe problema transportării şi neutralizării deşeurilor medicale, având în vedere faptul că legislaţia în domeniu prevede o procedură foarte strictă, dat fiind riscul ridicat al contaminării. Astfel, săptămâna aceasta va avea loc o nouă întâlnire, între reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Autorităţii de Sănătate Publică şi ai Gărzii Naţionale de Mediu, în vederea stabilirii de măsuri ce se impun, pentru siguranţa cetăţenilor Capitalei şi respectarea normelor impuse de Uniunea Europeană.

Eu nu am văzut instalaţia să funcţioneze, într-o zi cred că făceau o probă
Pavel Negrea, fost angajat la Sterifant Est SRL

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite