VIDEO Fără scenariu, fără regie: improvizaţia, un fel de "bungee jumping" pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrenalina, creativitate, spontaneitate, un fel de "bungee jumping", aşa caracterizează actorii aflaţi la început de drum, improvizaţia de pe scenă, în faţa unui public care-i ajută sau îi încurcă după bunul plac. Niciun act nu seamănă cu altul atunci când trupa improFUN urcă pe scenele din cluburile din Capitală.

Câţiva actori profesionişti şi mai mulţi tineri, doritori să experimenteze şi să simtă emoţiile scenei, "s-au înrolat" în proiectul "Şcoala de improvizaţie", un proiect "desenat" de o actriţă cu experienţă, Mihaela Sârbu, fondatoare şi a Teatrului Fără Frontiere, una dintre primele companii de teatru independent din Romania.

Şcoala de improvizaţie a apărut în urmă cu doi ani, pornind ca un proiect lucrat cu copiii, dar extins la neprofesionişti de profesoara Mihaela Sârbu, îndrumată de regizorul Vlad Massaci.

"Abia mai târziu am aflat că improvizaţia chiar este aplicată cu succes în străinătate în domeniul dezvoltării personale", a spus Mihaela Sârbu.

"Efectele sunt pozitive şi măsurabile doar atunci când este predată de profesionişti care cunosc îndeaproape tehnica de declanşare a unor procese creative autentice şi nu văd improvizaţia ca pe o modalitate de a obţine un succes facil, bazat pe întrebuinţarea de glume şi “cioace” pentru distrarea unui public amator de glume ieftine.", a completat ea.

improFUN, un produs al Şcolii de improvizaţie

Fără regie, fără scenariu, urmând doar indicaţiile publicului

Spectacolul improvizatorilor de la improFUN care poate fi văzut la MTR sau în alte cluburi din Bucureşti, se bazează pe o metodă care-i aparţine lui Keith Johnstone. Participanţii nu au un scenariu sau o regie, însă urmează regulile fiecărui exerciţiu-tip, precum: Discurs cu braţe, film cu traducător, poveste în patru, tirul întrebărilor, Mondovision – the winner ş.a. "În rest, totul se întâmplă live, în locul respectiv, în momentul respectiv, în funcţie de  sugestiile  făcute de public".

Foarte important este ca participanţii să ajungă să se cunoască între ei, să ştie să comunice, să se asculte şi să relaţioneze pe scenă. Ei trebuie să construiască poveşti, să-şi înţeleagă ideile unii altora. "O mare parte din modulul pentru începători este focusat pe aceste aspect, exerciţiile cu acest scop continuând pe parcursul tututor întâlnirilor", ne explică profesoara lor. 

Din străini care participă la acelaşi curs, improvizatorii ajung foarte buni prieteni, care se întâlnesc şi în afara cursurilor.

Raluca este cea care compară improvizaţia cu bungee jumping-ul, "deoarece trebuie să te arunci  şi nu ştii ce va urma, nu ai paraşută, nu ai plasă de siguranţă. Mi-e frica de improvizaţie dar imi şi place în acelaşi timp pentru ca mă schimbă foarte mult, mă face să ies din vechi ticuri, obiceiuri actoriceşti sau personale, îmi pune constant mintea la contribuţie, să creeze, să vorbească, să vadă imagini."

Pe Florin Lungu această formă de teatru l-a invăţat să asculte, să spună ceea ce vrea, să-şi canalizeze talentul şi prezenţa de spirit într-o direcţie care i-a dat încredere în sine şi l-a ajutat să se redescopere la aproape 30 de ani.

"Am învăţat să lucrăm în echipă cu ceilalţi, să ne transpunem în situaţii şi stări, să ne transpunem în personaje cu orice tip de statut, chiar dacă noi în realitate suntem total diferiţi. Am cunoscut oameni cu care am legat prietenii, cu care acum, la doi ani după ce am venit la Şcoala de Improvizaţie, fac parte din aceeaşi echipă. Vorbesc despre echipă pentru că acum, după doi ani pe „băncile” Şcolii de Improvizație, am pus pe picioare alături de câţiva colegi de aici, prima trupă de improvizaţie formată din actori amatori. Am ajuns să avem spectacole şi credem noi, chiar succes."

Improvizaţia este o tehnică ce ţine de Arta Actorului, care se foloseşte în special pentru antrenarea lui. Astfel, spectacolul realizat poate fi numit "teatru de improvizaţie", adică "totul este improvizat în acel moment şi creat în colaborare cu ceilalţi “jucători".

Improvizaţie îi ajută pe elevi să se dezvolte personal

Mihaela Sârbu ne mărturiseşte că elevii provin din varii domenii, de la economişti la medici, prin cursurile ei trecând peste 200 de improvizatori, unii au plecat, alţii sunt în trupă de mai bine de doi ani. "Cursul îşi propune să-i ajute pe participant să se dezvolte personal – să-şi antreneze creativitatea, flexibilitatea, spontaneitatea sau intuiţia într-un mediu distractiv şi relaxant ce pune accent şi pe latura artistică a fiecăruia."

Aproape niciunul dintre improvizatori nu a studiat actoria, iar actorii care frecventează cursurile nu au studiat improvizaţia în trecut. "Improvizaţia de acest tip este cunoscută deocamdată doar de foarte puţini actori. Printre care se află acum şi studenţii mei de la UNATC, din ultimul an, care şi-au făcut debutul recent sub numele de “Johnstone Babies”, spune Mihaela Sârbu.

Raluca Urea, unul dintre puţinii actori profesionişti de la improFun, a ajuns să facă improvizaţie deşi nu a studiat-o în şcoală. "Auzisem de trupele de improvizaţie sau de cele de teatru-sport şi îmi doream mult să învăţ şi eu şi să pot juca. Astfel am aflat de la un prieten de cursurile de la Teatrul Făra Frontiere, conduse de Mihaela Sârbu si asa m-am prezentat si eu la curs".

Deşi la început nu avea o imagine bine conturată despre improvizaţie, Florin Lungu, a ajuns să folosească improvizaţie pentru mai mult decât dezvoltare personală şi autocunoaştere. O dată ajuns pe scenă, el şi-a dat seama că asta vrea să facă în viaţă. 

"Cred că întotdeauna mi-am dorit să fiu actor şi cu ajutorul Şcolii de Improvizaţie, cu talent, cu dragoste pentru ceea ce fac, cu prietenii şi colegii mei alături, cu multă bucurie... cu multe lucruri pe care le împărţim între noi la Şcoală, am reuşit.", ne-a mărturisit Florin.

Nu toţi participanţii de la curs ajung să performeze şi pe scenă, ci doar cei care îşi doresc asta foarte mult şi care se antrenează intens pentru a fi capabili să o facă.

Cât despre viitorul lor în actorie şi posibilitatea ca într-o zi să câştige bani din asta, Mihaela spune că "sunt prea puţini participanţi care vin la curs cu gândul de a ajunge într-un viitor îndepărtat capabili să se întreţină din improvizaţie."



Antrenamentul tinerilor actori-elevi

"În mod obişnuit fiecare modul (începători, intermediari, avansaţi) are câte o întâlnire de două ore pe săptămână, dar există şi module intensive, pentru pregătirea spectacolului, care pot avea şi 2 întâlniri pe săptămână", a spus profesoara lor.

Deşi cursanţii lucrează cu mai mulţi profesori, toţi trebuie să respecte o anumită arie curriculară în ceea ce priveşte exerciţiile abordate. 

Cât de greu este să improvizezi

Deşi pare un joc uşor,  "este o performanţă să faci improvizaţie pe scenă, în faţa unui public", spune Mihaela Sârbu.  "Am emoţii teribile de fiecare dată dar şi o bucurie enormă în mod paradoxal, pentru că spectacolul e dominat de imprevizibil. E şi usor uneori şi greu alte dăţi, uneori e şi greu şi uşor în acelaşi timp.", ne mărturiseşte Raluca, cea care a studiat actoria.

Ce îi trebuie unei persoane pentru a putea improviza în mod profesionist

Pentru a ajunge un improvizator bun trebuie să-ţi doreşti asta, să urmezi cursurile constant, să fii creativ şi spontan. Mihaela Sârbu crede că "lipsa unei pregătiri anterioare nu este o barieră. Cu noi învaţă foarte multe din lucrurile care fac parte din pregătirea unui actor profesionist. Este uimitor sa vezi cum evolueaza un participant pe durata cursurilor şi cum cineva care nu şi-ar fi acordat la început prea multe credite poate ajunge un improvizator de top."

"Se cer multe de la tine, să fii spontan, să fii deschis, să poţi să te redresezi în orice moment", crede Raluca Urea.

Poate că cel mai frumos la un spectacol de improvizaţie, spune Mihaela Sârbu, este faptul că "nişte oameni pot crea împreună, pornind practic de la zero, poveşti şi scene de teatru şi pot fi amuzanţi şi antrenanţi doar fiindcă au învăţat să-şi respecte unii altora propunerile."

Deşi nu este unică în ţară, improFun este singura trupă de improvizaţie care are la bază doar amatori. Elevii de aici au cam 1-2 spectacole pe săptămână pe care le-au jucat până acum doar în Bucureşti, dar vor performa în curând şi în alte oraşe.

Şcoala de Improvizaţie aduce pe scenă membrii trupei improFun şi pe cei ai trupei Freeze.  improFUn este mai degrabă un proiect creat pentru a “lansa” pe scena cursanţii cei mai avansaţi ai Şcolii de Improvizaţie.  Membrii Freeze, care apar în continuare şi în spectacolele tricourilor roşii improFUN, au ajuns la un nivel ridicat de pregătire şi au format o nouă trupă.

Şcoala de Improvizaţie este un proiect al Fundaţiei pe care o conduce Mihaela Sârbu – Teatrul Fara Frontiere (www.teatrulfarafrontiere.ro). Pe lângă toate activităţile ce ţin de improvizaţie – cursuri, spectacole, Fundaţia organizează şi diverse ateliere şi workshopuri pentru amatori, precum cursurile de dicţie. Pentru actorii profesionişti există proiectul Masterclass, aflat la a 4-a ediţie.

Florin Lungu improvizează pe scenă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite