Eurovision, o poveste de 56 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formaţia Abba
Formaţia Abba

„Campionatul European de muzică“ este unul dintre cele mai longevive programe TV şi atrage audienţe de până la 600 de milioane de telespectatori din întreaga lume

Eurovision Song Contest este o competiţie muzicală anuală organizată de European Broadcasting Union (EBU), începând din 1956.

La începutul anilor ’50, într-o Europă care încerca să-şi vindece rănile cauzate de cel de-al doilea Război Mondial, European Broadcasting Union (cu sediul în Elveţia) a desemnat o comisie care să reunească toate ţările membre EBU în jurul unui program de divertisment pentru publicul larg. La una dintre şedinţele comitetului, în ianuarie 1955, la Monaco, Marcel Bezençon, directorul televiziunii elveţiene, a venit cu ideea unui concurs muzical la care să participe ţările membre EBU (Uniunea europeană de radio şi televiziune) şi care să fie transmis simultan în toate aceste state.


Doar şapte ţări la prima ediţie


Noul concurs, realizat după modelul Festivalului Sanremo, din Italia, reprezenta, totodată, un experiment în materie de televiziune: în acei ani era un proiect curajos să aduni mai multe state într-o reţea TV comună. Termenul Eurovision a fost folosit pentru prima dată de un jurnalist englez, în legătură cu reţeaua TV EBU.


Prima ediţie, la care au participat Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda şi Elveţia, a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia şi a fost câştigată chiar de reprezentanta ţării gazdă, Lys Assia, cu piesa „Refrain“.
Eurovisionul a trecut prin mai multe schimbări, de-a lungul timpului şi a păstrat numai conceptul iniţial: un concurs muzical la care să participe ţările membre EBU şi care să fie transmis simultan în toate aceste state. Totodată, a ajuns unul dintre cele mai longevive programe TV din lume, transmis anual, fără întrerupere, din 1956.


Schimbări majore


Gândit la început ca un concurs muzical, Eurovisionul s-a schimbat destul de mult în ultimii anii, transformându-se într-un un spectacol total, în care piesa, interpretarea şi show-ul contează în egală măsură. Componenta şoc nu a întârziat să apară în concurs, ba chiar a devenit un obicei ca la fiecare ediţie să participe un artist ieşit din tipare. Tonul a fost dat de Dana International, un artist transsexual din Israel, care a câştigat concursul în 1998, cu piesa „Diva“. Au urmat travestiţi (Verka Serduchka din Ucraina), marionete (Dustin Curcanul din Irlanda ) şi „monştri“ (trupa finlandeză Lordi, care a şi câştigat competiţia în 2006). Totodată, piesele înscrise în festival aparţin unor genuri muzicale diverse: de la operă la country, de la metal-rock la etno sau electro.


Eurovisionul este un show de televiziune cu audienţe uriaşe: este unul dintre cele mai urmărite concursuri din lume, având audienţe de 600 de milioane de persoane, şi este transmis în 140 de ţări, de pe patru continente (Europa, Australia, Africa şi Asia). În ultimii ani, structura concursului a fost modificată (prin introducerea semifinalei, apoi celor doua semifinale), pentru evitarea votului geo-politic, o problemă ridicată de mulţi participanţi. În pofida eforturilor, inclusiv a schimbării sistemului de votare, prin introducerea juriilor de specialitate, EBU nu a reuşit încă să rezolve problema votului acordat pe criterii geo-politice, în trei blocuri de ţări vecine: blocul nordic (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda), ţările din fosta Iugoslavie (Serbia, Croaţia, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru) şi ţările din fosta URSS ( Rusia, Armenia, Belarus, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Azerbaidjan etc).


Vedetele Eurovision


Pe scena Eurovision au urcat, de-a lungul timpului, artişti care aveau să ajungă unele dintre cele mai mari nume ale muzicii. Printre cei care şi-au încercat norocul la „campionatul european de muzică“, fie că s-au confirmat la momentul respectiv sau mai târziu, se numără Domenico Modugno, ABBA, Celine Dion, Johnny Logan, Cliff Richard, Toto Cutugno, Nana Mouskouri, Giani Morandi, Al Bano şi Romina Power.
Domenico Modugno nu numai că a câştigat competiţia în 1958, dar a şi lansat unul dintre cele mai mari hituri din toate timpurile, „Nel blu dipinto di blu“, mult mai cunoscut sub numele „Volare“. Este singura piesă italiană care a ajuns vreodată în topul Billboard Hot 100. Piesa a câştigat şi un Grammy pentru înregistrarea anului, în 1958.



ABBA este cu siguranţă cel mai de succes produs lansat de acest concurs, iar melodia „Waterloo“, cu care cei patru suedezi au câştigat competiţia în 1974, este unul dintre cele mai mari hituri din istoria trupei.


Irlandezul Johnny Logan este artistul cu cele mai multe trofee câştigate. Acesta are trei premii, dintre care două pentru interpret şi unul în calitate de compozitor. Poate şi din acest motiv e poreclit „domnul Eurovision“. Şi el a lansat două piese celebre la acest Eurovision, „What’s Another Year“ (1980)  şi „Hold Me Now“ (1987).

Un artist deja celebru în ţara natală, Italia, dar şi în Europa, Toto Cutugno, cucerea şi el trofeul în 1990, cu piesa „Insieme: 1992“. Melodia este considerată şi astăzi unul dintre marile hituri lansate la Eurovision.

În istoria concursului a rămas, fără îndoială, şi cântăreţul britanic Sir Cliff Richard, cu hitul „Congratulations“. În 1968, acesta a pierdut marele trofeu în faţa concurentei din Spania, la doar un punct diferenţă. Recent, o televiziune spaniolă a difuzat un documentar potrivit căruia Spania a câştigat concursul din 1968 pentru că dictatorul Franco a cumpărat voturile europenilor.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite