VIDEO Sistem: "La Eurovision artiştii sunt la muncă, nu la distracţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa Sistem
Trupa Sistem

Seriozitate este cuvântul care îi caracterizează, disciplina "de fier" este o condiţie asumată de toţi membrii formaţei, iar talentul este de la sine înţeles pentru membrii Sistem. Cei cinci: Zoli( Toth Zoltan), Robi (Margheti Robert), Cici (Ciprian Mihai Rogojan), Phlo (Romaşcu Florin), Nashu (Purcarin Claudiu), alături de Luminiţa Anghel sunt cei care au adus României cel mai bun loc la Eurovision, până în prezent. În 2005, la

La solicitarea "Adevărul", Zoltan Toth n-a ezitat să ne dezvăluie care a fost reacţia trupei Sistem atunci când a aflat că va reprezenta România la "Campionatul European de Muzică", care au fost lucrurile care i-au impresionat la competiţia europeană, cu ce neajunsuri s-au confruntat şi cum le-au depăşit. Nu lipsesc recomandările şi dezvăluirile în privinţa beneficiilor pe care ei le-au avut după participarea la acest concurs.

"În tară concurenţa a fost foarte mare. Loredana era favorită. Nico şi Trăistariu aveau recenzii foarte bune. Noi eram nişte intruşi care am stricat puţin planurile. Am crezut foarte mult în forţele noastre. Ştiam că suntem deosebiţi şi că lumea ne iubeşte. Show-ul nostru a fost cel mai bun în acea seară. În momentul în care am fost desemnaţi câstigători mi-am dat seama că avem o foarte mare responsabilitate. Vom reprezenta ROMÂNIA!", povesteşte Zoli.

Când vine vorba de competiţie, Sistem împleteşte munca şi distracţia. Rezultatul e incendiar. "Ne-am pregătit aşa cum am făcut-o de zeci de ori când mergeam la concursuri. Multă seriozitate, multă muncă, dar şi distracţie", mărturiseşte Zoltan Toth.

"Este un show TV unde oamenii trebuie să vadă ceva, să se simtă bine. Toţi vor ceva deosebit", explică el. Aşadar, pe lângă celelalte "ingrediente" ce se regăsesc într-un show de o asemenea amploare, impresia artistică, linia melodică şi calităţile vocale trebuie să se regăsească în egală măsură. "Una fără cealaltă nu are nicio valoare. Toate trei sunt la fel de importante", explică Zoli.

Cu ce neajunsuri s-au confruntat şi cum le-au depăşit? "Luminiţa a avut ceva probleme cu gâtul după semifinala de la Kiev, noi aveam de bagat 25 de butoaie în 22 de secunde, totul trebuia calculat la milimetru. Nimeni nu avea voie să greşească. Adrenalina era la maxim. Totul s-a terminat abia după ce am ieşit de pe scenă. Apoi a urmat votarea...", povesteşte Zoli.

Ei au trăit emoţiile, noi am avut parte de un rezultat spectaculos, un loc pe podiumul "Campionatului European de Muzică", poziţie din care România a fost calificată în anul care a urmat direct în finală.

Lucrurile care par simple sunt susţinute adesea un efort consistent: "Atunci când cânţi alături de SISTEM disciplina este de fier. Din cauza miscărilor ample, a volumului foarte mare, a efectelor speciale sau a coregrafiei nu îţi permiti să improvizezi. Totul trebuie stabilit înainte şi respectat", punctează Zoli. În privinţa sincronizării pe scenă, el subliniază: "Dacă cineva nu-ţi pasează nu prea poţi să dai gol".

La Eurovision "artiştii sunt la muncă, nu la distracţie. Showul fiecăruia de multe ori este secret până în momentul intrării în scenă. Totuşi, e Campionatul European de Muzica!", spune Zoli.

Există multe lucruri care le-au atras atenţia băieţilor de la Sistem, dar au reuşit să-i impresioneze "numărul mare de fani din toată Europa, tot ceea ce este legat de producţia tehnică şi TV, dar mai ales dorinţa organizatorilor ca totul să fie perfect".

Zoli a recunoscut că la capitolul prietenie, nu poate spune că ar avea prieteni de la Eurovision: "Programul este aşa de încărcat încât nu prea ai timp de networking. Acolo este o competiţie pe viaţă şi pe moarte. Sunt mulţi bani la mijloc (pentru unele state, nu şi pentru Romania). Nimeni nu prea are timp de nimic. Toţi se preocupă să-şi promoveze proiectul peste tot".

Luminiţa Anghel & Sistem

Trupa Sistem le urează multa baftă aspiranţilor la Eurovison, le recomandă "să trateze cu maximă seriozitate acest concurs şi îşi exprimă speranţa că în acest an locul trei obţinut de ei să fie depăşit. "Doar aşa putem progresa şi putem atrage atenţia Occidentului asupra artiştilor români", explică el.

Acesta nu exclude o nouă participare a trupei la Eurovision, dar acesta s-ar putea întâmpla numai "în condiţiile în care ar exista un buget decent pentru tot ceea ce însemnă promovare externă a proiectului". Un lucru este cert, după participarea la Eurovision 2005, formaţia a câştigat: "respect, experienţă şi mai târziu bani", spune Zoltan Toth.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite