VIDEO Nico şi Vlad Miriţă, pe-o margine de Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta Matei, cunoscută sub numele de Nico, şi Vlad Miriţă au fost apreciaţi la Eurovision 2008, în Serbia. Asta în ciuda locului 20 pe care s-au clasat în finală. Atunci când melodia „Pe-o margine de lume“ s-a auzit pe scena de la Belgrad, prietenia şi respectul pe care cei doi artişti şi le poartă reciproc au strălucit la intensitate maximă.

Nico şi Vlad Miriţă au reuşit să impresioneze prin sensibilitate şi seriozitate şi, la rândul lor, au fost impresionaţi de profesionalismul de care au dat dovadă organizatorii, de „fanatismul fanilor Eurovision“ şi mai ales de numărul lor. „Sunt o specie aparte“, spune cu simpatie Vlad Miriţă.  „Oricine a participat la Eurovision poate confirma că este o experienţă aparte. În plan personal e impresionant de-a dreptul“, recunoaşte deschis Vlad Miriţă.

„Profesional, a fost o lecţie pe care mi-am întipărit-o foarte bine în minte. La noi lucrurile se întâmplă foarte rar la un nivel cât de cât apropiat de cel de acolo. Poate numai la evenimentele de genul Cerbului de Aur... Cel din 2009 mi-a lăsat o impresie bună. Cam de la acel nivel în sus putem discuta de ceva «profi»“, explică artistul.

Când a aflat că va reprezenta România, Nico se afla deja la a şasea participare la Selecţia naţională pentru Eurovision. Când au fost anunţaţi drept câştigători, Vlad Miriţă s-a lansat într-un salt victorios şi l-a îmbrăţişat pe Andrei Tudor, compozitorul piesei „Pe-o margine de lume“.

„A fost o reacţie de bucurie, dar conştientizam răspunderea pe care o aveam faţă de cei care ne-au votat“, povesteşte Nico. La câştiguri, ea bifează: „încredere, noi prieteni şi nu numai“. „Este o experienţă unică, pe care probabil o ai o dată în viaţă. Simplul fapt că te afli în marea finală îţi dă acel sentiment de realizare, pe care-l aştepţi de ani buni“, mărturiseşte artista.


„Pentru trei minute de spectacol se munceşte sute de ore“

În privinţa pregătirii, cei doi artişti mărturisesc faptul că au început cu adevărat să investească timp şi energie abia după ce au câştigat Selecţia naţională. „Au fost multe ore de repetiţii“, declară Nico. Vlad face chiar haz de necaz: „Pentru Selecţia naţională m-am pregătit mai puţin, deoarece s-a desfăşurat cumva în paralel cu spectacolele mele de la Operă şi chiar îmi amintesc faptul că eram destul de stresat. Aveam un program foarte strâns şi făceam un slalom de mare risc“, mărturiseşte cântăreţul.

„E firesc ca înainte de un concurs, oricare ar fi el, să se muncească intens. Nu ştiu cât am muncit noi efectiv, dar cred că s-au strâns nişte ore bune... Şi apoi întregul turneul de promovare contribuie la fixarea cunoştinţelor“, adaugă el. Pe de altă parte, Nico atrage atenţia că „pentru cele trei minute de spectacol pe care-l văd spectatorii şi telespectatorii, se munceşte mult, nu zeci, poate sute de ore, iar în aceste condiţii disciplina este esenţială“.

La capitolul susţinere, România stă prost


Ce ascunde reuşita la Eurovision? „Melodia, vocea, impresia artistică, toate alcătuiesc un întreg“, spune Nico. „Reţeta succesului“ este confirmată şi de Vlad, cu menţiunea că mai trebuie adăugat un element: bugetul. „Acesta se reflectă în mod direct asupra întregii promovări care se face înaintea concursului şi apoi a show-ului. Diferenţele sunt foarte mari“, spune Miriţă.

„Noi am luat locul 20, din 42 de ţări participante, cu un buget de aproximativ 20 de ori mai mic de cât cel al Azerbaidjianului, de exemplu, care s-a clasat pe locul opt. Apoi se mai adaugă şi susţinerea pe care o parte dintre ţările participante o au, din principiu, pe criterii de vecinătate şi prietenie. La acest capitol noi stăm destul de prost. Iată câte stau în spatele unui loc în clasamentul la Eurovision. Este deci, cu atât mai meritoriu locul bun pe care s-au clasat Sistem&Luminiţa Anghel şi Mihai Trăistariu“, subliniază Vlad Miriţă.

El se declară încântat că a participat la Eurovision alături de Nico, pe care o consideră „o artistă foarte valoroasă“. Pe scenă este extrem de important ca „fiecare să-l completeze pe celălalt, pentru ca în final să iasă un tot unitar“, explică Nico.


Detaliile pot face diferenţa

De cele mai multe ori detaliile fac diferenţa, aşa că prin prisma experienţei acumulate, Vlad le recomandă celor care îşi propun să câştige această competiţie să nu le ignore: „Orice detaliu contează. Acolo, mai mult ca la selecţia naţională, contează fiecare amănunt. Poate este totul prea exact... Se merge foarte mult pe regie, nu pe spontaneitate. De exemplu, se stabilesc cadrele şi tăieturile pe camere la penultima repetiţie şi este bine să le reţii pentru a maximiza efectul prestaţiei tale“.

Sirusho le-a compus o piesă

În asemenea competiţii emoţia este la ea acasă, este catalizatorul perfect pentru cimentarea unor relaţii de prietenie între participanţii la ESC. „Încă primesc mesaje de la ciprioţi, chiar i-am îndrăgit. Am vorbit chiar să merg în vacanţă la ei, dar n-a fost timp până acum. Şi cu Sirusho din Armenia am mai comunicat foarte bine. Ea ne-a făcut şi o surpriză extraordinară şi ne-a dăruit o piesă pe care a compus-o special pentru noi“, îşi aminteşte Vlad Miriţă.

image

Când vine vorba despre o nouă participare la Eurovision, nici Vlad Miriţă, nici Nico nu scot din discuţie o astfel de posibilitate. „Sincer, m-am gândit. Mi-ar plăcea... Şi cu siguranţă aş şti mult mai bine cum să pregătesc o nouă participare, dar nu cred că mai am timp. Cred însă cu tărie că ar fi oportun să mearga cineva care a mai fost. Mai ales din cei care au făcut valuri mai serioase, mă refer la Mihai Trăistariu, care are încă foarte mulţi fani în lumea Eurovisionului, sau Sistem", încheie Vlad Miriţă .

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite