Dan Bittman: „Pleci din start cu un handicap“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Bittman
Dan Bittman

Solistul trupei Holograf a fost primul reprezentant al României la concursul Eurovision, în 1994, la Dublin. Cu piesa „Dincolo de nori“, România a ocupat locul 21 în cea mai mare competiţie muzicală europeană. Reprezentantului României i s-a spus atunci „Bun venit la Dublin“, dar a fost sfătuit să nu spere la mai mult de atât.

Împreună cu Tino Furtună, clăparul trupei Holograf, Romeo Dediu, chitaristul Holograf, şi patru soliste, Dan Bittman şi-a asumat rolul de pionier al României la Eurovision. „Piesa a fost compusă de Tino, de altfel, el a înscris-o în competiţie, iar eu am scris versurile. Nu am crezut că va câştiga ceva şi, deodată, ne-am trezit selecţionaţi în concurs“, povesteşte Dan Bittman.


Pentru prima dată la Eurovision


„Era prima oară când România era acceptată la Eurovision“, spune acesta. La patru ani după Revoluţia din Decembrie 1989, reprezentanţii români s-au confruntat cu imaginea pătată a României. „Ni s-a spus de la bun început că e bine că am venit, dar să nu sperăm la mai mult“, mărturiseşte Dan Bittman. Solistul spune că deşi au fost „slab pregătiţi“, fiind o premieră participarea lor la concurs fără să ştie exact ce-i aşteaptă, sunt mulţumiţi de rezultat. „În condiţiile în care nu se ştia prea mult despre România, am reuşit să o facem mai cunoscută. Toată lumea ne-a apreciat foarte mult acolo.

Şi acum suntem prezenţi în nişte topuri ale melodiilor participante la Eurovision de-a lungul timpului. Cea mai mare supriză a fost reacţia publicului din România. Şi astăzi, după atâţia ani, se cere această piesă care a intrat în repertoriul Holografului. Asta înseamnă mai mult decât un premiu acolo“, spune Bittman.


Nu a vrut să participe din nou pentru că nu crede în repetiţia cu succes. „Am considerat că fiecare are o şansă. Nu trebuie să insişti la nesfârşit. Am avut privilegiul de a ajunge acolo, am avut partea de reacţii neaşteptate din partea tuturor. A fost o întâmplare fericită că am ajuns acolo, de asta nu trebuia să ne forţăm norocul. Asta a fost performanţa noastră, nu nemaipomenită, am ajuns pe un loc de pe care România nu s-a putut califica în anul următor, dar pentru prima participare, zic că am ieşit cu fruntea sus de acolo“, povesteşte solistul Holograf.


Votul geo-politic, un minus


Problema imaginii României persistă în continuare, este de părere Bittman, dar există oameni care spală păcatele altora. „Performanţele ulterioare au fost chiar merituoase. Într-un fel, România şi-a lăsat amprenta de-a lungul timpului prin apariţiile foarte bine cotate. Să ai parte de locul trei şi patru în Europa, este foarte bine. Gândiţi-vă că naţionala de fotbal nu a reuşit niciodată performanţele acestea şi totuşi se vorbeşte de o generaţie de aur, de Hagi, de Gică Popescu, dar cu performanţe mult mai mici. Trebuie să ne păstrăm picioarele pe pământ şi să nu facem afirmaţii de genul «România este buricul pământului». Sunt competitori foarte puternici afară“, explică artistul.


„Eurovision este un concurs politic, indiferent de ce se spune despre el. Când începe votul în finală, ţările din anumite zone se votează între ele în funcţie de simpatii. Nu trebuie să ne nemulţumească locurile slabe pe care România le ocupă câteodată, pentru că România nu are foarte mulţi prieteni, deocamdată. Ţara trebuie să-şi facă un lobby foarte bun şi să-şi facă din ce în ce mai mulţi prieteni pentru a ajunge pe locuri fruntaşe. Pleci din start cu un handicap, nefiind al nimănui. Nu este simplu să participi la un concurs de genul acesta“, este de părere Bittman.
Artiştii tineri, o soluţie sigură


Veşti bune au existat pentru România de-a lungul timpului, conform solistului Holograf: „Prin locurile bune pe care le-a luat, României i s-a arătat că este pe un drum bun. A fost un fel de salut de bun-venit în comunitatea statelor europene“.


Dan Bittman îşi pune toată încredere în tinerii artişti care au capacitatea de a face faţă concurenţei internaţionale. „Suntem neiniţiaţi în concursuri de asemenea anvergură, venim dintr-o zonă cu multe probleme, ar trebui mers pe mâna tinerilor. Am încredere în ei, în entuziasmul lor. Depinde foarte mult şi de buget, de câţi bani se alocă. Nu putem să mergem doar cu patru-cinci dansatori şi cu un solist în faţă. De asta au luat Luminiţa Anghel şi Sistem locul trei, pentru că au făcut spectacol total“, încheie Dan Bittman.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite