VIDEO Sandy Bell încă-i întoarce pe adulţi în copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anilor ’90, la ora 19.30, niciun copil din generaţia celor „crescuţi cu cheia de gât“ nu se mai juca pe stradă. Toţi stăteau cuminţi în casă şi se uitau la televizor, la desene animate. Sandy Bell, Aventurierii spaţiului şi Captain Planet sunt eroii care i-au captivat pe copii imediat după Revoluţie.

În urmă cu 20 de ani, o Românie trezită dintr-un somn de jumătate de secol  încerca să digere libertatea. La fel ca vitrina unuia dintre multele boutique-uri „capitaliste", unde existau, „în consens", şi dresuri-plasă, şi Bonibon, şi lănţişoare de aur, ceea ce mult mai târziu avea să se numească showbiz autohton a testat, la început, o formulă bazată pe imitaţie, kitsch, dar şi inovaţie.

Ce seriale urmărea publicul în anii '90, pentru ce desene animate chiuleau cei mici de la şcoală, care erau melodiile ce nu lipseau de la nicio petrecere şi ce vedete lansa televiziunea, dar şi cum s-au transformat toate acestea timp de două decenii, aflaţi din serialul publicat în „Adevărul".

Faţă de perioada comunistă, când cei mici aveau parte doar de câteva zeci de minute săptămânale de desene animate, începând cu 1990, divertismentul pentru copii a devenit mai variat, iar TVR a difuzat mai multe seriale care au captivat imaginaţia celor cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Chiar şi adulţii erau prinşi uneori de poveştile care se derulau pe micul ecran. 
 
Multe dintre acestea trezesc acum nostalgia foştilor copii sau adolescenţi, astăzi „oameni la casa lor" cu slujbe şi rate la bănci, cu responsabilităţi de părinţi, cu nelinişti pe timp de criză.  

Femei în toată firea încă mai suspină când îşi amintesc de povestea de dragoste dintre Sandy Bell şi pictorul Mark, de care şi ele s-au îndrăgostit. Bărbaţii îşi aduc aminte despre mişcările de karate ale Ţestoaselor Ninja sau despre luptele din „Şerifii spaţiali" („Saber Riders").

Desene „jucate" în curtea şcolii

„Sailor Moon“ le-a arătat fetiţelor că pot avea puteri magice

image

Majoritatea desenelor animate de la începutul anilor '90 au fost concepute cu aproape un deceniu înainte, dar, pentru că se petreceau într-un viitor posibil sau în ţări îndepărtate, situaţiile nu păreau demodate. 

Explozia de desene animate, „povestite" de vocea inconfundabilă a lui Mihai Cabel, a însemnat pentru copiii români extinderea limitelor imaginaţiei - de la teme SF precum nave spaţiale şi călătorii în univers, mutaţiile suferite de Ţestoasele Ninja din cauza materialelor radioactive, la dinozauri contemporani şi jucăuşi, în „Denver" şi provocarea de a proteja natura, lansată de Captain Planet.

Copiii adorau personajele şi le aduceau în jocurile lor, identificându-se cu cele cinci personaje din „Captain Planet". Purtau inele confecţionate din coperţile de plastic ale caietelor şi se alergau în curtea şcolii strigând cu toată puterea: „Pământ!", „Foc!", „Vânt!", „Apă!" şi „Inimă!". Cel mai norocos era cel care juca rolul lui Captain Planet şi care avea menirea de a se lupta cu poluatorii planetei.

Un site încărcat cu nostalgie

Este de ajuns pentru un fan al lui Sandy Bell să audă genericul de început al serialului japonez, difuzat în România cu dublaj în franceză, ca să se întoarcă, pentru câteva clipe, în copilărie. Exact asta s-a întâmplat cu Ada Bogoevici (29 de ani), una dintre cele trei „fondatoare" ale site-ului desenelecopilariei.com, acolo unde s-au „strâns" toţi eroii desenelor de la începutul anilor '90.

„Ideea site-ului mi-a venit după o perioadă în care dădusem peste genericele desenelor animate pe care le vizionam în copilărie. Nostalgia m-a împins să caut cât mai multe dintre titlurile care m-au făcut fericită când eram mică", povesteşte Ada, care în viaţa de „adult" este absolvent de Arte şi grafician.

Desenelecopilăriei.com a debutat ca forum şi apoi, odată cu dezvoltarea platformelor de blogging, a devenit site în toată regula. Colegele Adei sunt Camelia Cioată, analist programator, şi Cătălina Bănică, Business Research Analyst.

Eroina preferată a Adei era Sandy Bell. „Am adorat acel serial. Mark devenise prinţul din visele mele şi, ca orice fată de vârsta mea, visam la soşetele lui Sandy", mărturiseşte cu nostalgie.

Captain Planet, personajul care a fost ecologist înaintea tuturor

image

Sandy Bell, fata blondă cu două codiţe, care nu şi-a cunoscut mama şi căreia îi moare tatăl, a fost un exemplu de tenacitate pentru multe fetiţe. Au învăţat de la ea că nu există piedică prea mare în realizarea unui vis. Din aceeaşi categorie fac parte „Lidia şi floarea cu şapte culori" (1992) , „Candy Candy" (1994), „Lady Lady" (2000) şi „Sailor Moon" (1997 - 1998).

Deşi Camelia Cioată (42 de ani) trecuse de adolescenţă în 1990, a văzut „Sandy Bell" şi „Saber Rider" şi le-a iubit pentru că o ajutau să rămână copil. „Era «Sailor Moon» şi «Voltron» m-a prins când deja o aveam pe fiica mea şi era o reală plăcere să ne uităm împreună la aventurile lor", spune Camelia.

Cătălina Bănică (26 de ani) are gusturi mai băieţeşti în ceea ce priveşte desenele animate. I-a plăcut „Saber Rider", un serial cu cowboy spaţiali, „pentru că avea o mare încărcătură de adrenalină".

Băieţeii şi fetiţele se delectau cu păţaniile „Aventurierilor spaţiului", iar adulţii în care s-au transformat acum ar vrea să revadă serialul.

La sfârşitul lui 2008, un român a înfiinţat un grup Yahoo al cărui scop este realizarea de subtitrări pentru episoadele din japoneză ale acestui serial, cu greu obţinute. Grupul este încă activ, are 330 de membri din diverse ţări (majoritatea sunt din România), care au schimbat între ei aproape 450 de mesaje. 

"Mark din «Sandy Bell» devenise prinţul din visele mele şi, ca orice fată de vârsta mea, visam la soşetele lui Sandy."
Ada Bogoevici
editor al site-ului
desenelecopilariei.com


„Pionierul" Cartoon Network

„Scooby Doo“ i-a învăţat pe copii că monştrii nu sunt niciodată ceea ce par a fi

image

În urmă cu 20 de ani, copiii aveau aceiaşi idoli, urmăreau aceleaşi poveşti, în acelaşi timp, din cauza ofertei limitate la o oră de program TV pe zi.

Apariţia în 1998 a primului post de televiziune care difuza numai desene animate, Cartoon Network, a schimbat definitiv obiceiurile micuţilor. Aceştia au făcut cunoştinţă cu „Scooby Doo", „Laboratul lui Dexter" şi „Johnny Quest". Dar, pentru că nu toate familiile aveau cablu, publicul s-a divizat.

Un alt post de televiziune dedicat copiilor, Disney Channel, a adus în România un nou fenomen de amploare - „Hannah Montana". Interesant este că desenele animate oferite de aceste posturi nu mai devin fenomene, din cauza divizării pieţei şi aglomerării ofertei.

Lecţii de viaţă de la Ştrumfi şi Ratoni

Majoritatea serialelor care au încântat generaţia de copii de după '90 au avut şi o componentă educativă. La „Captain Planet" şi la „Denver: ultimul dinozaur", lecţia era clară - protejarea mediului înconjurător, ocrotirea planetei. Serialele „Ştrumfii" şi „Ratonii" au construit câte o lume în care fiinţe fantastice, respectiv animale, se purtau exact ca oamenii şi învăţau cum să înfrunte eroii negativi.

În lumea ştrumfilor - omuleţi albaştri cu căciuli albe - „personajul rău" era vrăjitorul Gargamel, care-şi dorea să-i mânânce sau să-i transforme în sclavi. „Ratonii" erau o familie liniştită, care locuiau în pădure. Dar modul lor de viaţă era ameninţat de afaceristul Cyril Sneer, care voia să distrugă pădurea pentru a face bani.

Serialul cu teme biblice „Cartea cărţilor" prezintă aventurile a doi copii care călătoresc în trecut, în Israel, şi sunt martori la momentele importante povestite în Biblie. Fiecare episod conţinea o pildă legată de milă, credinţă sau bunătate.

Întâlnire cu Tom şi Jerry

Viorica Bucur, prezentatoarea „Galei desenului animat“

image

Înainte de 1990, copiii români aşteptau cu sufletul la gură duminica, ziua în care se difuza o emisiune dedicată lor: „Gala desenului animat". Prezentată de Viorica Bucur, critic de film şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, emisiunea a rămas o emblemă pentru toată generaţia de copii „crescuţi cu cheia de gât".

„Gala desenului animat" însemna întâlnirea cu Tom şi Jerry, Donald Duck, ciocănitoarea Woody, Chip şi Dale, Goofy şi Pluto. Dacă-i întrebi pe copiii de atunci - azi adulţi care-şi ceartă proprii copii că se uită non-stop la Cartoon Netwoork - pot descrie genericul de neuitat: un fragment din filmul Disney, „Parisul vesel", cu un şoricel urmărit de un motan. Tremurul bietului şoricel care îşi aştepta moartea în ghearele ascuţite ale motanului Jaune Tom parcă se transmitea dincolo de ecranul alb-negru.

Cel mai important animator român, Ion Popescu Gopo, i-a distrat pe copii şi pe adulţi cu filmele sale. Datorită premiilor obţinute de Gopo, în 1964 s-a înfiinţat Animafilm, studioul românesc specializat  în animaţie, care a produs eroii animaţi autohtoni „Mihaela", „Lolek şi Bolek", „Miaunel şi Bălănel".

Sandy Bell



Captain Planet


Piraţii apei negre


Aventurierii spaţiului


Saber Rider


Ratonii


Gala desenului animat


Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite