Adi Manolovici, „dom’ profesor“ de chitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adi Manolovici are trei albume proprii
Adi Manolovici are trei albume proprii

A înfiinţat o Academie de Rock. După modelul „Şcoala Vedetelor“ a lui Titus Munteanu, chitaristul vrea să lanseze staruri ale acestui gen muzical. Chitarişti care cântă în trupe consacrate şi artişti precum Florin Chilian, Paula Seling, Mircea Vintilă, Laurenţiu Cazan şi Mike Godoroja au colaborat cu Manolovici.

Pentru mulţi dintre cei care cântă astăzi în trupe rock, el este încă „Dom' profesor". Adi Manolovici (40 de ani) i-a luat de mici şi i-a făcut mari, dându-le primele lecţii de chitară. Foştii elevi sunt azi chitarişti în grupuri rock cansacrate din România: Viţa de Vie, El Negro, Firma, Amicii, R.U.S.T, Idol.

Ceea ce face azi Adi Manolovici seamănă cu ce făcea, prin anii '90, Titus Munteanu la „Şcoala Vedetelor". Cu ceva în minus, din păcate: el nu are la îndemână acel imens suport de promovare care este televiziunea, pentru tinerii aspiranţi la un loc în showbiz.

Şcoală de rock

Adi Manolovici a creat „Academia de Rock" în anul 2000 dintr-o frustrare profesională: fostul chitarist la Sfinx Experience, fascinat de tehnicile şi solo-urile de chitară ale lui Joe Satriani sau Yngwie
Malmsteen a constatat că în toate şcolile de muzică din România se studiau „doar muzica clasică şi un pic de jazz".

Într-o zi, s-a dus la directorul casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, unde cântase cu trupa „Floare albastră", şi i-a spus ideea lui: vrea să creeze o şcoală de rock (www.academiaderock.ro) pentru tineri. Aşa s-a născut Academia de Rock.

„La început a fost greu, trebuia să ne autofinanţăm. În acea perioadă tocmai plecasem din trupa Sfinx Experience. Nu îmi mai plăcea stilul formaţiei care devenise prea pop, eu mă îndreptam spre un rock progresiv, spre genul Dan Andrei Aldea... În aceeaşi perioadă am reuşit să editez şi cele trei manuale de chitară" , îşi aminteşte Adi Manolovici. „Fingerstyle Acoustik Guitar" volumul unu, şi „Electrik Master Guitar" volumul unu şi doi, sunt „materialele didactice" editate de el după care învaţă nu doar elevii lui - în jur de 300.

Copii care fac performanţă

Astăzi, copii abia săriţi de zece ani, „se şcolesc la chitară" la Adi Manolovici şi după un an urcă pe scenă, la festivaluri şi concursuri precum Galele Studenţeşti sau „Naţionala de Rock". Vara, elevii îşi urmează profesorul în tabere de creaţie, pe Valea Oltului sau pe Valea Prahovei.

„Important pentru un copil este să treacă rampa, să se înveţe cu emoţiile, cu publicul, cu scena. Am elevi care cântă foarte bine, precum Vlad Ghinea sau Mihnea Sechely. Primul are 11 ani, studiază chitara doar de un an de zile şi cântă fantastic. Mihnea are 16 ani şi a luat locul al doilea la Naţionala de Rock... O chitaristă foarte bună este şi Diana Paula Dudău", adaugă el. Costin Cambir, actorul care a jucat în sitcomul „Arestaţi la domiciliu", difuzat la PRO TV, a învăţat şi el „chitară" de la Adi Manolovici.

„Din păcate, pentru aceşti adolescenţi nu s-a găsit loc la TV, deşi am încercat să-i promovez. Cătălin Măruţă, pe care l-am întâlnit la Costineşti pe când avea emisiune la TVR a zis «da, da» dar la «da- da» a rămas. Am mai încercat la «Timpul Chitarelor» , la TVR, produsă de Doru Ionescu, dar am constatat acelaşi dezinteres.

Televiziunile nu sunt interesate să promoveze copii şi adolescenţi talentaţi care cântă rock. Televiziunile vor fustiţe scurte şi scandal pentru audienţă", spune „profesorul".

„Am mari satisfacţii când îi văd pe scenă şi sper ca şi în ţara asta să li se permită tinerilor rockeri să intre pe TV. Este lăudabil ce face Horia Moculescu la «Atenţie se cântă». El promovează talentele tinere din muzica uşoară. Din păcate, rockul, care are foarte mulţi adepţi - uitaţi-vă câţi fani vin la concertele rock mari din România - nu are un promotor al acestui gen muzical", îşi exprimă dezamăgirea cel care a semnat orchestraţia muzicală şi a cântat live cu o mulţime de artişti români.

A lucrat cu artişti importanţi din România

Adi Manolovici a colaborat cu artişti precum Paula Seling (foto centru), Mircea Vintilă (foto dreapta), Laurenţiu Cazan, Mike Godoroja. În 2002 a semnat orchestraţia albumului lui Florin Chilian (foto), „Iubi“. A imprimat pentru: Florin Chilian, Felicia Filip, Luminiţa Anghel, Gaz pe foc, Mălina Olinescu, Rafael, Cristiana Răduţă, Jar, Ştefan Elefteriu. Are trei albume proprii, „Fusion Rendez-vous“ (1996) „Instrumental Avenue“ (1999) „Seven“ (2005).

În 2002 editează şi lansează prima metodă de chitară acustică, iar în 2003, prima metodă de chitară electrică din România, în cadrul unui spectacol la Casa de Cultură a Studenţilor împreună cu actorul Adrian Pintea şi solistul Laurenţiu Cazan. Din 2005 cântă în grupul Adi Manolovici Syndikate, de orientare jazz-rock. Revista „Music News Magazine“, editată de Uniunea Compozitorilor din România, l-a premiat pentru activitatea didactică în 2009.

Florin Chilian,Paula Seling şi Mircea Vintilă
Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite