Victor şi Crin, accidente istorice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce Victor Ponta nu poate guverna? Foarte multă lume observă degringolada în care se zbate Executivul în aceste zile.

Decizii contradictorii peste decizii contradictorii. Crin Antonescu îşi ceartă partenerul de alianţă la televizor, Claudiu Săftoiu, cărătorul de geantă al şefului PNL, se bate cu pumnii în piept că reformează TVR, iar la primul protest chiţăie speriat şi se ascunde în spatele unei comisii de politicieni plătiţi de la buget să evalueze jurnaliştii TVR. Circul e maxim, Oltchimul e mort şi îngropat, Ponta se răsteşte la şeful ANAF pentru că vor creşte taxele locale, ca şi cum acestea încă depind de Guvern.

Crin Antonescu e rănit de moarte. Nu mai are influenţă nici măcar în propriul partid, iar gruparea Chiliman abia aşteaptă să treacă alegerile ca să scape de el. Victor Ponta, încă mai are speranţe că va conduce şi viitorul executiv, dar şansele lui tind către zero pentru că pur şi simplu la această oră USL nu mai are nicio speranţă să-şi asigure o majoritate parlamentară după 9 decembrie. De ce s-a ajuns aici? De ce Victor Ponta nu poate guverna? De ce USL se prăbuşeşte şi nu mai e ţinut în viaţă decât de faptul că e prea târziu pentru un plan B? Sunt două explicaţii care nu se exclud una pe cealaltă. Prima are mare legătură cu artificialitatea construcţiei politice numită USL. O asociere aiuritoare între stânga şi dreapta, făcută la comanda unui proprietar de canale TV. Alianţa nu se baza pe o doctrină sau pe o viziune politică, alianţa se baza doar pe setea de putere. Planul ei nu a avut nicio legătură cu alegătorii, ci a fost doar o încercare disperată de a stopa reformele din Justiţie, de a decupla România de noua paradigmă economică impusă de Germania în Uniunea Europeană şi care poartă numele de austeritate. Problema e că în USL nimeni nu s-a gândit cu ce poate fi înlocuită austeritatea şi în afara negării ei, opţiunea e falimentul.

A doua explicaţie vine din criza profundă pe care a generat-o USL în această vară când a pus la cale cea de-a doua suspendare a preşedintelui. Acea succesiune de lovituri în serie aplicate instituţiilor a speriat Occidentul care a reacţionat şi i-a izolat pentru totdeauna pe cei implicaţi în puci. Această lipsă de credibilitate şi de orice legătură a actualei puteri cu partenerii occidentali se vede cu ochiul liber. Uniunea Europeană a refuzat să acorde sprijin Guvernului Ponta în ce priveşte Oltchim, amânând cu două luni discutarea acestui caz. Şoc şi groază. Liderii USL sunt chemaţi la Bruxelles doar să fie traşi la răspundere şi să fie verificaţi cu privire la graficul reinstaurării democraţiei în ţară, în rest nimic.

La această oră se poate spune orice, dar un singur lucru e valabil cu adevărat, după 9 decembrie USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta vor intra în istorie. Vor reprezenta un accident pentru democraţia din România, unul împotriva căruia se va căuta un antidot.

Emilian Isailă este jurnalist.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite