Prea târziu pentru Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu visa Victor Ponta la începutul acestui an că o să ajungă prim-ministru atât de curând, dar îşi dorea.

Şi, din declaraţiile Domniei Sale, îşi propusese să fie un şef de guvern bun, respectat, iubit de oameni, unul care să joace un rol pe scena politică europeană, să se afle la prezidiul lucrărilor Partidului Socialist European ce urmau să se desfăşoare la Bucureşti.

Şi ce s-a ales din toate viesele unui tânăr şef de partid? În numai patru luni, prin cele mai idioate decizii luate de un politician din România, a ajuns un paria al Europei. Nici nu visa el că acţiunile sale vor fi subiect de dezbatere la Strasbourg şi că toţi politicienii, fie ei de stânga sau de dreapta, fug de el ca de un ciumat. Nu visa că va rămâne singur, că Palatul Victoriei se va transforma într-unul bântuit de fantomele totalitarismului. Cred că şi în acest moment de prăbuşire totală, Victor Ponta se crede nevinovat, iar marele vinovat nu e altul decât Traian Băsescu. Numai că surpriză, „dictatorul" e privit ca un stâlp al democraţiei în Uniunea Europeană, iar el, luptătorul, ca un pucist de duzină. Cum a fost posibil?

S-au scris multe despre acţiunile trioului Ponta-Antonescu-Voiculescu. Şi totuşi, de ce Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au aşteptat până la sfârşitul anului pentru a câştiga puterea la urne? Cel mai simplu răspuns e acela că nu au avut încredere că-şi pot învinge adversarul politic într-o luptă electorală. Pentru ei, faptul că Băsescu va sta la Cotroceni până în 2014 era o adevărată povară. Ar fi fost obligaţi să împartă puterea. Situaţie inacceptabilă. Baronii fac presiuni pentru a fi protejaţi de Justiţie, leşină, se zbat, dar nu realizează că lumea lor s-a sfârşit. Aici e de fapt drama lui Victor Ponta, faptul că e pus să reprezinte o lume veche bazată pe înţelegeri şi hoţii de partid. 

Ieri, toate băncile ţărilor din Uniunea Europeană au trecut din subordinea statelor în cea a BCE (Banca Centrală Europeană) pentru ca „plătitorii de taxe şi impozite să nu mai suporte greşelile făcute de bancheri", a spus Emanuell Barroso, şeful  Comisiei Europene. Aceste cuvinte pot fi  citite şi aşa: „pentru ca oamenii să nu mai plătească din buzunar lăcomia bancherilor".

Poate părea o declaraţie conjuncturală, dar, prin ea, se schimbă o lume, iar banii cetăţenilor Europei nu vor mai fi administraţi şi îngrijiţi de guverne locale, ci de cei care-i tipăresc. Nu ştiu ce implicaţii economice va avea această decizie, dar ştiu că politic va fi o schimbare radicală în modul prin care liderii se vor raporta la cetăţeni, lucru care va duce destul de rapid la dispariţia dinozaurilor ca Ponta, Antonescu sau Orban. Nu vor mai avea resurse financiare să-şi alimenteze populismul.

Emilian Isailă este jurnalist "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite