Marea mahmureală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce a reacţionat atât de dur Europa la „puciul“ USL şi de ce va reacţiona dur şi în viitor? Cred că domnii Antonescu şi Ponta sunt încă ameţiţi după loviturile primite de la Comisia Europeană.

Trebuie să spunem că, în ciuda protestelor şi a gargarei, vor respecta punct cu punct toate cele 11 cerinţe, iar după aceea vor ieşi din viaţa politică românească.

Ştiu că domnul Crin Antonescu a declarat ieri că în schiţa raportului de monitorizare, Comisia Europeană şi-a depăşit atribuţiile, dar domnia sa nu şi le-a depăşit când a ameninţat judecătorii Curţii Constituţionale? Dar hai să vedem de ce executivul Uniunii Europene de la Bruxelles a reacţionat atât de dur la adresa României?

În primul rând pentru că ce s-a întâmplat în zilele de 3-6 iulie a fost şocant pentru orice persoană responsabilă din Occident. A fost un semnal clar că democraţia poate dispărea într-o singură zi. Cei de la USL spun că tot ce s-a petrecut în Parlamentul României a fost un proces democratic. Voinţa majorităţii a învins. Iar acum, noi, prostimea, ar trebui să tăcem şi să înghiţim gogoaşa cu jeleu a domnului Crin Antonescu.

O altă marotă a celor aflaţi la putere e faptul că poporul decide. Vreau să le reamintesc celor care au uitat că şi Ceauşescu a dorit să fie judecat de popor (Marea Adunare Naţională), că Hitler a fost ales de popor. Da, poporul decide, dar doar atunci când participanţii la cursă au şanse egale şi concurează după aceleaşi reguli, respectând poporul chemat să judece sau să aleagă.

Pentru cei care încă mai cred că nu au fost martorii unei tentative de anihilare a statului de drept, vreau să le spun că în primul mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu, Adrian Năstase a fost preşedintele  Camerei Deputaţilor, iar în al doilea mandat, Mircea Geoană a fost preşedintele Senatului, amândoi, lideri PSD, şi nu a mai murit nimeni.

În primul mandat al lui Traian Băsescu, Curtea Constituţională era formată din judecători numiţi de Ion Iliescu, trei şi PSD încă trei, deci, curtea îi era ostilă preşedintelui ales, dar n-a desfiinţat-o şi nici nu s-a apucat să ameninţe judecătorii.

Loviturile primite de USL de la comunitatea internaţională, reacţiile virulente ale societăţii civile de la noi şi şocul produs în întreaga societate vor destructura actuala coaliţie din Parlament. Referendumul are şanse mici să treacă şi aproape se poate spune că alegerile parlamentare s-au jucat în aceste zile. PSD nu poate să câştige electoral, nu are lideri, nu are mesaj politic şi e mâncat de corupţie, iar PNL, după ce a fost purtat într-o aventură politică de ambiţiile personale ale lui Crin Antonescu, va trebui să se reformeze.

În prostia lor, domnii Ponta şi Antonescu ne-au făcut şi un bine, de mâine vom fi siguri că niciun politician nu va fi mai egal decât restul cetăţenilor în faţa judecătorilor. Şi încă ceva, în disperarea lor de a-l salva pe Adrian Năstase l-au înfundat şi mai rău. Adrian Năstase, din acest moment, e imposibil de graţiat.

Emilian Isailă este jurnalist "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite