Importurile de gaze ruseşti destinate României au fost sistate brusc. Cu cât a scăzut nivelul înmagazinărilor şi cum arată situaţia pentru alte state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Importurile de gaze ruseşti destinate pieţei interne au fost sistate brusc joi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria, relevă date analizate de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, joi, importurile de gaze ruseşti care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinaţia Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

Drept urmare, nivelul înmagazinărilor a scăzut joi de la peste 16,5 milione mc/zi, nivelul din ultimele zile, la aproximativ 11,5 milioane mc. 

Scăderea importurilor nu poate avea legătură cu vreo revizie programată a TurkStream, aceasta având loc deja, în perioada 21-28 iunie, precizează Profit.ro.

Tranzitul de gaze spre est prin conducta Yamal-Europe către Polonia dinspre Germania a crescut joi, potrivit datelor operatorului de profil, în timp ce fluxurile prin Nord Stream 1 din Rusia, care a redus conducta la 20% din capacitate din cauza unor lucrări de întreţinere, au rămas stabile, transmite Reuters.

Fluxurile de ieşire la punctul de măsurare Mallnow, la graniţa cu Germania, se situau joi dimineaţă la 5.693.614 kilowaţi pe oră (kWh/h), în creştere de la 5.030.862 kWh/h la miezul nopţii, au arătat datele operatorului gazoductului, Gascade.

Fluxurile fizice prin gazoductul Nord Stream 1 s-au situat la 14.438.059 kWh/h joi dimineaţă, neschimbate faţă de ziua precedentă.

Compania rusă Gazprom a anunţat că va livra joi 42,1 milioane de metri cubi (mcm) de gaze către Europa via Ucraina, în uşoară scădere faţă de 42,2 mcm miercuri.

De asemenea, fluxurile de gaze ruseşti care intră în Slovacia din Ucraina prin punctul de frontieră Velke Kapusany au fost de aproximativ 36,4 milioane de metri cubi (mcm) pe zi, neschimbate faţă de ziua precedentă, arată datele operatorului ucrainean al sistemului de transport de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite