Obligaţie absurdă pentru constructorii de locuinţe: să dovedească eficienţa centralelor termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
centrala termica

Constructorii de ansambluri de locuinţe nu vor mai primi autorizaţie de construcţie dacă nu arată că soluţia de încălzire pe care o aleg este mai eficientă decât termoficarea. Modificarea, adusă la legea energiei termice, se află acum în dezbaterea Comisei de Industrii din Camera Deputaţilor.

Propunerea vine din partea Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi ar putea aduce noi obligaţii pentru constructorii de locuinţe, în legătură cu instalarea sistemelor de încălzire.

 „Unităţile Administrativ Teritoriale trebuie să desemneze zonele unitare de încălzire. Poate fi oricât, poate fi un cvartal, un grup de blocuri, nu trebuie să fie un oraş întreg. Când (dezvoltatorul, n.r.) vine să ceară autorizaţie de construcţie, el trebuie să facă dovada că sistemul de încălzire propus este cel mai eficient din punct de vedere economic şi energetic. Trebuie să prezinte un studiu, elaborat de experţi”, a explicat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, pentru economica.net.

Astfel, dacă un constructor construieşte un bloc într-o zonă unde există o reţea de termoficare urbană şi el vrea să instaleze centrale termice de scară sau centrale pe gaz individuale în apartamente, trebuie să aducă argumente în favoarea soluţiei proprii. Mai pe scurt, trebuie să demonstreze că centralele sunt mai eficiente „economic şi energetic” decât energia termică livrată prin reţeaua de termoficare.

În cazul în care nu demonstrează acest lucru, el nu primeşte autorizaţie de construcţie.

„Trebuie să întărim forţa pe care o are autoritatea publică locală în comunitate. Ea trebuie să decidă care sunt cele mai eficiente forme de dezvoltare urbană”, a conchis Calotă.

Oficialul a spus că discuţiile pe marginea legii sunt în faza finală la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, iar spre finalul acestei săptămâni ar putea intra în Plenul Camerei.

În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite