Povestea fascinantă a unui român: spre libertate, cu 700 de km/h

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul" publică luni, în ediţia tipărită, una dintre cele mai fascinante poveşti din istoria comunismului românesc.

În 1987, în timpul unui zbor de antrenament, un tânăr pilot român, elev la şcoala militară de aviaţie de la Bobocu (Buzău), a fugit în Turcia cu un avion de mare viteză.

Braşoveanul Mihai Smighelschi avea 21 de ani când a hotărât să fugă din ţară cu un avion L-39ZA Albatros. În timpul unui zbor de antrenament, a pus motoarele avionului la turaţie maximă către sud şi nu s-a mai oprit până la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Pentru a nu fi depistat de radare a zburat la altitudini cuprinse între 50 şi 150 de metri. Pilotând cu 700 de kilometri pe oră, Smighelschi a ajuns în mai puţin de o oră în nordul Turciei. A aterizat pe un drum de ţară, a avariat avionul, dar a scăpat fără nicio zgârietură.

În Turcia, Smighelschi a cerut azil politic la ambasada Americii. A ajuns în Statele Unite în primăvara anului 1988. S-a căsătorit cu o emigrantă româncă şi are patru copii. Astăzi este directorul de proprietăţi al Aeroportului din Knoxville (Tennessee).

Citiţi întreaga poveste în „Adevărul" de luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite