Oraşe recostruite din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoria „Primul venit, primul servit" a fost aplicată în Timiş de Alin Nica, primarul comunei Dudeştii Noi. El a reuşit din 2004 să atragă fonduri de 1.000 de euro pe cap de locuitor.

A extins canalizarea cu 2,5 milioane de euro, a înfiinţat societate de salubrizare cu 500.000 de euro, a împădurit terenuri ale localităţii cu 200.000 de euro şi a informatizat primăria cu 20.000 de euro.

„Ne-am calculat tot timpul punctajul, singuri, înainte de a pune proiecte, ca să ştim ce şanse avem să continuăm. Şi am încercat să fim în primul val de depunere de proiecte, înainte de a se dezmetici toată lumea", a spus Alin Nica.

Edilul mai are pregătit un proiect pentru un Aquaparc de 16 milioane de euro şi pentru un câmp cu panouri fotovoltaice de 14 milioane de euro, ambele cu şanse de finanţare.

De asemenea, este în lucru documentaţia pentru  pietruirea drumurilor agricole din zona localităţii, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. „Nu am avut proiecte care să fi fost respinse. Ne-am canalizat atenţia doar spre ce ştiam că are şanse să primească bani", a spus Alin Nica.

Dejul, premiantul finanţărilor europene

Una dintre cele mai harnice primării din judeţul Cluj, la accesarea de fonduri europene este cea din Dej.

Primăria Dej derulează în acest moment proiecte în valoare de aproape 65 de milioane de euro, din care doar 3,8 milioane de euro o reprezintă cofinanţarea pe care Dejul trebuie să o asigure. Majoritatea fondurilor atrase - 57 de milioane - provin din fondurile structurale, iar restul din cele de preaderare.

Proiectul cu valoarea cea mai mare este cel pentru alimentarea cu apă şi canalizare zona Dej. Acesta este în valoare de 22,7 milioane de euro, iar contractul de finanţare a fost, deja, semnat. Următorul proiect în ordinea valorii fondurilor accesate este cel pentru construirea centurii de ocolire a Dejului, care va costa 15 milioane de euro. Tot pe bani europeni va fi reabilitat şi centrul Dejului.

„Lucrăm la un studiu de circulaţie, să vedem dacă putem opri traficul în tot centrul", a precizat primarul Dejului, Morar Costan. Proiectul de refacere a centrului Dejului este în valoare de aproape 10 milioane de euro, iar în acest moment se află în ultima fază în şirul aprobărilor, la Ministerul Dezvoltării care a cerut o serie de clarificări.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite