Ion Rădoi, jupânul de la metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut ca unul dintre cei mai longevivi lideri sindicali, Ion Rădoi a reuşit ca prin organizaţia sa sindicală să obţină venituri serioase din chirii pe spaţii comerciale şi publicitare la metrou.

Ion Rădoi are 48 de ani şi a fost unul dintre cei mai activi lideri sindicali. Înainte de 2000, protestele de la metrou se tranformau uşor în greve care paralizau întreaga capitală.

După 2000, Rădoi a devenit parlamentar PSD. Întâi deputat de Giurgiu în mandatul 2000-2004, apoi senator de Giurgiu între 2004 şi 2008. O perioadă a fost chiar liderul organizaţiei PSD din Giurgiu, însă locul lui a fost luat de Daniel Marian Vanghelie.

Acum, Ion Rădoi se dedică carierei sindicale. Şi nu o face rău. Timp de aproape 20 de ani de când este la cârma principalei organizaţii sindicale de la metrou, Rădoi a reuşit să-şi asigure un trai decent. Şi asta pentru că a ştiut să gestioneze potenţialul economic al spaţiilor comerciale ale Metrorex.

Succesul în domeniu este nebun: între 2 şi 3 milioane de lei vin anual din încasarea chiriilor pe spaţiile comerciale şi cele publicitare din staţiile de metrou.

Sindicatul la putere

În anul 1990, Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) şi-a făcut firmă, Sindomet SRL, şi a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Regia Autonomă de Exploatare a Metroului. Sub semnătura directorului Virgil Daschievici, sindicatul condus de Rădoi a primit o parte dintre spaţiile comerciale şi spaţiile publicitare din staţii.

De-a lungul anilor, procentul care a revenit părţilor a fost mereu în favoarea Sindomet, cea mai mare parte revenindu-i aceleiaşi firme la ultima reînnoire a contractului, adică în 2007.

Potrivit documentului semnat de directorul Metrorex de la acea vreme, Gabriel Mocanu, şi de vicepreşedintele USLM, Florian Crişu, în calitate de administrator al Sindomet SRL, veniturile din închirierea spaţiilor comerciale erau repartizate astfel: 25% pentru Metrorex, 75% pentru Sindomet.

În total, sindicatul administrează 236 de spaţii comerciale, însumând peste 4.500 de metri pătraţi. Ultima reactualizare a contractului de administrare a spaţiilor comerciale dintre firma sindicatului şi conducerfea regiei a avut loc în 2007. Atunci s-a prelungit contractul prin care Sindomet obţine trei sferturi din câştigul de pe chirii până la 26 septembrie 2017.

Omul politic Ion Rădoi

La finele anilor '90, Ion Rădoi căpătase un anume respect în tagma sindicală. Era considerat unul dintre cei mai convingători lideri sindicali, date fiind acţiunile greviste care paralizau capitala. Asta a făcut ca la alegerile parlamentare din  2000, Ion Rădoi să fie ales deputat de Giurgiu pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

La alegerile din 2004, Ion Rădoi rămâne pe listele PSD, dar schimbă camera. Este ales senator şi îşi duce mandatul până în 2008. La final de mandat, declaraţia de avere a lui Ion Rădoi, înregitsrată in ianuarie 2009, era una destul de consistentă. În perioada 2001-2004 Ion Rădoi a cumpărat mai multe terenuri cu suprafeţe de la 0,9 hectare la două hectare, în judeţele Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Buzău şi Bacău.

Rădoi mai deţine şi un  apartament în Bucureşti, o superbă  casă de vacanţă de 130 de metri pătraţi în Cândeşti, judeţul Dâmboviţa, şi o casă în Sinaia. Rădoi a vândut un Audi A6 şi şi-a cumpărat un Audi A4. Bijuteriile pe care le deţine sunt evaluate la 6.500 de euro.

Insistenţă

Sindicatele de la metrou au obţinut creşterile salariale în urma unor negocieri la sânge cu şefii Metrorex, oricare ar fi fost ei.

Nivelul mediu al chiriilor încasate de firma sindicatului

An preţ

2005 12,8 euro/mp/lună
2006 12,8 euro/mp/lună
2007 13,1 euro/mp/lună
2008 14,8 euro/mp/lună
2009 8,06 euro/mp/lună

**Cifrele au fost obţinute împărţind veniturile societăţii la suprafaţa totală a spaţiilor închiriate, la numărul lunilor din an şi la cursul mediu euro-leu din anul respectiv.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite