De la grădiniţă la fast-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Lacatoş, în faţa celui de-al doilea loc de muncă
Rafael Lacatoş, în faţa celui de-al doilea loc de muncă

Rafael Lacatoş, un tânăr băimărean de numai 22 de ani, îşi rotunjeşte veniturile de educator muncind la McDonald’s. În total, el ajunge să câştige 1.100 de lei pe lună  Tânărul provine de la o casă de copii şi, ca să se întreţină, profită de timpul liber pentru a avea o a doua slujbă.

El nu şi-a cunoscut niciodată mama, iar tatăl i-a murit în urmă cu opt ani. A crescut la Casa de Copii din Sighetu Marmaţiei şi, pentru că a avut o medie foarte mare la absolvirea şcolii generale, a fost înscris la Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr" din Baia Mare.

De mic a visat să devină profesor de limba şi literatura română, iar în liceu nu a ratat nicio olimpiadă. „Ştiam că singura mea şansă să răzbat în viaţă era să învăţ, altfel ajungeam la cerşit sau la măturat de străzi", a explicat Rafael cu ochii umezi de emoţie. Anul trecut a absolvit Facultatea de Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş" şi s-a înscris la masterat în „Dinamica limbii române"  la Universitatea de Nord din Baia Mare. Şi-ar dori să ajungă educator în Italia pentru că vorbeşte fluent limba italiană.

Două slujbe, 1.100 de lei

În urmă cu doi ani, după ce a ieşit din casa de copii unde a stat până la 20 de ani, Rafael şi-a depus o cerere de angajare la McDonald's. „M-au angajat imediat după interviu, singura condiţie a fost să-mi tai părul, care era lung", spune tânărul.

Stătea deja în chirie la Administraţia Taberelor Şcolare unde plăteşte 150 de lei pe lună, bani pe care pe atunci îi primea de la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului (DJPC) Maramureş. „Cei de la DJPC s-au grăbit să mă scoată din centru deşi nu aveam studiile finalizate. Am rămas pe cont propriu, dar nu m-am dat bătut", continuă acesta.

Şi-a urmat visul de a deveni dascăl. Lucrează în ture la McDonald's, dar spune că remuneraţia primită îl ajută foarte mult. „Sunt un norocos, pentru că directorul mă înţelege atunci când trebuie să-mi programez turele în aşa fel încât să ajung şi la grădiniţă", explică Rafael.

În total, tânărul reuşeşte să se întreţină din aproximativ 1.100 de lei pe lună - între 4 şi 4,5 milioane de la fast-food, iar restul de la grădiniţă - bani pe care îi adună din cele două locuri de muncă şi din care îşi plăteşte chiria, îşi cumpără material didactic pentru grădiniţă, mănâncă şi se îmbracă. DJPC nu îi mai plăteşte nici cei 150 de lei cu care îşi achita chiria, deoarece legea prevede ca acea sumă să fie alocată doar tinerilor proveniţi din sistemul de protecţia a copilului care încă studiază, dar fără să lucreze. 

Marea pasiune a lui Lacatoş, pe lângă cea de a fi educator, sunt magazinele de haine second-hand. „Aş putea să colind zile întregi magazinele de acest gen ca să caut haine. Recunosc că o mare parte din banii câştigaţi în cele două locuri de muncă mi se duc pe haine de acest gen", mărturiseşte tânărul.

"M-au angajat imediat. Singura condiţie a fost să-mi tai părul."
Rafael Lacatoş
învăţător

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite