Chirurgia frumuseţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgia frumuseţii
Chirurgia frumuseţii

Iniţial, chirurgia estetică retuşa defectele congenitale şi urmele lăsate de accidente. Dar tendinţa din ultimii ani este ca bisturiul să remodeleze corpul conform standardelor de frumuseţe şi să şteargă semnele lăsate de trecerea timpului.

Liftingul facial necesită internare două zile

Liftingul facial a fost pentru multă vreme considerat cea mai dificilă operaţie estetică la nivelul feţei. Procedura constă în ridicarea, întinderea şi fixarea pielii în sens ascendent. În timpul intervenţiei, excesul de grăsime şi de piele de la nivelul feţei este îndepărtat.

Tegumentul este ridicat de pe ţesutul muscular,  iar chirurgul refixează muşchii pentru a întineri trăsăturile. Ulterior, pielea feţei şi gâtului este reajustată pentru a corespunde noii structuri musculare. Operaţia se realizează sub anestezie generală, durează între patru şi şase ore şi necesită o internare de două zile.

Linia inciziei porneşte de la tâmple, se prelungeşte de-a lungul cartilajului urechii şi se sfârşeşte spre scalp. Tăieturile sunt discrete, fiind ascunse în mare parte de păr şi de pliurile naturale ale pielii. După intervenţie, faţa este pansată cu un bandaj elastic, compresiv, ce diminuează edemul (umflăturile).

Recuperarea durează peste trei săptămâni

image

Imediat după operaţia de lifting, umflarea feţei este normală



Imediat după lifting faţa va fi tumefiată, mimica facială va fi redusă şi, temporar, nu va exista sensibilitate la nivelul pielii.

Totuşi, după trei săptămâni de la intervenţie, o persoană care suportă un lifting facial îşi poate relua activitatea, deşi cicatricele sunt vizibile, iar faţa nu este complet dezumflată.

Rezultatul obţinut durează toată viaţa, însă procesul de îmbătrânire a feţei continuă, fără să fie nici încetinit, dar nici accelerat de această intervenţie. Candidaţii potriviţi pentru liftingul facial sunt cei care  şi-au pierdut din fermitatea trăsăturilor, dar care au o piele elastică şi o structură osoasă bine definită.

Atenţie!

Pe timpul verii, riscul de infecţii şi de hemoragii postoperatorii este crescut.

Persoanele care solicită realizarea unui lifting chirurgical au, în general, vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Liftingul prin tehnica SMAS

image

Liftingul SMAS  se face sub anestezie locală, fără internare


O procedură inovatoare care presupune folosirea unor fibre ce repoziţionează ţesuturile „obosite” cu ajutorul unor „ancore” este liftingul SMAS (Sistem Aponeurotic Submuscular).

Fire de suspensie din substanţe pe care organismul nu le respinge sunt folosite de chirurg pentru a ridica ţesuturile lipsite de tonicitate şi pentru a înlocui fibrele de colagen care s-au deteriorat. Pe măsură ce trece timpul, fibrele artificiale se resorb, dar sunt înconjurate de colagenul natural produs de piele. În acest fel, efectul liftingului se menţine.

Complexele pot rămâne

Chirurgia plastică poate îndepărta defectele corpului, dar nu poate vindeca şi complexele fizice nemotivate. În cazul pacienţilor echilibraţi emoţional, dacă operaţia estetică este justificată de un defect fizic, corectarea poate aduce satisfacţie.

Un caz special de tulburare psihică ce trimite pacienţii către clinicile de medicină estetică este dismorfofobia. O persoană care suferă de această tulburare psihică are impresia că prezintă o diformitate corporală, deşi înfăţişarea ei este una normală. Cel mai frecvent, pacienţii cred că au deformări ale feţei, nasului, sânilor sau organelor genitale. Deşi mulţi dintre aceşti pacienţi doresc să apeleze la servicii de chirurgie plastică, soluţia la problemele lor este psihoterapia.

Dublă operaţie pentru nas

image

Deviaţia de sept nazal şi alte obstrucţii ale căilor aeriene se pot corecta în timpul operaţiei de rinoplastie, care presupune şi modelarea unui nou schelet osos şi cartilaginos.

Procedura de remodelare a nasului se poate face prin interiorul nărilor, deci este invizibilă. Există totuşi cazuri dificile, când este necesară incizarea externă. Însă şi în aceste cazuri cicatricele rămase sunt nesemnificative. Rinoplastia poate costa, în clinicile din România, între 1.500 şi 2.000 de euro.

Laserul reface pleoapele

Remodelarea pleoapelor (blefaroplastia) se poate face prin chirurgia clasică sau utilizând laserul, fără să fie nevoie de incizii.

Procedurile presupun eliminarea excesului de piele şi de grăsime de la nivelul pleoapelor, pentru a reîntineri trăsăturile. Preţurile pentru aceste intervenţii variază în cabinetele româneşti între 300 şi 1.500 de euro pentru fiecare pleoapă în parte.

O anestezie, mai multe operaţii

Dezvoltarea tehnicilor chirurgicale şi ieftinirea procedurilor estetice au dus la lărgirea accesului la acest tip de intervenţii. O consecinţă este fenomenul “total makeover”, ce presupune realizarea mai multor operaţii de chirurgie plastică în acelaşi timp, asupra aceluiaşi pacient, cu o singură anestezie generală. Preţul se calculează ţinând cont de suma procedurilor efectuate.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog, psihoterapeut

Mulţi indivizi îşi raportează încrederea în propria persoană şi stima de sine la impactul pe care aparenţa fizică l-ar putea avea în ochii celorlalţi. În acest fel, o operaţie estetică devine şansa de a dobândi mai multă încredere în propria persoană.

O femeie care nu crede în propria feminitate îşi face o operaţie estetică de mărire a sânilor şi poate câştiga în acest fel încredere.

Totuşi, există şi persoane care au o percepţie distorsionată a propriului corp şi nu pot trăi cu acest lucru. În tulburarea dismorfică, operaţiile estetice pot deveni nesfârşite, iar sentimentul de linişte durează o scurtă perioadă de timp, după care reapare dorinţa de ajustare a corpului în raport cu nişte aşteptări nerealiste.

Mărirea sânilor, locul 1 în topul solicitărilor

image

Implanturile mamare reuşite imită formele anatomice, fără să exagereze dimensiunile



Intervenţiile chirurgicale pentru mărirea sânilor sunt cele mai frecvente proceduri realizate în cabinetele de chirurgie estetică din România. Acestea sunt urmate de operaţiile de lipoaspiraţie şi de cele pentru corectarea nasului.

Deşi solicitată frecvent, operaţia pentru mărirea sânilor nu este una cu o recuperare uşoară, iar pacientele pot prezenta cicatrice pentru perioade de până la doi ani de la intervenţie.

Mărirea sânilor (augmentare mamară), ca şi micşorarea lor, este o procedură care urmăreşte armonizarea bustului, ca proporţie, cu restul dimensiunilor corpului: talie, înălţime, greutate. Din acest motiv,   plasticianul poate refuza punerea unor implanturi mamare prea mari în raport cu restul dimensiunilor corpului, chiar dacă pacienta insistă.

Ştiai că...

...o americancă a  suportat o sută de operaţii ca să semene cu păpuşa Barbie?

Implanturile nu sunt doar din silicon

Mărirea sânilor se face cu ajutorul implanturilor disponibile în diverse forme şi cu diferite dimensiuni. Toate dispozitivele au un înveliş de silicon, dar sunt umplute cu substanţe diverse: gel siliconic, ser fiziologic sau hidrogel.

Toate aceste substanţe sunt bine tolerate de organism, implanturile disponibile pe piaţa de la noi fiind aprobate de către Ministerul Sănătăţii. Chirurgul plastician va recomanda tipul de implant potrivit, dar forma acestuia poate fi aleasă de clientă.

Testarea psihologică înainte de intervenţiile chirurgicale estetice este obligatorie, sunt de părere medicii psihiatri.

Revii la muncă după 14 zile

Chirurgia estetică a sânilor se efectuează sub anestezie generală, iar incizia prin care se introduce implantul nu depăşeşte cinci centimetri.

Tăietura poate fi făcută în şanţul submamar (adică sub sân) sau în jurul areolei mamare. Cel mai frecvent, implantul se poziţionează sub muşchiul pectoral, dar  acesta poate fi introdus şi direct sub glanda mamară.

Spitalizarea postoperatorie durează până la trei zile, perioadă în care este necesar un tratament injectabil cu antibiotice, antiinflamatoare şi antalgice (medicamente care atenuează durerea). După aproximativ 14 zile de la operaţie, pacientele îşi pot relua activitatea. Totuşi, nu este recomandat să facă efort intens şi nici să ridice braţele peste nivelul umerilor timp de o lună.

Vacuumul subţiază corpul

Lipoaspiraţia ocupă locul doi în topul celor mai cerute intervenţii chirurgicale estetice. Prin această procedură se obţine o remodelare a conturului corpului, deoarece permite îndepărtarea depozitelor inestetice de grăsime.

Chirurgul extrage surplusul adipos cu ajutorul unor tuburi conectate la un aparat care produce vacuum. Cicatricele sunt mici şi nu pun probleme din punct de vedere estetic, iar procedura se realizează sub anestezie generală, deşi se poate opta şi pentru anestezie parţială.

Sunt interzise bolnavilor

image

Medicii spun că două categorii de persoane nu trebuie să ajungă sub bisturiul esteticianului: cele cu anumite probleme de sănătate fizică şi cele cu probleme psihice.

În cazul în care suferiţi de dependenţă de alcool, de diabet, hipertensiune, boli ale ficatului, hemofilie, boli cardiace, obezitate, alergii severe sau de artrită, medicul estetician ar putea considera că operaţiile plastice sunt contraindicate. La fel va proceda şi în cazul în care suferiţi de tulburări psihice.

Infecţiile, un risc postoperator

Recuperarea după o operaţie estetică poate dura, în funcţie de natura intervenţiei, între o zi şi o lună. Operaţia care necesită cel mai lung timp de recuperare, adică patru săptămâni, este liftingul cervico-facial. Riscurile operaţiilor estetice nu sunt speciale, ci sunt acelea obişnuite în procedurile chirurgicale: hemoragie, infecţii, vindecare întârziată.

image

Specialistul nostru


Dr. Dana Jianu
medic primar chirurgie plastică

Implanturile folosite cel mai des sunt din silicon (atât la exterior, cât şi la interior), datorită proprietăţilor acestora: siguranţă, senzaţia de sân natural la palpare, durabilitate. După formă, implanturile pot fi semisfere, „în picătură” (implanturile anatomice) sau asimetrice (implanturi care au forme diferite stânga-dreapta). Ele sunt preferate în funcţie de situaţia anatomică a sânilor pacientei şi de viziunea artistică a chirurgului.

Implantul mamar de calitate se sparge foarte greu, la o agresiune a zonei cu un obiect contondent sau cu unul penetrant. Foarte rar, spargerea se poate produce spontan, dar, în niciunul dintre cazuri, sănătatea nu este pusă în pericol.

Când au loc accidente, se intervine chirurgical, se scoate implantul şi se introduce altul nou. Veţi recunoaşte dacă implantul s-a spart după o serie de semne clinice ca: umflarea zonei, de obicei după un traumatism, sau deformarea sânului. Este necesară apoi ecografia mamară şi tomografia computerizată pentru confirmarea rupturii.

„Reparaţii” cu adevărat necesare

image

Chirurgia reparatorie corectează defectele congenitale şi îndepărtează urmele accidentelor



Plasticienii spun că, în România, segmentul de vârstă interesat de intervenţii chirurgicale estetice este cuprins între 20 şi 40 de ani şi este format din persoane active, foarte bine informate, interesate de noutăţile din cosmetică şi de frumuseţe, preocupate de propria imagine.

În general, aceşti români au venituri peste media naţională, deşi există şi cazuri când fac împrumuturi pentru a beneficia de îmbunătăţirea aspectului. Totuşi, aceştia nu sunt singurii beneficiari ai chirurgiei frumuseţii.

Bisturiul plasticianului îi ajută în egală măsură şi pe cei care au nevoie de operaţii estetice pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Este vorba de persoanele care au defecte congenitale precum  buza de iepure, de cele care au suferit arsuri sau mutilări corporale, cum sunt traumatismele sau operaţiile de îndepărtare a tumorilor maligne. În aceste cazuri, beneficiile nu sunt doar estetice, ci şi medicale.

-  Rinoplastia realizată pentru corectarea deviaţiei de sept nazal îmbunătăţeşte respiraţia.
- Reducţia mamară corectează poziţia coloanei vertebrale şi îndepărtează riscul herniei de disc cauzate de suprasolicitare.
- Transplantul de piele care înlocuieşte porţiunile deteriorate în accidente sau pe cele îndepărtate din cauza apariţiei cancerului cutanat creşte confortul psihic al persoanelor afectate.
- Reconstrucţia sânului cu ajutorul implantului mamar este recomandată după extirparea tumorilor canceroase.

Statistică

Procedurile dermatologice şi cele plastice sunt pe locul întâi în România în topul intervenţiilor chirurgicale.

Operaţiile estetice se pot face după împlinirea vârstei de 18 ani, dar şi mai devreme, numai cu acordul părinţilor.

Proceduri plastice extreme

Transplantul total de faţă, o intervenţie chirurgicală controversată, a fost realizat pentru prima dată cu succes la finalul anului 2008, într-o clinică din statul Ohio. Femeia, pe nume Connie Culp, în vârstă de 46 de ani, fusese împuşcată în faţă şi avea inclusiv osatura feţei deteriorată.

Operaţia de transplant a durat, în total, 22 de ore.  Înainte de transplant, femeia nu avea nas, pleoape inferioare şi nici buze. Până în acest moment, au mai fost realizate cu succes alte patru transplanturi parţiale de faţă. Prima grefă parţială de faţă din lume a fost realizată în 2005, în oraşul Amiens din Franţa.

Pacienta se numeşte Isabelle Dinoire şi fusese desfigurată de câinele ei. Toţi pacienţii care au suferit transplant de faţă trebuie să facă tratament imunosupresor toată viaţa. Altfel, organismul lor poate respinge transplantul.

image

Specialistul nostru


Dr. Mihaela Leventer
medic primar dermatolog

 Procedurile minim invazive câştigă teren în faţa celor chirurgicale. Tratamentul cu laserul CO2 ultrapulsat este considerat “gold standard” pentru rejuvenarea cutanată facială, iar cele cu laser CO2 cu lumină fracţionată ca Activ FX sunt considerate cele mai moderne, deoarece pot înlocui cu succes liftingul chirurgical.

Pentru reconturarea corporală, metodele dermatologice sunt neinvazive şi cuprind tratamente cu unde de şoc sau cu radiofrecvenţă, pentru reducerea îmbătrânirii cutanate. Prin proceduri dermoestetice noninvazive se obţine: atenuarea ridurilor, decolorarea petelor maronii de pe ten, reducerea pilozităţii nedorite, restructurarea volumetrică a feţei.

Dermatologia estetică propune şi tratamente de corecţie a ridurilor prin umplere (fillere), injectare cu toxina botulinică, abraziune (dermabraziune), peeling chimic şi prin întinerire cu ajutorul  undelor de radiofrecvenţă sau laserului.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite