Bolile care-ţi iau permisul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a schimbat lista afecţiunilor care sunt  incompatibile cu şoferia şi a introdus noi reguli. Daltoniştii au acum liber la permisul auto, iar epilepticii şi cardiacii îl obţin după examinări severe.

Lista noilor boli care vor fi interzise viitorilor şoferi dar şi celor care îşi reînnoiesc permisul a apărut, ieri, într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii (MS). Noile reguli, care adaptează legislaţia noastră veche din anul 2003 la normele europene, stabilesc şi alte circuite medicale pe care trebuie să le urmeze cei care dau examene.

De exemplu, dacă aspiranţii la şoferie sunt suspectaţi, la întocmirea dosarului sau în timpul probelor de examen, că suferă de una dintre noile afecţiuni, atunci ei sunt obligaţi să se ducă la un nou consult medical.

"De exemplu, dacă în timpul examenului fac o criză de epilepsie sau îşi fac o injecţie cu insulină sau par că au consumat droguri sau alcool, atunci supraveghetorul poate să-i trimită din nou la medic", ne-au explicat reprezentanţii MS.

Maximum opt dioptrii

Normele au eliminat discromatopsia (n.r., boala celor care confundă culorile) din lista afecţiunilor oculare pentru care nu se putea obţine permis de conducere. Noile reglementări limitează la opt numărul maxim al dioptriilor pe care le pot avea conducătorii auto şi fixează la 0,5 acuitatea vizuală cu lentile de corecţie, faţă de 0,6, cât prevedea reglementarea din 2003.

Pierderea unui ochi echivalează cu interdicţia de a mai conduce timp de şase luni şi în cazul şoferilor amatori, nu doar în cel al profesioniştilor, cum era până acum. Apoi se cere avizul oftalmologilor.

Fără tulburări de ritm cardiac la volan

Pentru cei care doresc să conducă dar au handicap fizic se cere avizul unei unităţi medicale autorizate. Ei vor fi supuşi unui test practic, iar avizul medical trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară vehiculului şi dacă şoferul trebuie să poarte dispozitiv ortopedic. Tulburările grave de ritm cardiac sunt o interdicţie nouă pentru cei care vor permis de conducere. Persoanele care poartă stimulator cardiac vor putea conduce numai cu avizul medicului şi cu condiţia efectuării unor controale medicale regulate. 

Cei care suferă de tensiune arterială anormală vor avea nevoie de examinări medicale suplimentare. La fel şi oamenii care au angină pectorală sau au suferit un infarct miocardic. În cazul diabetului zaharat pentru care se urmează tratament medicamentos, intervalul dintre examinările medicale nu trebuie să depăşească cinci ani. Vechile reglementări nu menţionau în mod expres diabetul zaharat decât pentru şoferii profesionişti.

De asemenea, noile norme specifică că solicitanţilor care suferă de episoade repetate de scădere a glicemiei (două crize în decursul unui an) şi care nu sunt conştienţi de implicaţiile acestei afecţiuni nu li se vor acorda permise auto.

Bolnavii de diabet care au nevoie de insulină sau de antidiabetice orale vor putea obţine permise de conducere numai dacă în ultimul an nu au avut nicio criză şi doar dacă nu au şi alte complicaţii care să le afecteze capacitatea de a şofa. Orice criză de scădere a glicemiei va trebui raportată, chiar dacă nuare legătură cu condusul, iar capacitatea de a şofa va fi reevaluată. 

Epilepsia este menţionată printre riscurile majore pentru siguranţa traficului. Noile norme spun că persoanele care au avut o criză iniţială sau izolată sau şi-au pierdut cunoştinţa trebuie sfătuite să nu conducă autovehicule. Pentru aceşti solicitanţi este necesară întocmirea unui raport medical de specialitate.

Interzis alcoolicilor

În cazul tulburărilor mintale grave, congenitale sau dobândite, a retardului sever sau a problemelor comportamentale grave datorate vârstei, nu se vor elibera permise auto.

Sunt exceptate însă situaţiile în care solicitanţii au un aviz medical autorizat şi dacă urmează controale medicale periodice. Persoanelor dependente de alcool nu li se vor elibera şi nici reînnoi carnetele de conducere, iar cei care au fost dependenţi trebuie să dovedească perioada de abstinenţă şi să obţină un aviz medical autorizat.

Droguri - nu, cancere - da

În cazul drogurilor şi al medicamentelor nu se vor elibera permise persoanelor care sunt dependente de substanţe psihotrope. La fel, în cazul celor cu insuficienţă renală gravă ireversibilă. Noile norme elimină tumorile inoperabile din sfera genitală sau a sânului din lista afecţiunilor incompatibile cu calitatea de şofer.

Reguli noi la examenul auto

Candidaţii vor intra la „sală“ pe baza unui bon cu cod de bare



Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a pus în dezbatere publică noul proiect privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere.

Potrivit proiectului, înainte de a se urca la volan pentru proba practică, candidaţii pentru categoria B au obligaţia de a „efectua un control sumar al stării anvelopelor, frânelor, direcţiei, fluidelor (uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul pentru spălătorul de parbriz), farurilor, dispozitivelor reflectorizante, semnalizatoarelor şi claxonului".

Reguli similare se aplică şi candidaţilor pentru categoria A, care vor fi, la rândul lor, obligaţi să verifice pneurile, direcţia, comutatorul de oprire în caz de urgenţe (acolo unde există), fluidele, luminile, indicatoarele de direcţie şi dispozitivul de avertizare sonoră.

Examinatorului îi va fi strict interzis „să indice candidaţilor efectuarea unor manevre care ar încălca regulile de circulaţie sau semnalizarea rutieră". În schimb, pe durata probei practice, "examinatorul trebuie să perceapă faptul că se află în siguranţă" cu viitorul şofer la volan. În caz contrar, candidatul este declarat „respins".

Sala şi traseul, în zile diferite

De asemenea, examenul teoretic şi proba practică nu se vor da în aceeaşi zi. Examenul va fi precedat de trei întrebări de acomodare, însă candidatul va continua testul "indiferent de corectitudinea răspunsurilor la aceste trei întrebări".

Proiectul este supus dezbaterii până la 13 august. Propunerile pot fi trimise la adresa de e-mail  legislatie@mail.gov.ro.

Beată la examenul auto

În octombrie 2008, o tânără de 20 de ani din Arad s-a prezentat la testul pentru obţinerea permisului de conducere în stare de ebrietate. Pentru că duhnea a băutură şi făcea gălăgie în sala de examen, poliţiştii au testat-o cu fiola, reieşind o alcoolemie de 0,7 la mie în aerul expirat.

Iniţial, tânăra s-a apărat, susţinând că e doar „obosită" după tura de noapte la clubul în care lucra şi a insistat să susţină examenul pentru că „a învăţat suficient". Ulterior, a recunoscut că a consumat „patru ginuri tonice". Examinatorii nu i-au mai permis să mai participe la test şi au trimis-o acasă.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite