A fost dezlegat misterul Alpilor ascunşi sub Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine tridimensională a Alpilor ascunşi ai Antarcticii
Imagine tridimensională a Alpilor ascunşi ai Antarcticii

Un lanţ muntos comparabil cu Alpii şi o vale cu o lungime de 2.500 de kilometri, asemănătoare cu riftul din Africa de Est, se află ascunse în Antarctica sub kilometri de gheaţă.

Cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS) au dezvăluit enigma care a ţinut în şah oamenii de ştiinţă după descoperirea lanţului muntos Gamburtsev de către o misiune ştiinţifică rusă în anul 1958.

„Riftul din estul Antarcticii seamănă cu una dintre minunile geologice ale lumii, şi anume marele rift din Africa de est", afirmă Fausto Ferraccioli, care a condus acest studiu.

„Aceasta este piesa lipsă a puzzle-ului care ne permite să explicăm formarea lanţului muntos Gamburtsev de sub calota glaciară a Antarcticii", precizat el, citat de AFP. Această „piesă lipsă" stă ascunsă sub trei kilometri de gheaţă şi datează de aproximativ un miliard de ani, cu mult înaintea apariţiei plantelor şi animalelor în zonele terestre.

Cum s-au format

La vremea aceea, mai multe continente sau micro-continente au intrat în coliziune, strivind şi comprimând rocile cele mai vechi care compun la ora actuală lanţul Gamburtsev. De aici a rezultat o scoarţă terestră care a depăşit suprafaţa ocupată astăzi de aceşti munţi ce au fost erodaţi de-a lungul timpului de factorii naturali.

Cu 250 de milioane de ani în urmă şi ulterior cu 150 de milioane de ani mai târziu, rupturile succesive ale scoarţei terestre au condus la formarea unei reţele de văi abrupte aflate la altitudini ridicate, la fel ca în cazul văii riftului din Africa de Est.

Într-o perioadă cuprinsă între 14 şi 34 de milioane de ani în urmă, cursurile de apă şi apoi gheţarii şi-au făcut apariţia pe platourile înalte ale acestui rift, sculptând peisajul fascinant pe care îl oferă astăzi munţii Gamburtsev, calota glaciară deasă reuşind să-i protejeze de fenomenul eroziunii.

Ce taine mai ascund

O zecime din scoarţa terestră este ascunsă sub calota glaciară din estul Antarcticii, o zonă cu o suprafaţă comparabilă cu cea a Canadei şi care este în continuare unul dintre ţinuturile cele mai misterioase ale planetei noastre.

În ultima jumătate de secol, geologii au demonstrat că această regiune nu este plană precum Australia (care a fost însă vecină cu Antarctica într-un trecut îndepărtat), după cum se credea înainte, ci are un relief muntos şi cu văi adânci.

Cel mai mare dintre aceste lanţuri muntoase aflate sub calota de gheaţă, lanţul denumit Gamburtsev, este comparabil ca mărime şi suprafaţă cu munţii Alpi, având o lungime de circa 1.200 de kilometri şi vârfuri ce ating înălţimea de 2.700 de metri.

Următoarea etapă va consta în efectuarea de foraje sub gheaţă pentru a se preleva primele eşantioane de rocă din munţii Gamburtsev. Analizarea calotei glaciare vechi a Antarcticii ar putea ajuta la obţinerea de date despre climatul din trecut.


FOTO: BBC News

A fost dezlegat misterul Alpilor ascunşi sub Antarctica
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite