O şosea distrusă de cutremur, reparată de japonezi în doar patru zile - FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După orice dezastru vine perioada în care viaţa trebuie reluată şi tot ce s-a stricat trebuie refăcut. Japonezii au în faţă un drum extrem de dificil pentru a-şi reveni după dezastru, dar, spre deosebire de noi, reconstruirea nu este ceva nou pentru ei.

Cel mai bun exemplu îl constituie tradiţia altarelor-temblu Shinto: la fiecare 20 de ani, ele sunt dărâmate şi reconstruire exact cum au fost, ca parte a convingerilor Shinto despre moarte şi reînnoire a naturii.

Dar cea mai recentă dovadă a determinării japonezilor este refacerea unei şosele afectate de cutremur, în numai patru zile.

image



Şoseaua din imagine se află în grija uneia dintre companiile importante care se ocupă de întreţinerea autostrăzilor din Japonia, The East Nippon Expressway Company Limited. Fotografia din stânga, făcută la 11 martie la ora locală 16.30, surprinde starea şoselei după cutremurul de 8,9 grade. În dreapta este acelaşi drum, patru zile mai târziu, pe 15 martie, ora locală 13.00. Muncitorii companiei NEXCO au reuşit să refacă un drum puternic afectat de cutremur într-un timp în care românii nu ar reuşi decât să peticească ici-colo câteva gropi.

Experţii apreciază că Japonia are nevoie de cel puţin cinci ani pentru a reface casele, drumurile şi reţele de alimentare afectate de cutremur şi de tsunami.

A treia putere economică a lumii are resursele, abilităţile şi coeziunea socială necesară pentru a reconstrui repede, iar dezastrul va stimula japonezii să se gândească mai bine la planificarea urbană şi la protecţie, spun experţii.

De fiecare dată, Japonia a reconstruit mai bine decât a făcut-o anterior. Lumea se aşteaptă să o facă şi de această dată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite