VIDEO Peste 5.000 de morţi şi dispăruţi, în urma cutremurului din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care şi-au pierdut viaţa sau sunt date dispărute în urma cutremurului de 8,8 grade Richter şi a tsunami-ului care a avut loc vineri în Japonia depăşeşte 5.000, a anunţat poliţia niponă. Potrivit presei de la Tokio, 9.500 de persoane au fost date dispărute numai în oraşul Minamisanriku, din prefectura Miyagi.

UPDATE 16.20 Ambasada României la Tokyo este în permanentă legătură cu autorităţile locale şi centrale nipone, pentru a obţine informaţii referitoare la cetăţenii români.

UPDATE 15.34 MAE sfătuieştii românii să evite deplasările care nu sunt necesare în Japonia

Totodată, Ministerul român a precizat că, până în acest moment, ambasada nu a fost notificată că printre victimele cutremurului s-ar afla şi cetăţeni români.

UPDATE 14.20 Mai multe ambasade şi companii europene le-au recomandat angajaţilor să părăsească Tokyo din cauza riscului de contaminarea radioactivă

UPDATE 13.18 Americanii au decis să rămână în capitala Japoniei şi urmează sfaturile autorităţilor locale.

Majoritatea companiilor americane doresc să continue activitatea, dar unele au fost nevoite să înceteze protecţia.

UPDATE 12.00 Olanda le-a recomandat "tuturor străinilor să îşi pună problema dacă prezenţa lor este absolut necesară în regiunea Tokyo".

Germania, Austria, Ungaria, Finlanda şi Luxemburg au avut abordări similare, potrivit unui diplomat UE.

UPDATE 11.27 Franţa şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească pentru câteva zile regiunea Tokyo dacă nu au motive speciale pentru a rămâne acolo.

UPDATE 10.55 Numărul celor care şi-au pierdut viaţa sau sunt date dispărute în urma seismului din Japonia depăşeşte 5.000, a anunţat poliţia naţională.

UPDATE 08.00 Seisme de mici intensitate, de circa 5 grade, continuă să zguduie Japonia.Numai luni, până la această oră, s-au produs nouă cutremure, cu magnitudini cuprinse între 5 şi 5,8 grade, potrivit institutului american de geofizică USGS .

Japonezul Emiko Ohtaki scrie: "Au trecut aproape trei zile de la cutremur, dar încă suntem zguduiţi de seisme. Presa japoneză informează că probabilitatea producerii unui alt cutremur zilele astea, cu o magnitudine de 7 grade, este de circa 70%. Cea mai mare problemă în Tokyo este lipsa curentului. Serviciile de transport sunt foarte limitate, chiar şi în centrul oraşului Tokyo. Stocurile de alimente reprezintă o altă problemă serioasă, fiind pe punctul de a fi epuizate. Aproape toate rafturile din magazine sunt goale. Oamenii se pregătesc pentru situaţii de urgenţă şi cumpără produse alimentare şi apă.

UPDATE 06:15 Alerta de tsunami a fost oficial ridicată, potrivit AFP. Se pare că alerta falsă a venit de la un echipaj de pompieri care aflându-se într-un elicopter deasupra mării a văzut nişte valuri mai mari, potrivit bbc.co.uk

UPDATE 04: 35 Aproximativ 2.000 de cadavre au fost descoperite pe malurile de la Ojika Peninsula şi Minamisanriku.

UPDATE 04:28 Se pare că lovirea coastei de nord-est a Japoniei de un nou tsunami a fost o alertă falsă, potrivit bbc.co.uk.

UPDATE 04:15 coasta de nord-est a Japoniei în alertă de tsunami de 3 metri. Au început evacuările în oraşul Hachinohe. Nivelul mării a scăzut cu 5 metri în aproppiere de Fukushima, confirmând astfel sosirea iminentă a tsunamiului

Cel mai sigur bloc din România a fost construit la Iaşi. Vezi despre ce imobil este vorba (UPDATE, FOTO)

UPDATE 03:20  un nou cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade a fost simţit în Tokyo. Cutremurul a avut loc la 140 de km nord-est de capitala Japoniei, zguduind clădirile, dar fără a provoca pagube sau răniţi. Autorităţile spun că nu există nicio alertă de tsunaami, potrivit bbc.co.uk.

UPDATE 02:00 Guvernul japonez estimează că peste 46.000 de case şi clădiri au fost avariate şi alte 5,700 de structuri au fost "măturate" de ape sau s-au prăbuşit la cutremur potrivit bbc.co.uk.

UPDATE 01:40 Principala bursă din Japonia, Tokyo Stock Exchange, a anuţat că azi va fi deschisă, ca într-o zi normală. Dolarul a scăzut până la 80,60 yeni şi se apropie tot mai mult e pragul minim avut vreodată, 79,75 yeni atins în aprilie 1995. Indicele principal al bursei japoneze, Nikkei, a scăzut cu peste 5% luni dimineaţa, la 20 minute de la deschidere, în timp ce Banca centrală a Japoniei (BOJ) a anunţat că a injectat 7 mii de miliarde de yeni (85.8 miliarde de dolari) pe piaţă pentru a garanta stabilitatea financiară a ţării

UPDATE 01:25 în Japonia este prima zi de lucru după cutremur. Căutările persoanelor dispărute continuă. Potrivit agenţiei Nikkei, în zona oraşului Tokyo există numeroase întârzieri ale mijloacelor de transport în comun, iar autorităţile îi îndeamnă pe muncitori să stea acasă, pe cât posibil, pentru a mai economisi energia electrică

UPDATE 00:30 Furnizorul de electricitate din Japonia Tokyo Electric Power (Tepco) a anunţat că va introduce un plan de economisire a curentului electric începând cu luni, 14 martie, la ora locală 10:00. Iniţial programul de întrerupere a curentului trebuia să înceapă de dimineaţă de la ora 6:20, dar autorităţile au decis să amâne cu câteva ore deoarece cererea a fost mai mică decât se aşteptau.

UPDATE 19.20 Vladimir Jirinovski propune strămutarea japonezilor în zone nelocuite din Rusia. În prezent vicepreşedinte al Dumei de Stat ruse, Jirinovski consideră că seismul violent urmat de un tsunami care a devastat zone întinse ale litoralului nipon demonstrează că japonezii trebuie să-şi părăsească ţara dacă vor să supravieţuiască. "Este vorba despre o ameninţare cu dispariţia naţiunii japoneze într-un viitor apropiat", a spus el. "Avem suficient loc, putem găsi unde să folosim" forţa de muncă, a adăugat liderul naţionalist rus. "Nu este vorba despre împărţirea insulelor, propunem evitarea unei catastrofe umanitare. Dacă merg acolo sau unde există spaţiu, construiesc, se instalează, nu ne vor deranja, iar Rusia va avea de câştigat găzduind un popor atât de muncitor", a mai spus el, citat de AFP.

UPDATE 17.15 ONU: Aproape 600.000 de persoane au fost evacuate în Japonia, iar 3.000 au fost salvate. "Aproximativ 380.000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate de cutremur şi tsunami şi au fost adăpostite în 2.050 centre de evacuare", informează un comunicat al biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. ONU precizează că  "multe regiuni aflate de-a lungul litoralului nord-estic rămân izolate şi inaccesibile", iar operaţiunile de salvare se desfăşoară cu dificultate din cauza replicilor seismice, a alertelor de tsunami şi a incendiilor. Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, "autorităţile au evacuat alte 210.000 de persoane din apropierea centralei nucleare Fukushima".

UPDATE 17.03 Daunele provocate de cutremurul din Japonia ar putea ajunge la aproximativ 35 de miliarde dolari, consideră experţii AIR Worldwide, o companie americană de evaluare a riscurilor. Nu au fost luate în calcul şi daunele provocate de tsunamiul care a urmat cutremurului cu magnitudinea de 9 grade. "Operaţiunile de salvare sunt încă în curs de derulare, iar evaluarea daunelor abia începe şi există un mare grad de incertitudine privind parametrii daunelor seismului", subliniază analiştii, citaţi de AFP.

UPDATE 15.50 Vulcanul Shinmoedake situat în sud-vestul Japoniei, pe insula Kyushu, la altitudinea de 1.420 de metri a erupt după o pauză de 52 de ani. El s-a reactivat în luna ianuarie, iar astăzi, la două săptămâni după o erupţie similară, vulcanul a proiectat, fragmente de rocă şi cenuşă până la altitudinea de 4.000 de metri, informează autorităţile japoneze, citate de AFP. Accesul în zonă a fost restricţionat. 

UPDATE 15.30 Parisul le-a recomandat cetăţenilor francezi din regiunea Tokyo să părăsească regiunea câteva zile dacă nu au motive speciale pentru a rămâne. Recomandarea oficialilor de la Paris a fost dată din cauza riscurilor apărute în urma cutreburelor şi problemelor apărute centrala nucleară de la Fukushima, informează AFP. Potrivit ambasadei Franţei, sunt posibile două scenarii. Primul, cel mai privilegiat, ar fi restabilirea controlului asupra centralelor unde sunt probleme. "Scenariul cel mai grav ar fi o explozie la un reactor care să împrăştie particule radioactive. Aceste particule ar putea ajunge la Tokyo în doar câteva ore, în funcţie de direcţia şi de viteza vântului. În acest caz ar exista riscul contaminării radioactive", precizează ambasada.

UPDATE 15.10 Cel mai recent bilanţ oficial anunţă cel puţin 1.217 morţi în urma cutremurului  şi valului devastator din Japonia. Alte sute de persoane sunt în continuare dispărute, anunţă autorităţile japoneze, citate de CNN.

UPDATE 15.02 Japonia a cerut Rusiei suplimentarea gazului furnizat.
Arhipelagul nipon se confruntă cu probleme energetice, informează autorităţile de la Moscova, citate de AFP. De altfel, încă de ieri, premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că tot ajutorul necesar va fi acordat Japoniei. Vicepremierul rus responsabil de Energie, Igor Secin a declarat că Rusia este pregătită să suplimenteze şi exporturile de cărbuni către Japonia.

UPDATE 14.52 Banca Japoniei se va angaja luni să asigure toate fondurile necesare prevenirii destabilizării pieţelor şi sistemului bancar, transmite Reuters. Analiştii nu prevăd turbulenţe în sistemul financiar nipon. Prioritatea instituţiei este de a se asigura că băncile comerciale din zonele afectate de cutremur şi de valurile tsunami să nu rămână fără lichidităţi în cazul în care clienţii îşi vor retrage economiile.

UPDATE 14.30  MAE: Nu sunt "semnalări" că există români printre victimele din Japonia Ministerul român de Externe a anunţat că până în acest moment nu a primit "semnalări" că printre victimele cutremurului ar fi şi români. Ambasada României la Tokyo este în permanentă legătură cu autorităţile japoneze, atât la nivel local, cât şi central, pentru primirea de informaţii privind cetăţenii români.

UPDATE 14.20 Autorităţile nipone lansează avertismente repetate privind posibilitatea întreruperii energiei electrice în întreaga Japonie din cauza suspendării activităţii mai multor centrale nucleare.

UPDATE 14.06 Agenţia meteorologică japoneză a avertizat în legătură cu noi replici seismice cu magnitudinea de până la 7 şi posbile tsunamiuri.

UPDATE 14.02 Stocurile de alimente şi benzine sunt pe punctul de a fi epuizate în Sendai, cel mai apropiat oraş de epicentru. Cei care au supravieţuit cutremurului şi au ales să rămână în oraş au stat şi două ore la cozi în supermarketuri, potrivit CNN.

UPDATE 13.20 Cel puţin 49 de ţări, inclusiv România, au făcut propuneri pentru oferirea de asistenţă Japoniei. Statele Unite au trimis câteva nave în largul Japoniei, echipe de căutare şi salvare, precum şi experţi în decontaminare.

UPDATE 13.10 Se aşteaptă ca numărul morţilor în urma cutremurului şi a tsunami-ului să depăşească cifra 10.000, transmite postul de televiziune NHK.

UPDATE 13.00 Premierul Naoto Kan a lansat un apel către cetăţeni "să creeze o nouă Japonie". Potrivit acestuia, Japonia se confruntă cu cea mai gravă criză după al II-lea Război Mondial.

UPDATE 12.45 Postul NHK: 310.00O persoane au fost salvate de către echipele de intervenţie.

UPDATE 12.15 Un japonez în vârstă de 60 de ani a fost salvat duminică, la 15 kilometri în largul coastelor japoneze, după ce a a stat agăţat de o bucată din acoperişul unei case distruse. Vezi aici detalii.

UPDATE 12.00 Yukio Edano consideră că seismul ar urma să aibă "un impact considerabil asupra activităţilor economice ale unui mare număr de sectoare".

UPDATE 11.30 Guvernul a decis dublarea efectivelor armatei implicate în misiuni de găsire a supravieţuitorilor, astfel că cel puţin 100.000 de militari japonezi, 300 de aeronave şi aproximativ 40 de bărci participă la operaţiunile de salvare, scrie El Pais.

UPDATE 10.20 Premierul Naoto Kan a cerut intensificarea la "maximum" a eforturilor angajate de autorităţi pentru salvarea de vieţi omeneşti.

UPDATE 9.40 Şeful poliţiei din prefectura Miyagi a anunţat că a declarat că "nu are nici o îndoială" că numărul victimelor va ajunge la 10.000 numai în prefectura aflată în nord-estul Japoniei, relatează agenţia Kyodo.

UPDATE 9.07 Poliţia a descoperit peste 200 de victime în localitatea Higashimatsushima din prefectura Miyagi. Conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor anunţate de poliţie şi presă, peste 3.000 de persoane au murit sau sunt date dispărute în urma catastrofei de vineri.

Agenţia Kyodo a afirmat că 1.167 de persoane sunt date dispărute în prefectura Fukushima, în timp ce poliţia a anunţat descoperirea a 200 - 300 de victime pe o plajă din Sendai şi a altor 300 - 400, în portul Rikuzentakata.

UPDATE 8.30 Poliţia a anunţat că cel puţin 900 de persoane au murit.

UPDATE 7.18 AIEA anunţă un mort şi 11 răniţi în explozia de sâmbătă de la Fukushima. Totodată, guvernul nipon a anunţat că este posibil ca la reactoarele 1 şi 3 ale centralei să se fi declanşat un proces de fisiune nucleară.

UPDATE 6.30 O femeie prinsă într-un spital din centrul oraşului Sendai a cerut lumii întregi ajutor, printre lacrimi.

"Într-un fel, putem rezista aici, sper. Nu avem nici electricitate, apă sau gaze... dar vă rog, ajuta-ţi oamenii care şi-au pierdut casele şi pe cei care s-au refugiat pe acoperişurile clădirilor, cerând ajutor." Yasue Schumaker a declarat pentru CNN.

"Avem nevoie de ajutorul ţărilor străine", a spus ea printre lacrimi. "Suntem într-o situaţie de urgenţă, vă rugăm să ne ajutaţi!"

UPDATE 6.00 Numărul decedaţilor a crescut la 763, potrivit agenţiei naţionale de poliţie din Japonia. 639 persoane sunt date dispărute şi 1419 sunt rănite.

UPDATE 5.15 Agenţia Kyodo anunţă că autorităţile japoneze au crescut magnitudinea cutremurului de la 8,8 grade pe scara Richter la 9,0 grade.

UPDATE 3.00 O replică a cutremurului de 8,9 grade s-a simţit cu puţin timp în urmă, în Sendai. Japonezii sunt obişnuiţi cu cutremurele, însă sunt speriaţi de posibilitatea ca acestea să creeze tsunami. De la cutremurul iniţial şi până acum s-au simţit 250 de replici, cu intensitate între 5, 0 şi 6,0 grade pe scara Richter.

UPDATE 00.50 Şase echipe canine, care fac parte din County Task Force 2 din Los Angeles, instruite să căute supravieţuitori, au fost trimise în Japonia. Echipa de 72 de membri a fost trimisă în zona dezastrului.

UPDATE 00.10 Tokyo Disneyland şi Tokyo Disney Sea au fost închise sâmbătă pentru a fi efectuate verificări de urgenţă privind siguranţa, raportează Kyodo News. Operatorul a declarat că închiderea va dura, probabil, aproximativ 10 zile.

UPDATE 20.30  Japonia a mobilizat 50.000 de militari şi membri ai serviciilor de intervenţie pentru a acorda asistenţă supravieţuitorilor, relatează AFP. citată de Mediafax. În Japonia încep să ajungă şi echipe internaţionale. Statele Unite au trimis în regiune mai multe nave, inclusiv două portavioane, pentru a participa la operaţiunile de salvare.

ONU a anunţat că o echipă formată din şapte experţi specializaţi în activităţi de evaluare şi coordonare în caz de catastrofă va ajunge la faţa locului, pentru a ajuta autorităţile japoneze să coordoneze activitatea echipelor internaţionale.

Guvernul japonez a acceptat deja oferte de asistenţă din partea Australiei -72 de specialişti, Statelor Unite -200 de experţi, Coreei de Sud, Noii Zeelande, Germaniei, Singapore şi Mexicului (145 de experţi în total), în timp ce China şi Uniunea Europeană pregătesc alte oferte de sprijin, a precizat ONU. Franţa, Marea Britanie şi Elveţia au anunţat că vor trimite echipe de intervenţie specializate.

UPDATE 19.05 În continuare 5,1 milioane de familii nu au curent electric, japonezii sunt sfătuiţi să economisească energia, potrivit BBC.

Mărturii ale românilor prinşi în mijlocul „apocalipsei” din Japonia

Studenţii japonezi din Iaşi sunt disperaţi: Nu reuşesc să dea de rudele din zona distrusă de cutremur

UPDATE 19.00 Campionatele mondiale de patinaj artistic, prevăzute pentru perioada 20-27 martie la Tokyo, se menţin în datele şi locaţia iniţiale, în pofida seismului şi tsunami, a anunţat Federaţia internaţională de patinaj (USU)

UPDATE 18.50 AFP publică un nou bilanţ provizoriu: 1.800 de persoane au murit sau sunt date dispărute.

Peste 160 de replici au avut loc de vineri până sâmbătă ca urmare a seismului. O replică seismică având magnitudinea preliminară de 6 s-a produs sâmbătă în apropiere de centrala nucleară Fukushima Nr.1 din Japonia, afectată deja de o explozie, care a distrus acoperişul şi zidurile acesteia. Mai mulţi salariaţi ai centralei au fost răniţi în explozie. Vezi aici detalii

Deşi autorităţile nipone au dat asigurări că  la carcasa reactorului nu s-au produs pagube şi că radiaţiile au scăzut după explozie, japonezii trăiesc acum cu teama că se va produce un accident nuclear major la centrala nucleară situată la 250 km de Tokio.

Premierul Naoto Kan a afirmat că seismul şi valurile de tsunami constituie "un dezastru naţional fără precedent" şi a îndemnat populaţia din regiune la calm.

Anterior, purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, afirmase că "este cel mai puternic seism din era Meiji (1868 - 1912)".



În localităţile devastate de-a lungul coastei Pacificului sâmbătă domnea  o stare ciudată de calm, relatează AFP. Oraşe întregi au fost acoperite de ape. Maşinile au fost proiectate pe faţadele caselor, aruncate chiar pe acoperişuri, de către forţa valurilor venite dinspre ocean, care au pătruns uneori chiar până la cinci kilometri pe uscat.

Potrivit poliţiei, peste 215.000 persoane au fost evacuate spre adăposturi în nordul şi estul ţării, iar conform agenţiei Kyodo, peste 3.400 de case au fost distruse.

50.000 de soldaţi şi forţe de intervenţie, 190 de avioane şi zeci de nave au fost mobilizate în zonele sinistrate de pe coasta Pacificului.

În urma seismului, cel puţin 5,6 milioane de familii au rămas fără curent electric, iar compania Tepco a avertizat că s-ar putea întrerupe alimentarea cu electricitate în capitală şi în împrejurimi. Un milion de familii au rămas fără apă potabilă.

Totodată, armata americană a fost chemată în ajutor pentru a transporta la bordul avioanelor soldaţi şi vehicule, iar navele Flotei a 7-a urmau să participe la operaţiuni de căutare a supravieţuitorilor pe mare, alături de marina niponă.

Seismul cu magnitudinea de 8,9 s-a produs vineri la ora locală 14,46 (07.46 ora României) la o adâncime de 24,4 kilometri şi la o distanţă de o sută de kilometri în largul prefecturii Miyagi. Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.

De asemenea, un bărbat de 25 de ani s-a înecat vineri seară în California, luat de un val de tsunami.

image

Vezi aici ce s-a întâmplat de vineri până sâmbătă după-amiază în Japonia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite