Posibile scurgeri de radiaţii de la reactorul 3 al centralei de la Fukushima. Nivelul de risc de accident nuclear ar putea fi ridicat la 6 din 7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuva reactorului 3 al centralei nucleare japoneze Fukushima, afectată în urma cutremurului şi tsunamiului din 11 martie, ar putea fi avariată, motiv pentru care sunt posibile scurgeri de radiaţii.

UPDATE 13:58 Agenţia japoneză de securitate nucleară nu exclude posibilitatea de a schimba încadrarea accidentului nuclear de la Fukushima de la 5, cât este în prezent, la 6, pe o scară de la 0 la 7.

Echipa de muncitori de la centrala nucleară Fukushima Daichii continuă vineri operaţiunile de răcire a trei reactoare, respectiv 1, 2 şi 4.

La reactorul 3 aceste operaţiuni au fost oprite după ce doi angajaţi au fost internaţi cu arsuri cauzate de radiaţii, după ce au intrat în contact cu apa. Reactorul 3 este singurul care foloseşte plutoniu în combustibil, mai toxic decât uraniul folosit în celelalte reactoare.

Un reactor este considerat stabilizat când temperatura ajunge la 100 de grade Celsius. În acestă săptămână, în interiorul reactoarelor nucleare s-au înregistrat şi 400 de grade.

"Este posibil să fi existat o scurgere de radiaţii la reactorul 3", a declarat Hidehiko Nishiyama, un purtător de cuvânt al agenţiei japoneze pentru securitate nucleară şi industrială.

Încercările de a repune în funcţiune centrala nucleară de la Fukushima, grav avariată de cutremur, sunt încetinite de incendiile şi scurgeri de materiale toxice. Aproape 4.000 de tone de apă au fost aruncate peste reactorul cu numărul 3, de cinci ori mai mult decât apa aruncată pe oricare dintre celelalte cinci unităţi, potrivit guvernului japonez.

Doi angajaţi ai centralei au fost internaţi, joi, cu arsuri cauzate de radiaţii, după ce au intrat în contact cu apa de la Fukushima, care s-a dovedit a avea o radioactivitate de 10.000 de ori mai mari decât apa folosită de obicei la răcirea reactorului, a declarat, astăzi, Nishiyama. Cei doi bărbaţi au fost internaţi la Institutul Naţional de Ştiinţe Radiologice al Japoniei, după ce au stat în apă până la glezne timp de 40-50 de minute. Unul dintre ei, trecut de 30 de ani, a fost expus la 180,7 milisiverţi, iar celălalt, trecut de 20 de ani, la 179,37 milisiverţi, în contextul în care o persoană dintr-o ţară industrailizată este expusă în general la 3 milisiverţi de radiaţii pe an.

Reprezentanţii companiei care operează centrala nucleară Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), au declarat că au fost găsite opt materiale radioactive diferite în apa  din turbina aflată la subsolul clădirii, acolo unde angajaţii au încercat să conecteze un cablu electric.

Apă radioactivă

Planul companiei Tokyo Electric Power este de a scoate apa radioactivă din turbina reactorului 3, dar încă nu se ştie cum sau când va avea loc o astfel de încercare.

Cutremurul urmat de tsunami a lăsat centrala nucleară de la Fukushima fără energia electrică necesară răcirii barelor de combustibil nuclear. Japonia a recomandat astăzi mai multe persoane care locuiesc în apropierea centralei nucleare de a evacua, deoarece bunurile de bază sunt în furnizarea de scurte, în acelaşi timp asigurându-le că nivelurile de radiaţie nu au crescut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite