ASN: Posibile contaminări cu substanţe radioactive până la o sută de kilometri distanţă de centrala Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, compania Tokyo Electric Power Co., a anunţat luni că din reactorul 3 iese fum şi că personalul a fost evacuat temporar, informează Kyoto News. Şi de la reactor 2 s-au observat ridicându-se nori de fum.

UPDATE 18:50 O altfel de mafie: Yakuza asigură ordinea laolaltă cu poliţia din Japonia şi împarte tone de alimente

Poliţia primeşte o mână de ajutor în menţinerea ordinii de la cele trei formaţiuni care alcătuiesc temuta mafie japonează, cunoscută sub numele Yakuza. Toate cele trei grupări mafiote - Yamaguchi-gumi, Sumiyoshi-kai, şi Inagawa-kai - au organizat patrule pentru a se asigura că  "niciun jaf sau furt" nu va avea loc, scrie Slate Magazine.

UPDATE 18:00 Autoritatea americană de reglementare în domeniul nuclear (NRC) consideră "mai stabile" reactoarele 1, 2 şi 3 ale centralei de la Fukushima , deşi "au suferit daune la nivelul reactoarelor". "Astăzi situaţia pare mai stabilă la reactoarele 1, 2 şi 3 datorită injectării de apă de mare pentru a permite răcirea", a declarat Bill Borchardt, directorul executiv al NRC

UPDATE 17:40 Autoritatea pentru siguranţă nucleară franceză : Este posibil să fi existat contaminări cu substanţe radiactive până la o sută de kilometri distanţă de centrală

Un reprezentant al Autorităţii pentru siguranţă nucleară franceză (ASN) este de părere că din cauza vremii este posibil să fi avut loc contaminări până la o sută de kilometri distanţă de centrala nucleară de la Fukushima.

Din cauza emisiilor radioactive, zona în care se află centrala nucleară Fukushima va trebui tratată "zeci şi zeci de ani", a avertizat luni (ASN), informează luni AFP.

ASN precizează că scurgerile de radiaţii sunt "importante şi se aşteaptă ca aceastea să continue".

Emisiile sunt legate pe de o parte de "decompresii voluntare"- emisii de vapori conţinând particule radioactive - destinate scăderii presiunii în reactoarele avariate pentru a evita ca incinta lor fie afectată, iar pe de altă parte este vorba de "scurgeri" a căror origine este încă neprecizată, potrivit ASN.

UPDATE 14:50 TEPCO a trucat rapoartele privind controalele la centrala de la Fukushima. Japonia declanşează o anchetă

UPDATE 13:10 Noi restricţii privind comercializarea unor produse alimentare din cauza radiaţiilor

Guvernul japonez a interzis comercializarea laptelui şi a unor legume provenind din patru prefecturi situate în apropierea centralei nucleare de la Fukushima, deaorece au fost depistate niveluri anormale de radioactivitate.

Urme de iod radioactiv au fost depistate sâmbătă în apa de la robinet la Tokyo şi în împrejurimi. De asemenea, un nivel radioactiv care depăşea de trei ori limita legală a fost înregistrat în apa dintr-un sat situat la 40 de kilometri de centrala de la Fukushima.

UPDATE 12: 55 Un fum alb a început să se ridice de la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, în timp ce la reactorul 3 nu se mai vede fum, au anunţat presa şi Agenţia pentru siguranţă nucleară, relatează AFP.

"La ora 15:55 (06:55 GMT) am primit o informaţie, conform căreia un fum gri se observă în dreptul acoperişului reactorului nr. 3. Am ordonat evacuarea lucrătorilor care se aflau în apropierea obiectivului", a declarat un responsabil al TEPCO.

Oficialii japonezi au subliniat că nu a fost detectată o creştere a nivelului de radiaţii şi că încearcă încă să determine de unde provine fumul.

Reactorul 3 a fost cel mai afectat în urma seismului de 9 grade urmat de tsunami din 11 martie. În urma unei explozii de hidrogen care a avut loc la începutul săptămânii trecute acoperişul clădirii superioare a fost în întregime distrus.

Temerile cu privire la radiaţii au crescut după ce în zonele afectate de cutremur a plouat torenţial. Din acest motiv, nici elicopterele cu provizii nu au putut decola. Vremea l-a forţat pe prim-ministru Naoto Kan să-şi anuleze o vizită planificată într-o zonă aflată la doar 20 de kilometri de centrala  Fukushima, unde muncitorii încă aruncă apă de mare pentru a preveni supraîncălzirea barelor de combustibil uzat.

Reactorul conţine combustibil MOX, un amestec de oxizi de plutoniu şi uraniu, rezultat al operaţiunii de reciclare, deşeuri considerate mai nocive decât acelea care provin de la combustibilul pe bază de uraniu, informează AFP.

Eliberări de emisii radioactive au avur deja loc. Astfel de substanţe au fost depistate în alimente şi în apă, însă autorităţile nipone afirmă că nu prezintă niciun risc pentru sănătatea omului.

Premierul Naoto Kan a luat, luni, măsuri pentru reconstrucţia regiunii de nord-vest devastată de puternicul seism care a avut loc pe 11 martie. Bilanţul provizoriu al catastrofei care a lovit Japonia este de peste 21.500 de morţi şi dispăruţi, din care 8.649 decese, conform poliţiei nipone.

Ştire în curs de actualizare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite