"Oferta" TEPCO pentru oamenii afectaţi de radiaţiile de la Fukushima: 12$ de persoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conştient de impactul crizei de la centrala nucleară Fukushima asupra vieţii oamenilor şi asupra condiţiilor de existenţă, proprietarul centralei, TEPCO, a oferit o compensaţie care ajunge la circa 12 dolari de persoană.

Un oficial al Tokyo Electric Power Company a declarat că "oferta" este valabilă pentru zece comunităţi din preajma centralei. Un oraş a refuzat deja banii, pe motiv că suma este prea mică pentru a compensa reducerea drastică a calităţii vieţii.

"Oamenii noştri suferă şi, din păcate, tot ceea ce am construit s-a dus. Unde sunt scuzele directe? Pentru că banii cu siguranţă nu acoperă prea mult", a declarat primarul Tamotsu Baba.

TEPCO susţine că banii reprezintă mai degrabă un cadou simbolic, nu o compensaţie pentru pierderile suferite ca urmare a accidentului de la centrala nucleară Fukushima. Reprezentanţii companiei, însă, promit că se va face o evaluare a prejudiciului creat prin contaminarea radioactivă a zonelor de lângă Fukushima.

TEPCO a refuzat să ofere detalii cu privire la valoarea sumei oferite pentru fiecare comunitate, dar Kousei Negishi, care este managerul de afaceri pentru oraşul Namie, a spus că este vorba de circa 20 milioane de yeni - adică aproximativ 12 dolari pentru fiecare locuitor, informează CNN.

Această sumă de bani, a declarat Negishi, "nu este suficientă" şi este dificil să fie forţate guvernele locale să distribuie banii, responsabilitate care ar trebui să aparţină TEPCO.

"Nu credem că TEPCO înţelege prin ce trecem noi", a declarat Katsuya Endo, primarul de Tomioka, unul dintre oraşele care au fost evacuate din cauza scurgerilor de radiaţii de la Fukushima.

În urmă cu o aproximativ o săptămână, într-un raport al băncii americane Merrill Lynch se estima că TEPCO se va confrunta cu cereri de compensare de aproximativ 12,13 miliarde dolari, în cazul în care eforturile de revenire vor dura două luni. Suma va creşte la 36,40 miliarde de dolari dacă perioada de revenire va dura şase luni.

Guvernul japonez a ordonat evacuarea a aproximativ 78.000 de oameni pe o rază de 20 km în jurul centralei Fukushima, din cauza nivelului ridicat de radiaţii. În plus, alte câteva mii de persoane au fost afectate din cauza interzicerii pescuitului în zonă sau restricţiilor de vânzare a fructelor sau legumelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite