FOTOGALERIE Victimele cutremurului şi tsunami-ului din Japonia, înmormântate în gropi comune, contrar tradiţiei budiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o ţară în care cadavrele sunt, în general, incinerate, japonezii au fost nevoiţi să renunţe la una dintre cele mai sacre tradiţii budiste, după ce seismul şi tsunamiul din 11 martie a lăsat crematoriile fără combustibil.

Victimele tsunamiului şi cutremurului au fost puse în sicrie de lemn confecţionate de soldaţi, şi apoi coborâte în gropi comune. O astfel de înmormântare ar fi de neconceput în Japonia, într-o perioadă normală, mai ales că, de cele mai multe ori, în Japonia este interzisă prin lege îngroparea morţilor.

De obicei, înmormântarea este un ritual elaborat, care presupune spălarea, îmbrăcarea şi incinerarea, după care cenuşa este aşezată în cripte de familie din apropierea templelor budiste.



Gropile comune săpate în grabă şi utilajele reprezintă un "ritual" improvizat greu de suportat pentru rudele victimelor.

image



"Ne-au spus de la primărie că nu au avut resurse şi că dacă dorim să ne incinerăm rudele decedate să mergem la Yamagata, la 80 km depărtare - prea departe în condiţiile în care benzina se găseşte atât de greu. Dar acesta este doar un mormânt temporar. Guvernul ne-a promis că în circa doi ani cei decedaţi vor fi incineraţi pentru a putea fi mutaţi în cripta familiei", a declarat Mori, care şi-a pierdut soţul, fiul şi o nepoată.

Sâmbătă, în Yamamoto a avut loc prima înmormântare în masă. Într-un oraş cu  aproximativ 16.700 de persoane, 1.000 au murit sau sunt de negăsit.

image
image

Un preot budist şi-a cerut scuze pentru condiţiile în care oficiază ceremonia, în timp ce rudele celor decedaţi pun în sicrie  saci cu obiectele celor dragi.



Oficialii au subliniat caracterul temporar al mormintelor şi au spus că nu prea au avut de ales având în vedere numărul mare al cadavrelor. Numărul oficial al morţilor, în urma cutremurului şi tsunami-ului, a trecut de 10.100, în timp ce peste 17.000 de persoane încă sunt date dispărute.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite