WikiLeaks: Japonia ştia de problemele existente la centralele nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile nipone au fost avertizate, în 2008, de un expert al AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) în legătură cu probleme de securitate pe care le au centralele lor nucleare, potrivit unei depeşe diplomatice expediate de la Ambasada SUA din Tokyo în 2008 şi  dată publicităţii de site-ul WikiLeaks.

Expertul AIEA îşi exprima, în urmă cu trei ani, îngrijoarea în legătură cu faptul că sistemul de administrare a centralelor nucleare în Japonia a fost reevaluat doar de trei ori în ultimii 35 de ani şi că reactoarele nu sunt proiectate pentru a rezista la cutremure mari, informează Agerpres, citând Daily Telegraph.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, centrala nucleară Fukushima-1, unde au fost înregistrate, până acum, explozii la trei reactoare şi incendii la un altul, a fost proiectată să facă faţă unui seism cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, în condiţiile în care dezastrul de la 11 martie a avut o magnitudine de 9 grade.

Autorităţile japoneze au promis atunci că vor lua măsuri pentru sprorirea securităţii. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri au fost luat şi dacă au şi ajutat în realitate.

Centrala de la Fukushima a fost construită în urmă cu 40 de ani. Din documentele publicate de WikiLeaks reiese că Japonia are probleme şi la centralele mai noi, respectiv la sistemul de siguranţă în prelucrarea combustibilului.

Într-o altă depeşă este citat un parlamentar nipon care, în octombrie 2008, într-o discuţie cu diplomaţi americani, a dezvăluit că Executivul ascunde informaţii privind defecţiuni produse la centralele nucleare.

De asemenea, telegrama publicată de WikiLeaks relevă că guvernul nipon s-a opus aplicării unei decizii judiciare privind închiderea unei centrale nucleare în vestul ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite