Un angajat la centrala de la Fukushima era plătit cât unul de la un fast food în Tokyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o săptămână înainte de seismul urmat de valuri tsunami, centrala nucleară de la Fukushima îşi plătea angajaţii responsabili cu lucrările de întreţinere 11 dolari pe oră. Salariul era similar cu cel oferit pentru slujbele la jumătate de normă în lanţurile de restaurante fast food din Tokyo, scrie Bloomberg.

Un calcul sumar arată că pentru un program de opt ore, cinci zile pe săptămână, un angajat ar fi câştigat cu aproximaţie 2.100 de dolari. Deşi pentru un muncitor român suma este una consistentă, înainte de dezastru pentru nivelul economiei nipone nu reprezenta o performanţă. 

Potrivit Bloomberg, salariul plătit pentru întreţinerea reactoarelor de la Fukushima, unui angajat cu normă întreagă, arată clar declinul economic al regiunii Tohoku. Experţii au atras atenţia că oraşele din nordul Japoniei s-ar putea să nu-şi mai revină niciodată.

Ei au recomandat autorităţilor, ca măsuri ce ar putea ajuta regiunea, după ce vor fi refăcute casele, construirea unui nou aeroport internaţional la Sendai, drumuri mai bune şi o reţea de telecomunicaţii puternică.

Guvernul japonez a estimat pagubele catastrofei la 295 miliarde dolari. Potrivit autorităţilor, aproximariv 13.000 de oameni au murit, alţi 14.000 sunt daţi dispăruţi, iar 150.000 locuiesc în adăposturi după ce au fost evacuaţi. Peste 200.000 de clădiri au fost distruse în totalitea sau parţial şi multe fabici au fost închise. Printre acestea sunt şi cele ale companiilor mari ca Sony, Toyota Motor sau Sapporo Holdings.

Produsele din zona Fukushima, din nou în magazine

La o lună de la producerea dezastrului, producătorii auto Toyota şi Nissan au anunţat că-şi reiau activitatea la toate uzinele din Japonia. Cele două companii estimează că producţia va fi redusă la jumătate. Specialiştii nu sunt însă foarte optimişti.

În ciuda asigurărilor premierului Naoto Kan, că Japonia va redeveni o ţară înfloritoare, un raport guvernamental arată că economia este în stare gravă şi nu-şi va reveni prea devreme. Catastrofa a dus la restricţionarea energiei electrice, la închiderea uzinelor şi a alungat turiştii.

În încercarea de a normaliza situaţia în ţară, Guvernul de la Tokyo a ridicat interdicţia asupra unora dintre produsele alimentare din zona Fukushima. Laptele sau spanacul, din regiunea centralei nucleare vor reveni pe rafturile magazinelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite