TEPCO a trucat rapoartele privind controalele la centrala de la Fukushima. Japonia declanşează o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a recunoscut cu doar zece zile înaintea producerii devastatorului cutremur care a lovit Japonai pe 11 martie că a falsificat rapoartele privind controlul instalaţiilor sale, informează AFP.

Potrivit documentului trimis de TEPCO guvernului nipon, verificarea a 30 de sisteme de la centrala nucleară Fukushima Daiichi nu a avut, de fapt, loc. 

TEPCO recunoaşte şi faptul că o valvă pentru controlul temperaturii reactorului nu a fost verificată timp de 11 ani, deşi tehnicienii care efectuaseră un control de rutină au indicat contrariul. Nu au fost supuse unui control nici dispozitive care au legătură cu sistemul de răcire al grupului electrogen, în caz de avarie.

"Planul de control şi de menţinere a instalaţiilor era necorespunzător'", a stabilit Agenţia pentru siguranţă nucleară din Japonia, apreciind drept "insuficientă calitatea inspecţiilor". Agenţiei ceruse TEPCO să remedieze urgent situaţia, până pe 2 iulie.

Nu a mai fost, însă, timp. Pe 11 martie Japonia a fost zguduită de un seism cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, care a avariat serios centrala. Cutremurul a determinat oprirea celor şase reactoare ale centralei Fukushima II, întreruperea alimentării electrice, a generatoarelor electrice, oprind sistemul de răcire, fapt ce prezintă un grad sporit de pericol nuclear.

Agenţia pentru siguranţă nucleară din Japonia precizează că nu se poate determina clar "în ce măsură lipsurile referitoare la întreţinerea şi controlul instalaţiilor au influenţat sau nu cascada de probleme ce a urmat după seism", însă, precizează că va avea loc o anchetă privind responsabilitatea TEPCO, după ce situaţia de la Fukushima va fi sub control.

Nu este prima oară când centralele administrate de TEPCO au probleme în urma unor seisme. În 2007, uîn urma unui cutremur în regiunea Niigata, TEPCO a fost nevoită să oprească în mare parte funcţionarea centralei Kashiwazaki-Kariwa, care numără şapte reactoare. Compania a recunoscut ulterior că s-au înregistrat importante scurgeri radioactive.

Probleme au fost şi în urmă cu nouă ani, când TEPCO a fost obligată să-şi întrerupă temporar activitatea de inspecţie la 17 reactoare nucleare cu apă în fierbere, inclusiv două ale centralei Fukushima.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite