Salvarea centralei de la Fukushima, o bătălie pierdută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile de salvare a reactoarelor centralei de la Fukushima 1 au eşuat din cauza faptului că este practic imposibilă stoparea emisiilor radioactive, susţin experţii internaţionali.

La această concluzie a ajuns şi premierul japonez, Naoto Kan, care a afirmat, ieri, că centrala nucleară avariată din nord-estul Japoniei trebuie dărâmată. Guvernul nu exclude acoperirea acesteia cu un înveliş de beton. Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul şi proprietarul centralei Fukushima Daiichi, a apreciat drept inevitabilă dărâmarea primelor patru reactoare, după ce se vor încheia operaţiunile dificile de răcire, care ar putea dura mai multe luni. Dar preşedintele onorific al grupului, Tsunehisa Katsumata, a sugerat că reactoarele 5 şi 6, care nu au fost afectate de catastrofă, ar putea fi menţinute.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO) s-ar putea confrunta cu cereri de daune şi compensaţii în valoare totală de peste 130 miliarde de dolari dacă criza nucleară din Japonia se prelungeşte, potrivit estimărilor înaintate ieri de analişti, care fac tot mai probabilă intervenţia guvernului.

Creşteri de taxe şi impozite

Temerile investitorilor legate de viitorul TEPCO s-au accentuat după ce preşedintele companiei, Masataka Shimizu s-a internat în spital, iar compania a anunţat că împrumutul sindicalizat de 2.000 de miliarde yeni (24 miliarde de dolari) oferit de marile bănci japoneze nu va acoperi costurile tot mai mari. Astfel, naţionalizarea TEPCO pare tot mai probabilă. Analiştii consideră că o astfel de măsură nu va fi bine primită de investitori, însă va asigura cel puţin că datoriile companiei nu vor rămâne neonorate.

Guvernul japonez intenţionează să ridice nivelul unor taxe sau impozite şi să lanseze obligaţiuni de stat pentru a finanţa reconstrucţia ţării după ce cutremurele şi tsunamiul din 11 martie au lovit nord-estul ţării, scrie cotidianul „Nikkei", citat de Reuters. Cel mai probabil, notează ziariştii japonezi, ar putea fi majorată taxa pe consum sau impozitul pe venit. Potrivit „Nikkei", un proiect de lege în acest sens va fi prezentat în parlamentul nipon, în zilele următoare.

Ploaie radioactivă la New York

Urme de iod radioactiv, care se pare că provine de la centrala nucleară japoneză Fukushima 1, au fost detectate în aer şi în apa de ploaie la New York, au anunţat autorităţile locale citate de Kyodo News. Departamentul local al sănătăţii a dat asigurări că nu există niciun pericol pentru sănătatea publică.

În Statele Unite, urme de materiale radioactive care ar proveni de la centrala nucleară japoneză au fost detectate în mai multe state, printre care Hawaii, California, Nevada, Florida şi Massachusetts. Particule radioactive provenind de la centrala nucleară Fukushima au fost detectate şi în Elveţia, dar şi în alte câteva state europene. Nivelul iodului radioactiv în apa mării din preajma uzinei nucleare Fukushima 1 era, ieri, de 4.385 de ori mai mare decât limita normală, au anunţat autorităţile nipone. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite