VIDEO Povestea tragică a eroilor de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care încearcă să prevină un dezastru nuclear cred că vor muri în câteva săptămâni din cauza expunerii zilnice la radiaţii. Patru dintre cele şase reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima vor fi scoase din funcţiune şi vor fi acoperite cu beton.

Mama unuia dintre ­muncitori, în vârstă de 32 de ani, a declarat că muncitorii care încearcă să răcească reactoarele de la Fukushima se aşteaptă să moară din cauza radiaţiilor în următoarele săptămâni. „Fiul meu şi colegii lui au discutat îndelung şi au decis că vor muri dacă este nevoie pentru a salva naţiunea japoneză. Mi-a spus că s-au împăcat cu ideea că vor muri în câteva săptămâni din cauza radiaţiilor, fie mai târziu din cauza cancerului", a declarat mama tânărului pentru „Fox News".

Femeia nu şi-a dezvăluit numele, deoarece angajaţii au fost rugaţi de conducerea companiei TEPCO să nu comunice mass-mediei sau familiilor detalii despre ceea ce se întâmplă în interiorul centralei, pentru a nu răspândi şi mai mult panica în rândul populaţiei.

Cadavre iradiate

Aproximativ 1.000 de cadavre nu au fost ridicate de echipele de salvare din cauza radiaţiilor puternice la care au fost expuse. Surse din cadrul poliţiei au declarat că toate cadavrele aflate pe un perimetru de 20 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima „au fost expuse la niveluri ridicate de radiaţie". Autorităţile au decis ca acestea să nu fie colectate pentru ca poliţiştii, doctorii şi rudele celor decedaţi să nu fie expuşi şi ei inutil.

O altă problemă este provocată de incinerarea cadavrelor contaminate, deoarece particulele radioactive se pot răspândi. Pe de altă parte, autorităţile încearcă să decontamineze cadavrele expuse radiaţiilor înainte de a le îngropa. Nivelul radiaţiilor în apele subterane din jurul unuia dintre reactoare a depăşit de 10.000 de ori limita impusă de autorităţile sanitare. Iod radioactiv a fost detectat la 15 metri adâncime în apropierea centralei. Scurgerile au ajuns şi în ocean, unde nivelul radiaţiilor depăşea de 3.355 de ori limita admisă. Pescuitul în zonă a fost interzis. Oficialii TEPCO au anunţat că lupta cu patru dintre cele şase reactoare a fost pierdută.

Nemaifiind nicio şansă ca cele patru reactoare să fie reparate, compania a decis să le îngroape în beton. „Nu am putut răci reactoarele, dar vom depune toate eforturile pentru a le stabiliza", a declarat directorul Tsunehisa Katsumata. Zecile de mii de persoane evacuate din apropierea centralei nu se vor întoarce în următoarele luni înapoi, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano. Ei vor putea reveni acasă abia după ce situaţia la centrală va fi stabilizată. Ministerul Sănătăţii a anunţat că a descoperit un nivel ridicat de radiaţii în carnea de vită provenită din prefectura Fukushima. Nivelul - 510 becquereli - depăşeşte însă foarte puţin limita admisă: 500 de becquereli.

Cel mai probabil, animalele au mâncat iarbă contaminată. Autorităţile vor efectua noi teste pe carnea de vită, porc şi pui provenită din zonă. Oficialii americani i-au liniştit pe locuitorii statului Washington, asigurându-i că nivelul radiaţiilor din lapte a crescut foarte puţin şi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor, nici măcar a copiilor. Ei au mai explicat că perioada de înjumătăţire a iodului radioactiv este de opt zile, astfel că nivelul de radioactivitate va reveni la normal în foarte scurt timp. Urme de radioactivitate provenind de la centrala niponă au fost depistate şi la Moscova, dar nu prezintă niciun risc pentru sănătate, a anunţat Radon, o companie specializată în decontaminarea nucleară.

100 de ani pentru răcirea combustibilului

Un expert britanic a avertizat că „bătălia" de la Fukushima ar putea dura între 50 şi 100 de ani. John Price, fost expert în cadrul National Nuclear Corporation din Marea Britanie, este de părere că procesul de răcire completă a barelor de combustibil uzat şi de îndepărtare a lor din reactoare ar putea dura între 50 şi 100 de ani. John Price şi Laurence Williams, profesor la University of Central Lancashire, consideră că turnarea betonului peste reactoare nu reprezintă o soluţie salvatoare, notează CNN.

Cutremurul de 9 pe Richter a dus la ridicarea cu până la cinci metri a fundului mării în apropiere de epicentru, relatează postul de televiziune NHK. Potrivit datelor strânse de o echipă de cercetători japonezi, zona de ruptură tectonică are o lungime de 450 de kilometri.

1.000 de cadavre nu au fost colectate din cauza radiaţiilor la care au fost expuse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite