Fukushima: rapoarte nucleare falsificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalul de la reactorul 3 al centralei de la Fukushima a fost ieri din nou retras temporar. TEPCO, operatorul centralei nucleare Fukushima 1, a recunoscut că a falsificat un raport de control vizând instalaţiile sale.

Raportul respectiv a fost prezentat autorităţilor japoneze cu numai câteva zile înainte de accident. Compania dăduse asigurări anterior că a verificat aproximativ 30 de piese, dar acestea nu fuseseră în realitate controlate. TEPCO a recunoscut şi că un card de alimentare a unei valve de control a temperaturii reactorului nu fusese inspectat timp de 11 ani, chiar dacă tehnicienii susţinuseră contrariul.

Alte piese a căror verificare nu e neapărat obligatorie nu au fost nici ele verificate complet, printre acestea numărându-se şi elemente legate de sistemul de răcire şi grupul electrogen de urgenţă. Catastrofa de la 11 martie a provocat oprirea celor şase reactoare ale centralei Fukushima 1, întreruperea alimentării cu electricitate, defectarea generatoarelor diesel de urgenţă şi oprirea sistemului de răcire. Acest lanţ de evenimente a degenerat într-o cascadă de accidente de gravitate tot mai mare, iar echipele TEPCO se luptă cu ajutorul militarilor şi pompierilor pentru a evita ca situaţia în cel puţin patru reactoare să devină total incontrolabilă.

Şase muncitori de la centrala Fukushima au fost expuşi unor niveluri ridicate de radiaţie, dar lucrează, în continuare, în centrală, a anunţat TEPCO. Ei au fost expuşi unor radiaţii mai mari de 100 de milisieverţi. Doza admisibilă în situaţii normale este de 50 de milisieverţi. O nouă linie de electricitate instalată vineri permite realimentarea cu energie electrică a instalaţiilor de la reactorul 2, dar instalaţiie nu au fost încă repornite.

Românii plătesc avionul

Statul român acoperă doar o parte din costul de transport al cetăţenilor români din Japonia care vor să revină în ţară, iar aceştia trebuie să suporte, la rândul lor, anumite cheltuieli, prin angajamente de plată."Nu pot fi făcute acte de caritate pe bani publici", a afirmat premierul Emil Boc, întrebat de jurnalişti cum comentează faptul că mulţi dintre românii din Japonia s-au plâns că nu au avut bani pentru transport, deşi au dorit să revină în ţară.
Premierul a explicat că suma aferentă deplasării avionului până la Tokyo este suportată de statul român, iar pasagerii trebuie să suporte, la rândul lor, o parte din cheltuieli, dar prin angajamente de plată, nu prin achitarea efectivă a banilor la momentul urcării în avion.

Mafia umanitară

Temuta mafie japoneză Yakuza a trimis sute de tone de alimente şi alte bunuri persoanelor afectate de cutremur şi de tsunami. „Acum nu mai suntem yakuza, katagi (cetăţeni obişnuiţi) sau gaijin (străini). Toţi suntem japonezi şi trebuie să ne ajutăm unul pe altul", a declarat un membru al mafiei. Yakuza a furnizat bunuri şi ajutor şi după cutremurul de la Kobe, din 1995. Despre mafia japoneză circulă multe legende. După al Doilea Război Mondial, SUA ar fi apelat la serviciile Yakuza pentru a împiedica comunizarea Japoniei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite