Experţi: Japonia ar avea nevoie de cel puţin cinci ani pentru a îşi reveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile nipone vor avea nevoie de cel puţin cinci ani şi de 180 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia Japoniei, devastată de cutremurul de 9 grade din 11 martie şi de valul seismic de peste 10 metri ce a urmat, relatează Kyodo, citând media de la Tokyo.

Unii experţi estimează că dezastrul va costa ţara aproximativ 3% din PIB, compărând amploarea lucrărilor viitoare cu reconstrucţia Japoniei de după cel de-Al Doilea Război Mondial

Autorităţile japoneze nu au dat publicităţii încă nici măcar suma aproximativă a pagubelor provocate de seism şi tsunami.

În cele patru cele mai afectate prefecturi în urma dezastrului - Iwate, Miyagi, Fukushima şi Ibaraki se situează majoritatea întreprinderilor industriale de pe teritoriul arhipelagului nipon. Cele patru prefecturi asigură 6% din PIB-ul Japonia.

Ca urmare a incendiilor, şase rafinării capabile sa proceseze 1,4 milioane de barili de petrol pe zi (echivalentul a aproximativ o treime din capacitatea de rafinare a ţării) au fost închise.

Totodată, Compania Nippon Steel din prefectura Iwate şi-a suspendat activitatea după tsunami, după ce mai multe unităţi ale sale de producţie au fost inundate. Şi fabrica Sumitomo Metal Industries din prefectura Ibaraki şi-a stopat producţia.

Penele dese de curent au condus la închiderea mai multor unităţi de producţie de către Sony sau Toshiba. Toţi producătorii de autoturisme din Japonia, inclusiv Toyota Motor, au stopat procesul de asamblare la toate unităţile lor de pe teritoriul Japoniei.

Un raport de luni al Nomura Holdings arăta că dezastrul produs de cutremur şi valul tsunami ar putea avea un impact de 0,3% asupra economiei Japoneze, în condiţiile în care deficitul de energie electrică duce la scăderea producţiei industriale.

Marţi, Reuters relata că întreruperea livrărilor de cipuri din Japonia, chiar şi numai câteva săptămâni, poate duce la creşterea preţurilor şi la un deficit de aparate iPad şi alte tablete, smartphome şi computere timp de mai multe luni, posibil până în trimestrul al treilea.

Cutremurul de 9 grade din 11 martie care a lovit nord - estul Japoniei, urmat de tsunami, a provocat moartea a 5.178 de persoane şi dispariţia altor 8.606, potrivit unui nou bilanţ oficial provizoriu, stabilit joi de poliţia naţională.

Japonezii sunt în stare de alertă din cauza centralelor nucleare de la Fukushima, unde mai multe explozii şi incendii au dus la eliberarea de radiaţii în atmosferă, iar nivelul acestora creşte alarmant.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite