BM: Economia Japoniei, afectată cu 235 de miliarde de dolari în urma seismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială a anunţat luni că seismul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator, care au lovit Japonia la 11 martie ar putea costa economia acestei ţări 235 de miliarde de dolari (165 miliarde de euro), reprezentând 4% din producţia sa naţională, relatează AFP.

"Dacă ne raportăm la experienţa trecută, creşterea reală a PIB-ului va fi afectată negativ la jumătatea lui 2011", a afirmat Banca Mondială în ultimul său raport asupra economiei din Asia de Est şi Pacific.

Creşterea ar urma să fie reluată în trimestrele următoare, când eforturile de reconstrucţie, ce ar putea dura cinci ani, se vor accelera, a adăugat instituţia financiară.

Bilanţul oficial al seismului din Japonia a ajuns duminică la 8.133 de morţi şi 12.272 de dispăruţi, potrivit Poliţiei Naţionale, citate de Kyodo.

Apă contaminată cu iod radioactiv

Japonia se confruntă în prezent şi cu riscul contaminării radioactive ca urmarea  problemelor de la centrala Fukushima.

Cele două centrale nucleare din Japonia  aparţinând Tepco, la Fukushima (250 de kilometri la nord-vest de Tokyo), care totalizează zece reactoare, sunt oprite de la cutremurul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator, înregistrate la 11 martie, care au produs avarii la sistemele de răcire ale instalaţiei.

Centrala Fukushima 1, situată în zona afectată de cutremurul şi valul seismic, numără şase reactoare, a căror stare actuală este considerată foarte instabilă şi periculoasă, existând riscul unui accident nuclear major.

Autorităţile nipone au anunţat luni că un nivel de iod radioactiv de trei ori mai mare decât limita legală a fost descoperit în apa unui sat situat la 40 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima.

Ministerul Sănătăţii de la Tokyo a precizat că şi cantitatea de iod radioactiv dintr-un eşantion prelevat duminică la Iitatemura, aflat la circa 40 de kilometri depărtare de centrală, se ridica la 965 de Bq pe kilogram, faţă de 300 de Bq/kg fixată drept limita după care nu mai este recomandată consumarea apei.

O persoană care ar bea un litru de apă cu un conţinut de iod de 300 de Bq/kg ar absorbi o cantitate de radiaţii echivalentă cu a paisprezecea parte din cea primită în timpul unui zbor simplu Tokyo-New York, potrivit ministerului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite