UPDATE Bilanţ oficial al seismului din Japonia: 8.133 de morţi şi 12.272 de dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au detectat urme de substanţe radioactive în apa de la robinet, în lapte şi spanac. Guvernul japonez încearcă să calmeze populaţia, susţinând că nivelul de radioactivitate nu este suficient de ridicat pentru a fi periculos.

UPDATE 18.45 Bilanţul oficial al seismului din Japonia a ajuns la 8.133 de morţi şi 12.272 de dispăruţi, potrivit Poliţiei Naţionale, citate de Kyodo.

UPDATE 17.50 Criza nucleară din Japonia va influenţa locul în care Statele Unite îşi construieşte centralele nucleare, a declarat duminică secretarul american pentru Energie, Steven Chu. De asemenea, plasarea unei facilităţi lângă New York City va fi revizuită în urma dezastrului, a precizat oficialul american, potrivit Reuters.

UPDATE 16.00 Sistemele de răcire ale reactoarelor nr. 5 şi nr. 6 funcţionează, potrivit CNN. Oficialii niponi monitorizează presiunea la reactorul nr.3, iar reactorul nr.2 a fost reconectat la sistemul electric.

UPDATE 12.02 Centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu va mai fi utilizată, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, citat de AFP. "Analizând cu obiectivitate situaţia centralei, cred că pare evident că centrala Fukushima Daiichi (numărul 1) nu este în stare să mai funcţioneze din nou", a declarat Yukio Edano, într-o conferinţă de presă. El a precizat, totuşi, că hotărârea nu revine doar autorităţilor statului, centrala fiind administrată de Tokyo Electric Power (TEPCO), una dintre principalele companii private de electricitate din Japonia. Situată pe coastă, la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo, Fukushima 1 este o centrală învechită, fiind construită în anii '70. Ea este echipată cu şase reactoare cu apă fierbătoare (BWR), care au fost grav avariate de cutremurul cu magnitudinea 9, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, urmat de un tsunami devastator. Exploziile, incendiile şi apa de mare utilizată pentru a le răci au distrus, de asemenea, în parte, patru dintre cele şase reactoare.

UPDATE 10.45 Taiwanul a detectat radiaţii în legume importate din Japonia. Radiaţii au fost detectate pentru prima dată, duminică, în Taiwan, la legume importate din Japonia, a anunţat un oficial din cadrul autorităţilor sanitare taiwaneze. Radiaţiile au fost detectate în cazul a 14 kilograme de legume provenind din Kagoshima, în sudul arhipelagului, a precizat Tsai Shu-chen. Aceasta este prima dată când este anunţată contaminarea alimentelor în afara Japoniei. urme de iod radioactiv şi cesiu au fost, de asemenea, depistate în apa de la robinet din Tokyo şi din împrejurimi, dar proporţia este inferioară limitei legale.

UPDATE 08.34 Ploile aşteptate duminică în Japonia generează îngrijorarea unei părţi a populaţiei nipone care se teme că acestea ar putea fi radioactive, a anunţat Guvernul de la Tokyo, lansând un apel la calm. "Un anumit număr de persoane" din Tokyo şi din nordul Japoniei au sunat autorităţile pentru a întreba dacă precipitaţiile previzionate spre sfârşitul zilei în regiunea Tokyo, mai ales, ar putea fi contaminate. "Nivelurile actuale nu arată niciun pericol posibil pentru sănătate", a declarat şeful de cabinet adjunct al premierului, Tetsuro Fukuyama, pentru postul public de televiziune NHK. "Nu vă îngrijoraţi. Dacă vă faceţi griji, folosiţi o umbrelă", a recomandat Fukuyama. "Dacă vă udaţi, schimbaţi-vă", a continuat el.

UPDATE 07.10 Bilanţul persoanelor decedate sau dispărute în Japonia depăşeşte 20.000. Cutremurul şi tsunami care au devastat nord-estul Japoniei la 11 martie au provocat moartea a 8.133 de persoane şi dispariţia altor 12.272, potrivit unui nou bilanţ provizoriu al poliţiei naţionale, dat publicităţii duminică dimineaţă. Acest bilanţ urmează să se agraveze. "Vom avea nevoie de locuri pentru a păstra peste 15.000 de cadavre", a declarat şeful poliţiei din prefectura Miyagi, una dintre cele mai afectate de catastrofă.

UPDATE 03:45 Impactul cutremurului şi tsunamiului în cifre: peste un milion de gospodării nu au apă curentă, peste un milion de clădiri au fost afectate dintre care 14.623 au fost distruse complet, aproape 250.000 de case sunt fără curent electric şi peste 360.000 de oameni au fost evacuaţi şi stau în adăposturi

UPDATE 00:40 Şase lucrători la centrala nucleară japoneză de la Fukushima au fost expuşi unor niveluri ridicate de radiaţii, dar continuă să lucreze acolo, a anunţat operatorul instalaţiei Tepco, citat de Agerpres. Pentru moment, această expunere "nu manifestă un efect nociv asupra sănătăţii lor", a asigurat un responsabil al TEPCO.

UPDATE 21.30 Oficialii japonezi au anunţat că situaţia reactoarelor nr. 1, nr.2 şi nr. 3 s-a stabilizat.

UPDATE 20:22 Numărul persoanelor decedate şi a celor dispărute în urma cutremurului urmat de tsunami în Japonia se apropie de 20.000, la opt zile de la catastrofă, a anunţat sâmbătă poliţia, citată de AFP.

Potrivit sursei citate de AFP, numărul morţilor confirmaţi atinge 7.653 şi cel al dispăruţilor 11.746, respectiv un total de 19.399.

Autorităţile nipone se tem, însă, ca acest bilanţ, este totuşi unul departe de realitate, în condţiile în care tsunamiul a devastat zone locuite întinse de pe coasta pacifică a insulei Honshu.

Operaţiunile de salvare au fost îngreunate de valul de frig care a lovit Japonia şi care a fost însoţit de ninsori.

Infernul prin care trec japonezii de mai bine de o săptămână de la cutremurul de 9 grade pe scara Richter este departe de a se fi sfârşit. Locuitorii prefecturii Ibaraki, aflată nu departe de centrala nucleară de la Fukushima, avariată de seismul din 11 martie, au fost înspăimântaţi, ieri, de un nou seism cu magnitudinea de 6,1.

O altă veste care a îngrijorat populaţia este că autorităţile au detectat urme de substanţe radioactive în apa de la robinet din Tokyo şi din alte localităţi. Ministerul japonez al Ştiinţelor a asigurat însă că nivelul contaminării este mai mic decât limita impusă de lege. „Ministerul a început să efectueze măsurători ale calităţii apei curente şi am detectat urme de iod radioactiv şi de cesiu", a declarat un oficial din cadrul ministerului.

Prezenţa iodului radioactiv a fost depistată în apa de la robinet în prefecturile Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba şi Niigata. Iar în apa de băut distribuită în prefecturile Tochigi şi Gunma a fost descoperit cesiu.

Lapte otrăvit

În apropierea centralei nucleare afectate de cutremur, în prefecturile Fukushima şi Ibaraki, au fost depistate niveluri anormal de ridicate de radioactivitate în lapte şi spanac, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. Aceste niveluri nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat însă Edano, care a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul, în cadrul unei conferinţe în care a anunţat rezultatele problelor prelevate din produsele alimentare.

„Comparativ cu consumul mediu de lapte al japonezilor, chiar dacă cineva ar bea lapte contaminat timp de un an, doza de radiaţii pe care ar primi-o ar fi echivalentă cu cea a unei radiografii. Iar dacă ar mânca spanac contaminat timp de un an, nivelul de radiaţii ar fi echivalent cu o cincime din doza unei radiografii", a precizat purtătorul de cuvânt, vorbind din prefectura Fukushima.

Ministerul Sănătăţii le-a ordonat autorităţilor locale să ancheteze pentru a stabili provenienţa precisă a alimentelor contaminate, pentru a afla unde au fost distribuite acestea şi, în funcţie de rezultat, pentru a se opri vânzările şi a se lua măsurile adecvate, a adăugat Edano.

Eforturi la Fukushima

În acest timp, la uzina de la Fukushima, specialiştii încearcă să reconecteze reactoarele la reţeaua de electricitate pentru a putea reporni sistemele de răcire. „Cablul electric a fost conectat la reactorul numărul 2, dar electricitatea nu a fost încă restabilită, pentru că trebuie să facem mai multe verificări. Mai multe zone ale reactorului sunt inundate cu apă de mare", a explicat un purtător de cuvânt al TEPCO. El a precizat că dacă nu sunt luate toate măsurile de precauţie, înainte de restabilirea alimentării cu electricitate, reactorul „ar putea sări în aer".

Miracole la poarta infernului

În oraşul-port Hachinohe, situat în nord-estul Japoniei, tsunamiul a semănat moartea. Totuşi o localnică de 83 de ani a reuşit să se salveze din calea valului ucigaş. Cu bicicleta. „Mi-a fost îngrozitor de frică. Vedeam în zare cum valul tot creşte. Eram singură acasă", a povestit Tsuna Kimura postului CNN. A luat decizia să fugă din oraş când a văzut cum apa mării înghite oraşul. „Am crezut că tsunamiul va înghiţi întreaga Japonie", a spus femeia.

Tsuna Kimura s-a salvat din calea valului ucigaş cu bicicleta  Foto: Captură CNN



Doamna Kimura, care a muncit o viaţă-ntreagă la culturile de orez a pierdut tot ce avea. Locuieşte, acum, într-un adăpost pus la dispoziţie de autorităţi sinistraţilor, dar îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a scăpat cu viaţă.

Născut de tsunami

image

Takeshi Kano, mândru de fiul său Ray, născut în ziua tsunamiului Foto: Captură NHK

image

Şi, da, în Japonia devastată de cutremur, aflată în pragul unei catastrofe nucleare, viaţa merge mai departe. Un copil s-a născut în oraşul Minamisanriku chiar în ziua tsunamiului. Valul uriaş a ajuns până la etajul patru al spitalului în care era internată mama copilului. Două treimi dintre persoanele aflate în clinică la momentul tragediei sunt date dispărute. ,,Naşterea băieţelului meu, a alinat durerea şi sper că le-a dat speranţă oamenilor. Indiferent de ce se întâmplă, viaţa trebuie să meargă înainte", a declarat Takeshi Kano, tatăl copilului pentru televiziunea NHK. 

Îşi caută părinţii în fiecare zi

Povestea altui supravieţuitor, Toshihito Aisawa, un băieţel de doar 9 ani, a făcut înconjurul lumii. Copilul îşi caută familia, dispărută în urma tsunamiului, de opt zile. Nu şi-a pierdut speranţa că îşi va revedea mama şi tatăl. Toshihito merge zi de zi în adăposturile temporare pentru sinistraţi. El a scăpat cu viaţă după tsunami spărgând geamul maşinii în care se refugiaseră părinţii şi bunica sa. „Imediat după ce am spart geamul, am văzut cum un copac smuls din rădăcini era dus de val către maşina noastră. Apoi nu mai ştiu nimic. Îmi amintesc doar că m-am trezit şi că eram purtat la vale de ramura unui alt copac", a povestit copilul.

Donaţii de milioane de dolari

Tragedia din Japonia a stârnit compasiunea întregii lumi. Şase cluburi din Liga Americană de Baseball (MLB) au iniţiat în această săptămână strângeri de fonduri pentru sinistraţii din Japonia. Ichiro Suzuki, vedetă a echipei americane de baseball Seattle Mariners, a donat suma de 100 de milioane de yeni (aproximativ 1,25 milioane de dolari). Firma Nintendo of America Inc., acţionarul majoritar al grupării de baseball, a anunţat şi ea donaţii consistente, în timp ce compania mamă din Japonia a donat deja 300 de milioane de yeni (3,75 milioane de dolari).

Cursă specială Tokyo - Bucureşti

O aeronavă Tarom a fost trimisă special la Tokyo pentru repatrierea cetăţenilor români care au solicitat acest lucru, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Decolarea aeronavei de pe Aeroportul Narita din Tokyo a avut loc ieri, la ora locală 15.20 (8.00 ora României).

„Guvernul României va suporta jumătate din costurile biletelor de avion, cetăţenii români urmând să acopere cealaltă jumătate, atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii cu vârste între 1-14 ani. Copiii sub 1 an vor călători gratuit" se arată în comunicatul MAE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite