Un nou volum din opera omnia Nichita Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, prietenii lui Nichita vor fi din nou împreună, avându-i ca amfitrioni pe Alex. ştefănescu, Sorin Dumitrescu, Florin Zamfirescu.Am discutat pentru

la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, prietenii lui Nichita vor fi din nou împreună, avându-i ca amfitrioni pe Alex. ştefănescu, Sorin Dumitrescu, Florin Zamfirescu.
Am discutat pentru Adevărul cu Alexandru Condeescu despre acest proiect. Este destul de rar astăzi să mai găseşti astfel de integrale din două motive: cele financiare şi cele profesionale. Tinerii nu mai sunt atraşi de câştigurile care se construiesc în timp şi cu eforturi. Alexandru Condeescu ne-a spus că prin acest al cincilea volum se încheie, practic, întrega operă poetică, urmând ca în următoarele să publice proza, corespondenţa etc.
Volumul de faţă cuprinde toate poemele lui Nichita Stănescu (autume şi postume), din ultimii doi ani de viaţă, tipărite până astăzi în periodice, în antologii şi în volume, dar şi unele inedite. Criteriul este strict cronologic, s-a renunţat la împărţirea textelor editate în autume şi postume, situând fiecare poem la locul său în creaţia poetului, după timpul real al compunerii lui în intervalul vieţii autorului, ne-a mai spus îngrijitorul ediţiei. Este o datorie de suflet pe care o are faţă de Nichita, iar volumele rezultate sunt într-adevăr de o calitate editorială ireproşabilă.
La evocarea din această zi va mai avea loc şi un Concert al Ansamblului baroc "Transilvania", având-o ca invitată pe Mihaela Maxim.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite