Se aude vocea functionarilor de la caile ferate si nu se aude vocea scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursa pentru conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) a intrat pe ultima suta de metri. Nicolae Manolescu a revenit in prim-plan si a acceptat sa participe. Dupa cum am anuntat, s-au mai

Cursa pentru conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) a intrat pe ultima suta de metri. Nicolae Manolescu a revenit in prim-plan si a acceptat sa participe.
Dupa cum am anuntat, s-au mai inscris Cezar Ivanescu, Victor Frunza, Mihail Galatanu si George Gibescu. Intrucat termenul de depunere a candidaturilor expira pe data de 15, cu doua zile inaintea alegerilor, mai putem avea surprize. Deocamdata, i-am solicitat domnului profesor Nicolae Manolescu cateva cuvinte.
- Care sunt problemele stringente ale USR dupa parerea dumneavoastra?
- Principala problema a Uniunii in momentul de fata este discreditul aproape general de care "se bucura". Motivul principal pentru care m-am decis sa candidez a fost chiar acela de a nu mai vedea in presa tot felul de lucruri despre Uniune, si inexacte, si tendentioase. Sunt cateodata foarte adevarate, dar, din pacate, in multe cazuri, false si bazate pe necunoastere. Si m-am gandit ca aceasta institutie, care a fost cea mai liberala institutie culturala din Romania comunista, ar merita mai mult chiar daca este mai intepenita acum. Ar trebui ca ea sa-si recapete demnitatea si increderea, la urma urmelor, acestea fiind esentiale, si, dincolo de faptul ca este o asociatie profesionala, cat si un sindicat, deopotriva sa devina si o parte a societatii civile romanesti, o voce. Sunt cateva mari personalitati ale culturii romanesti actuale. Nu se poate ca vocea lor sa nu se auda. Se aude vocea oricarei institutii de mai mica anvergura, se aude vocea functionarilor de la posta sau a celor de la caile ferate, si nu se aude vocea scriitorilor.
- Acesta este si un raspuns implicit la versiunea lui Mircea Cartarescu: aceea ca USR ar trebui sa fie alcatuita numai din cateva zeci de persoane?
- E o iluzie. N-as avea nimic impotriva unui club select. O asociatie de breasla cum este Uniunea Scriitorilor nu poate fi numai a catorva. intrebarea pe care i-as punea-o lui Cartarescu ar fi: cine decide? Cum facem sa producem un criteriu asa incat sa eliminam non-valoarea, valoarea mica, mijlocie si sa pastram numai valorile mari?
- Care este programul dumneavoastra referitor la romanii din diaspora?
- in cazul acesta, lucrurile sunt in momentul de fata destul de simple. Eu cred ca orice scriitor roman, de limba romana, indiferent unde locuieste, poate fi membru al Uniunii. Se intampla ca multi dintre cei care locuiesc in momentul de fata in Republica Moldova, in Ungaria, Franta sau Statele Unite, sa fie membri ai Uniunii Scriitorilor. N-as trage o granita intre scriitorii dinauntru si cei din afara, mai ales acum, cand ne pregatim sa intram in Europa. La dorinta lor, ei pot fi membri ai Uniunii, chiar daca nu locuiesc in Romania. Drept dovada, basarabenii sunt in numar mare si vin cu mai multe autobuze la conferinta din 17 iunie. Problema e daca ei scriu si in limba romana sau daca traduc, deci daca fac una sau alta din profesiile pe care le implica profesia de scriitor.
- Este o necesitate utilizarea limbii romane chiar daca Emil Cioran a scris in franceza?
- A avut si carti in limba romana. Nu avem cazuri de scriitori romani care nu au scris si in limba romana. Uniunea nu are nici un interes sa lase pe cineva pe dinafara, mai ales daca e o mare personalitate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite