Pe urmele lui Brâncuşi, în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ilfoveanu îşi duce pasărea "Spirit" în muzee din New Delhi şi Bombay. Adrian Ilfoveanu porneşte mâine într-o aventură artistică îndrăzneaţă. El va expune, timp de o lună, la

Adrian Ilfoveanu îşi duce pasărea "Spirit" în muzee din New Delhi şi Bombay.

Adrian Ilfoveanu porneşte mâine într-o aventură artistică îndrăzneaţă. El va expune, timp de o lună, la New Delhi şi Bombay, lucrarea "Spirit", care înfăţişază o pasăre cu aripi lungi, sculptată în lemn şi înaltă de doi metri.

A fost odată un maharajah. Impresionat de lucrările lui Constantin Brâncuşi, el i-a cerut sculptorului român să construiască în India un Templu al Meditaţiei, care să găzduiască trei versiuni ale Măiastrei, una în marmură albă, una în marmură neagră şi cealaltă în bronz.

Numai că maharajahului i-a murit soţia şi nu s-a mai implicat în proiect, abandonându-l, spre dezamăgirea lui Brâncuşi. După 70 de ani de la această poveste, un alt artist român vrea să îşi încerce norocul. Adrian Ilfoveanu duce în India, la Muzeul de Artă Modernă din New Delhi, o pasăre pe care a expus-o acum doi ani şi jumătate la Mogoşoaia.

Într-o încăpere a pus un ochi de apă, iar deasupra, sculptura. "Mi s-a părut interesant, pentru că de sus pătrundea lumina, iar pasărea se reflecta în apă.

Erau astfel două imagini. Una care se duce în jos, alta care se înalţă", îşi explică proiectul Adrian Ilfoveanu. Şi-a intitulat opera "Spirit", pentru că pasărea este un transmiţător de spirit de la cer la pământ.
"Cumva e şi o dorinţă a mea, un soi de autoportret. Toţi tindem spre spiritualizarea noastră", spune artistul.

Artă din porumbei mumificaţi

Păsările sunt o temă constantă în lucrările lui Adrian Ilfoveanu. În urmă cu 15 ani, a găsit în podul casei porumbei mumificaţi. "Asta e!", şi-a zis. Ideea lui a trecut mai întâi prin schiţe, apoi la primele păsări. Cea mai recentă este "Clamatoria", expusă la Opera Română din Bucureşti. Artistul a povestit că îşi doreşte să vadă templele şi să caute locuri şi oameni care să îl inspire.

"Mă interesează viaţa de pe stradă. Înainte visam să rămân într-un templu budist. Vise de adolescent…". Ministerul de Externe va organiza o expoziţie care se numeşte "Arhetipuri", un omagiu adus lui Brâncuşi.
Vor fi două evenimente: primul la Muzeul de Artă Modernă din New Delhi şi celălalt, la Bombay, timp de două săptămâni în fiecare loc.

Experienţa din India s‑ar adăuga altor două de neuitat: cea din Emiratele Arabe şi cea din SUA. În Emiratele Arabe l-a şocat diferenţa de civilizaţie şi peisaj.

"Artiştii de acolo nu au voie să facă portrete. Ei merg mult ori pe ornament, ori pe abstract". În SUA, s-a simţit foarte mic. "Poţi să faci ce vrei. Erau unii pe stradă care se dezbrăcau, chiar în mijlocul New Yorkului. Nu interesa pe nimeni".

E ca şi cum aş duce mai departe proiectul lui Brâncuşi. Sigur, prin prisma mea…"
Adrian Ilfoveanu

Citiţi mâine în
"Adevărul literar şi artistic"

Corespondenţă specială de la Valladolid, de la Dana Duma, despre "Ora spaniolă" a filmului. Cu o producţie cu peste o sută de lungmetraje pe an, dintre care o treime sunt coproducţii, cu cineaşti internaţionali recunoscuţi, precum oscarizaţii Pedro Almodovar, Fernando Trueba ori Alejandro Amenabar, Spania este, la ora actuală, o importantă forţă cinematografică europeană. (Pagina 10)

Momentele oferite de "Cvartetul Belcea" reprezintă un tip de referinţă care lasă loc pentru "va urma": cronică la concertul susţinut pe scena Ateneului în acest an, cu un program Mozart, Schubert, Ravel, având-o ca invitată pe pianista Mihaela Ursuleasa. Prima trupă românească nominalizată la MTV Europe Music Awards, "Firma". Cinci artişti, fuziune de stiluri, rock, trip hop, blues, jazz şi funk. (Pagina 12 - 13)

Într-o corespondenţă de la Washington, Dumitru Avakian ne dezvăluie câte ceva din concertul susţinut de pianistul Dan Grigore, alături de Vox Ama Deus Ensemble, avându-l la pupitru pe dirijorul româno-american Valentin Radu. (Pagina 15)

O oază de căldură în inima Bucureştiului. În expoziţia de la Galateca, Florin Bârză dovedeşte că arta este mai mult decât demonstraţie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite