Metropolis, filmul care a pus bazele genului SF, integral în premieră la Cluj (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinema Republica devine, diseară, gazda unui eveniment extraordinar: filmul mut Metropolis. Antonio Bras, artistul care a compus coloana sonoră a celebrului film mut, inclus în patrimoniul UNESCO, a adus pelicula la Cluj.

Citeşte şi
A început TIFF 2010! Tudor Giurgiu: "Festivalul va fi difuzat pe Euronews" (FOTO)
Deschiderea TIFF în imagini (FOTO VIDEO)

Lansat în 1927 şi inclus în patrimoniul UNESCO, Metropolis, în regia lui Fritz Lang, este un film renumit, care a impresionat prin efectele şi detaliile tehnice şi arhitecturale inedite pentru vremea sa, punând totodată şi bazele genului SF.

Timp de aproape 80 de ani, filmul a fost cunoscut în forma sa incompletă. În vara anului 2008 s-a făcut o descoperire extraordinară: o copie a filmului Metropolis în lungime originală a fost găsită în arhivele unui muzeu din Buenos Aires. După munca de restaurare a filmului, acesta a putut fi vizionat în februarie 2010 în varianta sa completă, în trei puncte din Germania, la Frankfurt pe Main, la a 60-a ediţie a Berlinalei şi într-o proiecţie open-air în faţa Porţii Brandenburg.

Diseară, de la ora 20.00, filmul va rula la Cinema Republica în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras, prezentat în premieră mondială la TIFF 2010, după Hong Kong.

Clasicul, reprodus digital

Soundtrack-ul filmului realizat de Bras include muzică clasică, efecte sonore, pasaje de muzică rock şi sunete ambientale şi meditative, care împreună cu numeroase sample-uri de chitară, pian, elemente percusive şi alte sunete live, realizează un câmp sonor electro-digital.

„Abordarea este una clasică, însă toate sunetele au fost create digital. Aş spune că stilurile abordate sunt downtempo, ambient, influenţe rock, jazz şi folk”, a spus, astăzi, Antonio Bras. „Am folosit muzică de film. Am lucrat ca un compozitor de muzică de film”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte filmul, Antonio Bras este de părere că, deşi au trecut mai bine de 80 de ani de la crearea filmului, ideea regizorului Fritz Lang va fi de actualitate şi peste alţi 20 de ani. Bras este singurul artist care realizează solistic o coloană sonoră pentru versiunea integrală a filmului „Metropolis”.

Îndrăgostit de Cluj

Artistul a fost prezent la TIFF şi anul trecut, însă cu o versiune incompletă a filmului. Ceea ce l-a readus aici nu a fost doar strânsa colaborare cu Centrul Cultural German, ci şi dragostea faţă de Cluj. „E drept, au fost negocieri să fie o premieră în Germania, însă nu m-am înţeles cu ei, ci cu cei de la TIFF. Pe lângă asta, îmi place foarte mult Clujul şi am revenit cu mare plăcere”, a declarat Bras.

„Încă de anul trecut au fost discuţii cu cei de la Centrul Cultural German, care mi-au propus să revin când versiunea finală a peliculei era aproape gata”, a mai spus artistul.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite