Regizorul Radu Muntean: „Mi-aş lansa la Cluj fiecare film“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul îndrăgeşte Clujul şi cinefilii de aici
Regizorul îndrăgeşte Clujul şi cinefilii de aici

A câştigat peste 40 de premii naţionale şi internaţionale, dar această performanţă nu l-a mişcat deloc. Spune că e mult mai important ca publicul să îndrăgească filmele pe care le face, iar atmosfera în cadrul unui festival să fie deosebită.

Din acest motiv s-a ataşat mult de Cluj, de public, de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În acest an este unul din cei cinci membri ai juriului TIFF, care vor desemna câştigătorul Trofeului „Transilvania“.

„Românul vrea să vadă filme cu <<pac-pac>>“

„Nu cred că în viitorul apropiat o să vedem săli pline la filmele româneşti, în afară de festivalul de la Cluj. Publicul de la TIFF este interesat de filme, vine în număr mare în sala de cinema. Nu toate festivalurile de film au sălile pline la fiecare proiecţie, aşa cum am întâlnit aici, nici chiar afară“, a spus Muntean.

Regizorul spune că, anual, în România se produc circa 10-15 filme, însă din cauza dezinteresului publicului, acestea sunt foarte slab vizualizate în sălile de cinema. „15.000 de spectatori, cu atâta poţi spera la un film în România“, a dezvăluit artistul. Radu Muntean a afirmat că cinematografia românească are noroc acum că filmele produse la noi sunt la modă. „E o modă acum cu filmul românesc şi se profită. Dar o să mai dureze doar unul sau doi ani. Peste câţiva ani va rămâne un grup mic de cineaşti care o să conteze în continuare. Partea mai puţin veselă e că lumea nu vine la cinema. Românul vrea să vadă filme cu <<pac-pac>>, comerciale. Majoritatea oamenilor, în loc de o plimbare cu bicicleta, ei merg să vadă o comedie romantică, se uită la film ca la entertainment. E destul de trist. Eu cred că un film bun e unul care te face să-ţi pui întrebări“, a mai spus acesta.

În concluzie, regizorul crede că la Cluj e publicul ideal în ce priveşte cinematografia în România. „La Cluj mi-aş lansa fiecare film, pentru că văd că aici oamenii îşi dau interesul. Şi nu mă refer la faptul că le plac sau nu filmele mele“, a adăugat el.

Ar lucra cu Tudor Giurgiu

Regizorul spune că e foarte greu să faci un film în România. „Aproape toate sunt făcute cu ajutorul Centrului Naţional al Cinematografiei. În rest te milogeşti de sponsori. Trebuie să ai timp să dezvolţi proiectul cu partenerii. Nu mi-a reuşit asta niciodată cu partenerii de afară, poate pentru că am vrut să filmez imediat filmul, imediat ce l-am scris. Asta deoarece mi-e teamă să nu mai îmi placă peste un an scenariul. Îmi place să am doar finanţare românească“, a spus Muntean, adăugând că toată lumea crede că e uşor să realizezi un film în România. „La noi toată lumea se pricepe şi la fotbal, şi la filme, cred că e foarte uşor să spui <<Motor, acţiune>>. Nu e uşor, nimeni nu îţi garantează că ai să reuşeşti, viaţa e dură. Lumea e dură“.

Întrebat dacă ar accepta să colaboreze în viitor cu Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, la dezvoltarea unei şcoli de film la Cluj, Muntean a spus fără să ezite că ar accepta. „Nu sunt eu bun profesor dar aş putea explica tinerilor ce să facă. Aş lucra alături de Tudor Giurgiu dacă ar deschide o şcoală de film“, a afirmat regizorul, adăugând că actuala şcoală de film românească nu e o şcoală adevărată.

Cine e Radu Muntean

Regizorul a absolvit în 1994 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie Film. Din 1996 până în prezent, a regizat peste 400 de spoturi publicitare şi a câştigat peste 40 de premii naţionale şi internaţionale la festivaluri de publicitate. Lung-metrajul său de debut, „Furia“, a primit Premiul pentru debut din partea Uniunii Cineaştilor din România. Cel de-al doilea lung-metraj, „Hârtia va fi albastră“, a deschis Competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno. Cel de-al treilea film, „Boogie“ a fost selectat pentru Quinzaine de Realisateurs la Cannes, în 2008, pentru Karlovy Vary, Mar del Plata.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite