Cele mai tari 10 filme din toate timpurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Reconstituirea“ domină topul capodoperelor cinematografiei româneşti. 40 de critici români au analizat 1.000 de pelicule româneşti din perioada 1912-2007 şi le-au identificat pe cele mai impresionante.

Gala Top 10 - Cele mai bune filme româneşti se va deschide mâine, de la ora 19.00, la Cinema Studio, cu proiecţia lungmetrajului “Reconstituirea”, regizat de Lucian Pintilie, aflat pe primul loc în topul criticilor.

Cinefilii vor mai putea vedea filme precum: “Pădurea spânzuraţilor”, “Proba de microfon”, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, “Croaziera”, “Moartea domnului Lăzărescu”, “Secvenţe”, “A fost sau n-a fost?”, “Nunta de piatră”, “La moara cu noroc”.

Printre cei 40 de critici de film care au răspuns invitaţiei adresate de Uniunea Cineaştilor din România şi de Asociaţia Criticilor de Film se numără: Iulia Blaga, Cristina Corciovescu, Elena Dulgheru, Mihai Fulger, Andrei Gorzo, Anca Grădinariu, Magda Mihăilescu, Alex Leo Şerban ş.a.

Un top viabil

Criticul de film Alex Leo Şerban a declarat pentru “Adevărul” că topul este reprezentativ pentru acest moment şi e important că s-a făcut acum, pentru că el cuprinde şi toate filmele recente. “Primele patru poziţii sunt identice cu topul meu. În rest, eu nu votasem pentru «Moara cu noroc» şi «Croaziera», ci pentru «Moromeţii» şi «Meandre».

Dar mi se pare relevant că 40 de oameni de vârste şi preferinţe diferite au ajuns la acelaşi top trei. Asta înseamnă că, adunând toate subiectivităţile, ajungi la o notă de obiectivitate”, spune Alex Leo Şerban.

El consideră că a fost privilegiată direcţia realistă şi contestatară, iar prezenţa “Reconstituirii” pe primul loc arată că este un film puternic şi “tăticul” realismului crud din “Moartea domnului Lăzărescu”, “4, 3, 2” sau “Hârtia va fi albastră”. Criticul de film explică şi absenţa din top a filmelor lui Sergiu Nicolaescu, spunând că acestea sunt filme populare şi este normal ca opinia unui specialist să nu coincidă cu cea a publicului larg.

Programul proiecţiilor

Joi, 30 octombrie:

ora 19.00 - “Reconstituirea”

Vineri, 31 octombrie:

10.00 - “Reconstituirea”, 12.00 - “A fost sau n-a fost?”, 14.00 - “Nunta de piatră”, 16.00 - “La moara cu noroc”, 18.00 - “Secvenţe”, 20.00 - “Pădurea spânzuraţilor”;                                                

Sâmbătă, 1 noiembrie:

10.00 - “Pădurea spânzuraţilor”, 12.30 - “Proba de microfon”, 15.00 - “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, 17.30 - “Croaziera”, 20.00 - “Moartea domnului Lăzărescu”;                           

Duminică, 2 noiembrie:

10.00 - “Moartea domnului Lăzărescu”, 13.00 - “Secvenţe”, 14.45 - “A fost sau n-a fost?”, 16.30 - “Nunta de piatră”, 18.30 - “Proba de microfon”, 20.30 - “4, 3, 2”.

Mircea Daneliuc refuză să fie în top

Regizorul Mircea Daneliuc a declarat pentru Mediafax că nu vrea ca lungmetrajele sale "Probă de microfon" şi "Croaziera" să facă parte din topul celor mai bune 10 filme româneşti.

"Refuz să particip în acest top pentru că este vorba de un juriu nepriceput", a declarat regizorul, care a adăugat că, dacă filmele sale continuă să fie prezente în top, îi va da în judecată pe cei responsabili. "Aş dori ca aceşti oameni să ne lase în pace. Nu au oameni care să alcătuiască un asemenea top", a mai adăugat Daneliuc.

În replică, secretarul Asociaţiei Criticilor de Film şi coordonatorul acestui demers, Cristina Corciovescu, a declarat că filmele lui Mircea Daneliuc, aflate pe ultimele două locuri, nu vor fi scoase din top. "Suntem nişte oameni liberi, într-o ţară liberă", a spus criticul de film.

În ceea ce priveşte difuzarea celor două pelicule ale lui Daneliuc, organizatorii proiecţiilor de gală se vor adresa DACIN SARA, societate de gestionare a drepturilor de autor din domeniul cinematografiei.

Corciovescu a declarat pentru Mediafax că filmele regizorului vor fi proiectate în funcţie de răspunsul societăţii. "Dacă nu vor putea fi prezentate, vom pune un afiş la intrare în care o să spunem publicului că Mircea Daneliuc nu vrea să îşi arate filmele bune", a spus Cristina Corciovescu.


Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite