Carte şi DVD în memoria lui Ştefan Mihăilescu-Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Rodica Mandache va lansa o carte despre marele actor Ştefan Mihăilescu-Brăila, duminică, 12 decembrie, de la ora 11.00, la Teatrul Odeon din Capitală.

Evenimentul include şi lansarea pe DVD a înregistrării spectacolului „...escu", de Tudor Muşatescu, în regia lui Dinu Cernescu. DVD-ul este o producţie TVR 1990 în care joacă Ştefan Bănică, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Dorina Lazăr, Minel Klepper şi Ana Trofim. Volumul „O carte atipică despre un actor atipic - Ştefan Mihăilescu-Brăila", de Rodica Mandache, este publicat la editura Oscar Print.

Visul american, neîmplinit

Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, spune că Ştefan Mihăilescu-Brăila „a fost unul dintre acei actori dăruiţi de Dumnezeu cu un har, o spontaneitate, o imaginaţie şi un firesc deconcertante. A suferit toată viaţa că n-a izbutit, ca adolescent, să fugă în America şi să se facă artist. A fost înspre câştigul nostru, al teatrului din România şi înspre câştigul artiştilor străini, a căror faimă ar fi pălit în faţa lui. A fost o fiinţă contradictorie, zbuciumată şi veşnic nemulţumită, aducând, în acelaşi timp râs şi voioşie semenilor săi. Putea să fie şi incisiv şi să pârjolească tot în jurul lui, dar şi generos şi grijuliu, atunci când „mirosea" talent autentic la partenerul de scenă".

„Părerea mea este că era singuratic, trist, uşor antipatic, părea mizantrop. Dar pe scenă avea alte calităţi, era ca un Dumnezeu. Limita strălucirii lui era neştiută. Pasiunea lui pentru teatru arăta o mare aplecare spre oameni, totuşi", mărturiseşte şi actriţa Rodica Mandache.
„Îmi lunecă prin creier obsedant, cu mersul lui de felină care vânează mereu, cu ţigara-ntre degete, mereu grăbindu-se undeva. L-am cunoscut în ultima decadă, când se acrise. Rolurile nejucate te dor şi te usucă. Mai ales când eşti posesorul unui talent neomenesc", îşi aminteşte Rodica Mandache.

La evenimentul de la Teatrul Odeon vor participa Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Marina Constantinescu, Geo Saizescu şi Florin Zamfirescu.

Un actor prolific

Ştefan Mihăilescu-Brăila, născut la 3 februarie 1925, s-a dedicat de tânăr teatrului. Din 1949 până în 1954, a jucat la Teatrul „Maria Filotti" din Brăila, în spectacole precum „O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, „Burghezul gentilom" de Moliere, „Bădăranii", de Carlo Goldoni, „Nunta lui Kecinski", de Suhovo Kobalin, şi „Ultima oră", de Mihail Sebastian.

A debutat în cinema în 1957, jucând în „Nea Mărin miliardar", „Ciocolată cu alone", în 1978, „Păcală" , în 1974, „Elixirul tinereţii", în 1978. Bachus, din filmul „Secretul lui Bachus", realizat în 1983 de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ştefan Mihăilescu-Brăila. Actorul a murit pe 19 septembrie 1996, la Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite